Dobré noviny
Rodina Brodnianská rozvíja remeslo kováčov, vyrába destilačné kotly
TASR
TASR

Rodina Brodnianská rozvíja remeslo kováčov, vyrába destilačné kotly

Na lazoch nad Krupinou, rodinná firma Jany Brodnianskej tradičným spôsobom vyrábajú medené kotlíky pre pálenice. Na snímke Jana Brodnianská pri destilačných prístrojoch a domácich páleniciach. Krupina 5. júna 2019.
Na lazoch nad Krupinou, rodinná firma Jany Brodnianskej tradičným spôsobom vyrábajú medené kotlíky pre pálenice. Na snímke Jana Brodnianská pri destilačných prístrojoch a domácich páleniciach. Krupina 5. júna 2019. — Foto: TASR - Ján Krošlák

Špecifickú výrobu kotlíkov začala rodina rozvíjať od roku 2000, a to z vlastného záujmu a na základe znalostí, ktoré členovia rodiny nadobudli v rôznych obecných a družstevných páleniciach.

Krupina 5. júla (TASR) – Ojedinelé remeslo, ktoré však na Slovensku nachádza svojich prvých odberateľov iba niekoľko mesiacov, rozvíja už takmer dve desaťročia rodina Brodnianských v objekte niekdajšej školy v Kopaniciach nad Krupinou. Štvorčlenná rodina tam vyrába malé medené destilačné zariadenia na výrobu pálenky všetkého druhu.

Špecifickú výrobu kotlíkov, ktorá bola kedysi doménou kováčov, začala rodina rozvíjať od roku 2000, a to z vlastného záujmu a na základe znalostí, ktoré členovia rodiny nadobudli v rôznych obecných a družstevných páleniciach. Keďže ale slovenská legislatíva neumožňovala domáce pálenie, prvotná výroba medených kotlov putovala z Krupiny do zahraničia. "V prvom rade to boli okolité štáty - Maďarsko, Česko a Rakúsko. Neskôr aj krajiny mimo európsky kontinent ako Mexiko či Filipíny," hovorí majiteľka prevádzky Medienka Jana Brodnianská.

Dizajny a mechanizmy kotlíkov s objemom od 60 do 120 litrov si členovia rodiny sami navrhujú, na chladič majú vlastný patent, v dielni ich vyrábajú a aj hotové distribuujú k odberateľom. Tie do zámoria putujú dokonca lietadlom. "Každý v rodine prikladá svoju časť dielu do konečného výsledku. Ja napríklad zváram jednotlivé diely kotlov," pripomína pani Brodnianská.

Aj keď by sa na prvý pohľad zdalo, že po zmene slovenskej legislatívy, ktorá umožnila od januára 2019 páliť určité množstvo alkoholu, sa Medienke zvýšia objednávky, podľa pani Jany to nie je celkom tak. "V prvom rade musí byť v sezóne dostatok ovocia, čo ľudí podnieti poobzerať sa za destilačným zariadením. Taký rok sme po troch neúrodných zaznamenali až vlani," konštatuje. Ľudia však podľa nej stále nie sú príliš oboznámení s novou legislatívou a po desaťročiach zákazov u nás dodnes panuje aj veľká opatrnosť či strach. Každopádne, ako jediní oficiálni výrobcovia malých destilačných kotlov na Slovensku očakávajú, že predaj týchto najstarších tradičných remeselných zariadení na výrobu tvrdého alkoholu sa rozbehne aj pod Tatrami.

SLEDUJTE POZITÍVNE SPRÁVY Z BANSKOBYSTRICKÉHO KRAJA NA FACEBOOKU!

Už ste čítali?

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…