Výskyt salmonelózy je oproti minuloročnému letu zatiaľ nižší
TASR
TASR

Výskyt salmonelózy je oproti minuloročnému letu zatiaľ nižší

Najčastejším faktorom prenosu boli domáce vajcia, vajcia z obchodnej siete, kuracie mäso, cukrárenské výrobky a zmiešaná strava.

Foto: Ilustračné — Foto: Vladimír Benko/TASR

Bratislava 17. augusta (TASR) – Výskyt salmonelózy v letných mesiacoch je zatiaľ oproti minulému roku nižší. Od júna do približne polovice augusta (13. 8.) zaznamenali hygienici 1128 prípadov, zatiaľ čo v rovnakom období vlani evidovali 2168 salmonelóz. Informovala o tom hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

„Najčastejším faktorom prenosu, ktorý chorí v anamnéze udávali, boli domáce vajcia, vajcia z obchodnej siete, kuracie mäso, cukrárenské výrobky a zmiešaná strava," uviedla hovorkyňa.

Najviac prípadov zaznamenali v evidovanom období zatiaľ v Prešovskom (229) a Žilinskom (163) kraji. Najmenej chorých na salmonelózu (83) zaregistrovali hygienici v Trenčianskom kraji.

Salmonelóza patrí k ochoreniam s najvyšším výskytom. Na Slovensku bolo minulý rok hlásených 7373 prípadov ochorenia, čo je oproti roku 2017 nárast o 17,7 percenta. V posledných piatich rokoch ich počet stále rastie a salmonely zároveň spôsobujú najväčší počet epidémií.

„Za nárastom ochorenia na salmonelózu môžu byť v posledných rokoch zmeny v stravovacích návykov Slovákov či čoraz teplejšie letá. Možno pozorovať súvislosť medzi zvýšeným počtom vzoriek a vývojom epidémií so sezónnym obdobím (jar, leto) a súvisiacim zvýšeným cestovným ruchom," vysvetlila Račková. Slovensko má podľa nej tiež zavedený veľmi dobrý systém hlásení. Hygienici spozorovali aj zvýšený počet ochorení súvisiacich s chovom alebo kontaktom s drobnými a exotickými zvieratami.

Medzi príznaky salmonelózy patrí vysoká teplota, nevoľnosť, kŕčovité bolesti, zvracanie a zelené hnačky s prímesou krvi. „Nastupujú šesť až 72 hodín po skonzumovaní kontaminovaného jedla," upozorňujú hygienici. Salmonely ničí teplota 70 stupňov počas desiatich minút. Musí byť dosiahnutá rovnaká vo všetkých častiach pripravovaného pokrmu.

 

Už ste čítali?

Uznávaný český neurológ: Deti do 3 rokov by sa vôbec nemali…

Mladí ľudia, ktorí trávia viac ako dve hodiny denne na Facebooku, nevedia…

Šéfka Profesie: Ľudia po 50-tke sa nedostanú ani na pohovor.…

Hosťom relácie KRIŽOVATKY s Mariánom Balázsom bola Ivana Molnárová,…

Strávili sme noc v iglu pre bezdomovcov: Jeho výrobcov sa pýtali,…

Hoci sú Vianoce za dverami a väčšina z nás sa teší,…

Zázraky sa dejú! Malému Natymu ste vyzbierali viac peňazí, ako…

Neopísateľná radosť. Ani samotní rodičia spočiatku neverili, že…

SÚRNE: Chlapček má 3 nádory na mieche. Potrebuje operáciu v…

Keď mal Nathanael sedem rokov, zistilo sa, že má v hlavičke nádor. Pomohli…

Pred očami Slovenska schudla 57 kíl: Jediné, čoho som sa za…

Relácia Extrémne premeny jej pomohla k tomu, aby zmenila svoj život. Lucia teraz…

Slovák spravil z chudobnej dievčiny Miss Ekvádoru. Michalove…

Cestovateľ, fotograf, dobrodruh a milovník španielčiny. Veľkou vášňou…

Viktor Vincze otvorene o ekológii a o tom, ako jeho priznanie…

Známy moderátor v rozhovore prezradil, prečo začal s príspevkami na Instagrame…