Rodina Brodnianská rozvíja remeslo kováčov, vyrába destilačné kotly
TASR
TASR

Rodina Brodnianská rozvíja remeslo kováčov, vyrába destilačné kotly

Špecifickú výrobu kotlíkov začala rodina rozvíjať od roku 2000, a to z vlastného záujmu a na základe znalostí, ktoré členovia rodiny nadobudli v rôznych obecných a družstevných páleniciach.

Na lazoch nad Krupinou, rodinná firma Jany Brodnianskej tradičným spôsobom vyrábajú medené kotlíky pre pálenice. Na snímke Jana Brodnianská pri destilačných prístrojoch a domácich páleniciach. Krupina 5. júna 2019. — Foto: TASR - Ján Krošlák

Krupina 5. júla (TASR) – Ojedinelé remeslo, ktoré však na Slovensku nachádza svojich prvých odberateľov iba niekoľko mesiacov, rozvíja už takmer dve desaťročia rodina Brodnianských v objekte niekdajšej školy v Kopaniciach nad Krupinou. Štvorčlenná rodina tam vyrába malé medené destilačné zariadenia na výrobu pálenky všetkého druhu.

Špecifickú výrobu kotlíkov, ktorá bola kedysi doménou kováčov, začala rodina rozvíjať od roku 2000, a to z vlastného záujmu a na základe znalostí, ktoré členovia rodiny nadobudli v rôznych obecných a družstevných páleniciach. Keďže ale slovenská legislatíva neumožňovala domáce pálenie, prvotná výroba medených kotlov putovala z Krupiny do zahraničia. "V prvom rade to boli okolité štáty - Maďarsko, Česko a Rakúsko. Neskôr aj krajiny mimo európsky kontinent ako Mexiko či Filipíny," hovorí majiteľka prevádzky Medienka Jana Brodnianská.

Dizajny a mechanizmy kotlíkov s objemom od 60 do 120 litrov si členovia rodiny sami navrhujú, na chladič majú vlastný patent, v dielni ich vyrábajú a aj hotové distribuujú k odberateľom. Tie do zámoria putujú dokonca lietadlom. "Každý v rodine prikladá svoju časť dielu do konečného výsledku. Ja napríklad zváram jednotlivé diely kotlov," pripomína pani Brodnianská.

Aj keď by sa na prvý pohľad zdalo, že po zmene slovenskej legislatívy, ktorá umožnila od januára 2019 páliť určité množstvo alkoholu, sa Medienke zvýšia objednávky, podľa pani Jany to nie je celkom tak. "V prvom rade musí byť v sezóne dostatok ovocia, čo ľudí podnieti poobzerať sa za destilačným zariadením. Taký rok sme po troch neúrodných zaznamenali až vlani," konštatuje. Ľudia však podľa nej stále nie sú príliš oboznámení s novou legislatívou a po desaťročiach zákazov u nás dodnes panuje aj veľká opatrnosť či strach. Každopádne, ako jediní oficiálni výrobcovia malých destilačných kotlov na Slovensku očakávajú, že predaj týchto najstarších tradičných remeselných zariadení na výrobu tvrdého alkoholu sa rozbehne aj pod Tatrami.

SLEDUJTE POZITÍVNE SPRÁVY Z BANSKOBYSTRICKÉHO KRAJA NA FACEBOOKU!

Už ste čítali?

Lucie pečie hotové majstrovské diela: Na začiatku som bojovala,…

Je mladá, krásna a úspešná. Na konte má viacero…

Jej mladšia dcéra vyhrala MasterChef, staršia má detskú mozgovú…

Zdravotný stav Paulínky denne núti jej rodičov riešiť inkontinenciu,…

Vnuk Slováka z ikonickej fotky: Že je dedo slávny, sme zistili,…

Starý otec, Gusti Popovič prebýva v rodine maliara Ivana Popoviča naďalej. Napriek…

Kaštieľ Betliar odhalil ďalšie dobre ukryté tajomstvo: Reštaurátori…

Moderné technológie reštaurátorom umožňujú objavovať nové…

Bývalý skinhead z Prešova si vzal Rómku: Dnes sa bojím o naše…

Prešovčan Gabi bol zarytým skinheadom. Keď sa odsťahoval od partie do Anglicka,…

Slovenka najprv v USA upratovala domy, teraz hviezdi pred kamerami:…

Sny si plní v samotnej mekke filmu. Aj keď stále bojuje, robí naplno…

Marek 13 rokov tvorí pár s Rómkou: Keď to zistili kamaráti,…

Odhovárali ich. Vraj ju chce ten „gadžo“ len využiť, a potom ju odkopne.…

Príšerná karanténa v Gabčíkove? Omyl, Košičanka tvrdí, že mala…

Barboru na slovenskej hranici s Rakúskom obarila správa, že musí podstúpiť karanténu v Gabčíkove.…