Minister Sólymos: Plytvanie potravinami je problém, dôležitá je osveta
TASR
TASR

Minister Sólymos: Plytvanie potravinami je problém, dôležitá je osveta

Za ešte väčší problém ako odpad z potravín minister považuje zdroje, ktoré sa na ich výrobu použijú

Na snímke minister životného prostredia SR László Sólymos počas tlačovej konferencie na tému — Foto: TASR/Martin Baumann

Bratislava 10. augusta (TASR) - Plytvanie potravinami je problém, ktorý sa týka aj Slovenska. V rozhovore pre TASR to priznal minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd), podľa ktorého je v boji proti nemu najdôležitejšia osveta. Niektoré opatrenia na zníženie plytvania obsahuje tiež Program predchádzania vzniku odpadu SR na roky 2019 - 2025, ktorý vláda schválila koncom februára.

V programe ministerstvo navrhuje napríklad zakázať skládkovanie potravinového odpadu pre veľkoobchody, maloobchody a distribučné spoločnosti. Zdravotne nezávadné potraviny by mali obchody darovať charite a zvyšok kompostovať či energeticky zhodnotiť. Prostredníctvom informačných kampaní chce tiež ministerstvo podporiť budovanie zón neštandardných potravín v maloobchodoch.

Envirorezort sa v spolupráci s rezortmi pôdohospodárstva a zdravotníctva plánuje venovať aj označovaniu dátumu spotreby potravín. Odstrániť by sa malo označenie "minimálna trvanlivosť" a zaviesť iba jednotne "spotrebujte do". Potraviny po dátume minimálnej trvanlivosti totiž môžu byť pri dobrom skladovaní stále vhodné na konzumáciu.

Označovanie "minimálna trvanlivosť" podľa ministerstva zvyšuje produkciu potravinového odpadu a vo väčšine európskych krajín je preto zrušené„Pri niektorých produktoch je to zbytočnosť," myslí si minister.

Ako príklad uvádza himalájsku soľ. „Tisíc rokov je v Himalájach a my to dáme do vrecúška a napíšeme tam dátum minimálnej trvanlivosti. A sme zvyknutí, že po tomto dátume produkt vyhodíme, aj keď je to proti zdravému rozumu," konštatoval.

Za ešte väčší problém ako odpad z potravín však minister považuje zdroje, ktoré sa na ich výrobu použijú. „Niekoľko mesiacov niečo pestujete, používate pri tom vodu, elektrinu, prepravujete napríklad ovocie či zeleninu na veľké vzdialenosti, zaťažujete tým životné prostredie a nakoniec sa to vyhodí," opísal s tým, že tento problém považuje za tému, ktorej by sa malo ministerstvo životného prostredia venovať.

Už ste čítali?

Strávili sme noc v iglu pre bezdomovcov: Jeho výrobcov sa pýtali,…

Hoci sú Vianoce za dverami a väčšina z nás sa teší,…

Zázraky sa dejú! Malému Natymu ste vyzbierali viac peňazí, ako…

Neopísateľná radosť. Ani samotní rodičia spočiatku neverili, že…

SÚRNE: Chlapček má 3 nádory na mieche. Potrebuje operáciu v…

Keď mal Nathanael sedem rokov, zistilo sa, že má v hlavičke nádor. Pomohli…

Pred očami Slovenska schudla 57 kíl: Jediné, čoho som sa za…

Relácia Extrémne premeny jej pomohla k tomu, aby zmenila svoj život. Lucia teraz…

Slovák spravil z chudobnej dievčiny Miss Ekvádoru. Michalove…

Cestovateľ, fotograf, dobrodruh a milovník španielčiny. Veľkou vášňou…

Viktor Vincze otvorene o ekológii a o tom, ako jeho priznanie…

Známy moderátor v rozhovore prezradil, prečo začal s príspevkami na Instagrame…

Rómsky lekár z Košíc: Na ZŠ mi imponovalo, keď odo mňa odpisovali…

Nikolas Rybár je mladý doktor s veľkou chuťou do života. Na pacientov nechce…

Slovenka svojimi šperkami očarila Meghan Markle. Jej tvorba…

Jej šperky inšpirované Slovenskom sa tešia veľkej obľube aj v…