Je toto budúcnosť pestovania plodín v mestách? V Paríži vyrastie najväčšia farma na streche
Kristián Plaštiak
Kristián Plaštiak

Je toto budúcnosť pestovania plodín v mestách? V Paríži vyrastie najväčšia farma na streche

Francúzom záleží na zdraví, preto nebudú pestované potraviny ničím striekané.

Takto má vyzerať plánovaná farma — Foto: Agripolis

PARÍŽ 17. augusta - Môže budúcnosť poľnohospodárstva vyzerať takto? Stojíte na streche vysokej budovy v srdci samotného Paríža a obklopuje vás farma. Dianie vo francúzskej metropole tomu nasvedčuje, informuje portál The Guardian.

Tamojší projekt produkovania ovocia a zeleniny na strechách budov vyzerá sľubne. Francúzi sa chcú chrániť pred pesticídmi, ktoré sú súčasťou ich potravy. Preto vznikajú farmy na streche, tzv. urbanistické farmy.

Na streche uprostred mesta

Na okraji historickej mestskej štvrti Le Marais už podobná farma existuje, no v porovnaní s tou pripravovanou je skutočne drobnou, keďže má iba 1200 metrov štvorcových. Nová bude situovaná na juhozápade mesta a zaberie územie 14-tisíc metrov štvorcových, čo z nej urobí najväčšiu farmu svojho druhu v celej Európe.

Spoločnosť Agripolis, ktorá za pripravovaným projektom stojí, plánuje pestovať tridsať rôznych druhov potravín. Odhadujú, že na vrchole sezóny budú môcť vyprodukovať tonu ovocia za jediný deň. O všetko sa bude starať približne dvadsať farmárov, ktorí budú pri pestovaní používať iba organické metódy.

Farmársky projekt v Le Marais má rozlohu 1200 m²
Jahody na jednej zo striech od Agripolis Foto: Agripolis

Ušľachtilý cieľ spoločnosti

„Cieľom je vytvoriť globálne rozpoznateľný model farmy pre obnoviteľnú produkciu,“ opísal Pascal Hardy, zakladateľ spoločnosti Agripolis. Chcú inšpirovať aj iných, pričom farmy na strechách nie sú novinkou - majú ich už aj v Haagu, Detroite a Šanghaji.

„Budeme používať kvalitné produkty, ktoré budú rásť v prirodzenom rytme s prírodným cyklom. To všetko v srdci Paríža,“ vysvetľuje. Okrem prírody je potrebné myslieť aj na pohodlie ľudí, preto na streche vznikne aj reštaurácia a bar s kapacitou tristo ľudí.

Veríme, že nastáva zmena, ktorá môže doraziť aj do našich končín
Veríme, že nastáva zmena, ktorá môže doraziť aj do našich končín Foto: Agripolis

Na svojej stránke spoločnosť Agripolis tvrdí, že Francúzi konzumujú viac pesticídov ako okolité národy. Až 62% ovocia a 35% zeleniny obsahuje ich zvyšky, ktoré sú škodlivé pre ľudský organizmus. Jeden z desiatich šalátov dokonca obsahuje zakázané pesticídy. Práve toto chcú zmeniť.

Pestujú ovocie a zeleninu, ktoré nie sú nijak upravované. „Naším hlavným cieľom je zlepšenie životného prostredia a hospodárskej odolnosti miest do budúcnosti. Veríme, že ak sa nám podarí vytvoriť komerčne dostupný model, nebudeme sa musieť spoliehať na dotácie,“ dodáva Hardy.

Spustenie projektu v Paris Expo Porte de Versailles je naplánované na jar budúceho roka.

Už ste čítali?

Rómsky lekár z Košíc: Na ZŠ mi imponovalo, keď odo mňa odpisovali…

Nikolas Rybár je mladý doktor s veľkou chuťou do života. Na pacientov nechce…

Slovenka svojimi šperkami očarila Meghan Markle. Jej tvorba…

Jej šperky inšpirované Slovenskom sa tešia veľkej obľube aj v…

Ženy bojujúce s rakovinou: Prísť o prsia či vlasy nie je hanba.…

Brošne s motívom kozy vznikli z osobnej skúsenosti troch kamarátok.…

Pani Eva skrášľuje sama vo voľnom čase okolie svojej bytovky.…

Pestré farby, kamienky či kvietky. Takáto krása sa pred bytovkami nevidí…

Peter Nagy: Snažiť sa zapáčiť tínedžerom by bolo trápne. Robím…

Skladba Profesori Indigo mala v skutočnosti už sedem rokov, keď sa z nej zo dňa na deň stal…

Radana má sklerózu multiplex. Keď jej ju diagnostikovali, nevedela…

Ľudia neraz o tomto ochorení nechcú rozprávať. 

Logopedička: Mamička vie správnu reč dieťaťa ovplyvniť už tesne…

Detí, ktoré majú problémy s rečou či artikuláciou, je v…

Uznávaný český pedagóg: Mama je doma kráľovná, nie slúžka. Zariadiť…

Vysokoškolský pedagóg, spíker a lektor Marek Herman pre Dobré…