Minister Sólymos: Plytvanie potravinami je problém, dôležitá je osveta
TASR
TASR

Minister Sólymos: Plytvanie potravinami je problém, dôležitá je osveta

Za ešte väčší problém ako odpad z potravín minister považuje zdroje, ktoré sa na ich výrobu použijú

Na snímke minister životného prostredia SR László Sólymos počas tlačovej konferencie na tému — Foto: TASR/Martin Baumann

Bratislava 10. augusta (TASR) - Plytvanie potravinami je problém, ktorý sa týka aj Slovenska. V rozhovore pre TASR to priznal minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd), podľa ktorého je v boji proti nemu najdôležitejšia osveta. Niektoré opatrenia na zníženie plytvania obsahuje tiež Program predchádzania vzniku odpadu SR na roky 2019 - 2025, ktorý vláda schválila koncom februára.

V programe ministerstvo navrhuje napríklad zakázať skládkovanie potravinového odpadu pre veľkoobchody, maloobchody a distribučné spoločnosti. Zdravotne nezávadné potraviny by mali obchody darovať charite a zvyšok kompostovať či energeticky zhodnotiť. Prostredníctvom informačných kampaní chce tiež ministerstvo podporiť budovanie zón neštandardných potravín v maloobchodoch.

Envirorezort sa v spolupráci s rezortmi pôdohospodárstva a zdravotníctva plánuje venovať aj označovaniu dátumu spotreby potravín. Odstrániť by sa malo označenie "minimálna trvanlivosť" a zaviesť iba jednotne "spotrebujte do". Potraviny po dátume minimálnej trvanlivosti totiž môžu byť pri dobrom skladovaní stále vhodné na konzumáciu.

Označovanie "minimálna trvanlivosť" podľa ministerstva zvyšuje produkciu potravinového odpadu a vo väčšine európskych krajín je preto zrušené„Pri niektorých produktoch je to zbytočnosť," myslí si minister.

Ako príklad uvádza himalájsku soľ. „Tisíc rokov je v Himalájach a my to dáme do vrecúška a napíšeme tam dátum minimálnej trvanlivosti. A sme zvyknutí, že po tomto dátume produkt vyhodíme, aj keď je to proti zdravému rozumu," konštatoval.

Za ešte väčší problém ako odpad z potravín však minister považuje zdroje, ktoré sa na ich výrobu použijú. „Niekoľko mesiacov niečo pestujete, používate pri tom vodu, elektrinu, prepravujete napríklad ovocie či zeleninu na veľké vzdialenosti, zaťažujete tým životné prostredie a nakoniec sa to vyhodí," opísal s tým, že tento problém považuje za tému, ktorej by sa malo ministerstvo životného prostredia venovať.

Už ste čítali?

Peter Nagy: Snažiť sa zapáčiť tínedžerom by bolo trápne. Robím…

Skladba Profesori Indigo mala v skutočnosti už sedem rokov, keď sa z nej zo dňa na deň stal…

Radana má sklerózu multiplex. Keď jej ju diagnostikovali, nevedela…

Ľudia neraz o tomto ochorení nechcú rozprávať. 

Logopedička: Mamička vie správnu reč dieťaťa ovplyvniť už tesne…

Detí, ktoré majú problémy s rečou či artikuláciou, je v…

Uznávaný český pedagóg: Mama je doma kráľovná, nie slúžka. Zariadiť…

Vysokoškolský pedagóg, spíker a lektor Marek Herman pre Dobré…

Sima Martausová: To, že môžem spievať a skladať piesne, vnímam…

Úsmevom pozitívne naladí nejedného človeka a charakterizuje…

Onkogynekológ: Dvesto Sloveniek ročne zomrie úplne zbytočne.…

Chorobe, na ktorú na Slovensku zomiera množstvo žien, sa dá predísť.…

Braňo Mojsej vo vlastnej klinike lieči závislých: Pvým varovným…

Braňo Mojsej sa rozhodol založiť kliniku, v ktorej chce pomáhať závislým…

Fyzioterapeutka: Chrbticu si neničíme len v práci, ale aj v…

Chrbtici neškodíme iba v práci, ale aj v spánku. Fyzioterapeutka…