Prieskum: Až 75 percent Slovákov trpí chladničkovou slepotou. Zažili ste to aj vy?
TASR
TASR

Prieskum: Až 75 percent Slovákov trpí chladničkovou slepotou. Zažili ste to aj vy?

Fenomén prázdnej chladničky spôsobuje, že vyhadzujeme množstvo stále kvalitných a dobrých potravín, ktoré by sme mohli skonzumovať, hovorí mediálna sprostredkovateľka projektu Eva Fúriková.

Ilustračná snímka. — Foto: Pexels

Bratislava 15. mája (TASR) – Tri štvrtiny Slovákov zažívajú každý deň tzv. chladničkovú slepotu, teda pocit, že sa v chladničke nenachádzajú potraviny, z ktorých sa dá pripraviť jedlo. Poukazuje na to prieskum jednej z potravinárskych firiem, ktorý realizovala vo viacerých krajinách Európy vrátane Slovenska.

"Fenomén prázdnej chladničky či chladničková slepota spôsobuje, že vyhadzujeme množstvo stále kvalitných a dobrých potravín, ktoré by sme mohli skonzumovať,“ upozornila v súvislosti s prieskumom, realizovaným spoločnosťou Hellmann's Eva Fúriková, mediálny sprostredkovateľ projektu. "Namiesto ich využitia chladničku zatvoríme a objednáme si radšej jedlo s donáškou alebo si vybehneme zobrať nejaký fast food,“ povedala o dôsledku chladničkovej slepoty.

Podľa prieskumu takmer polovica Slovákov (46 percent) otvorí chladničku denne dva- až štyrikrát, takmer tretina (29 percent) päť- až šesťkrát denne. Výrazná väčšina respondentov (88 percent) tak urobí iba na pár sekúnd. "Osem z desiatich Slovákov tvrdí, že vedia vcelku presne povedať, čo v chladničke majú. I napriek tomu tri štvrtiny z nich sa cítia pri pohľade na suroviny v chladničke bezradne a takmer rovnaký počet nevie, čo navariť alebo zjesť, a nemá žiadnu inšpiráciu, čo z nich pripraviť," dodala Fúriková.

Poukázala i na analýzy Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, podľa ktorých za rok vyhodia Slováci približne 100 kilogramov potravín na osobu. Z uskutočneného prieskumu vyplýva, že najčastejšie plytvajú čerstvými potravinami, a to najmä ovocím, zeleninou, chlebom, salámami a syrmi. Hlavné argumenty na vyhodenie jedla sú, že začína páchnuť (82 percent) a už nevyzerá pekne (66 percent). Viac ako polovica opýtaných (56 percent) nechce dojesť jedlo, pretože je už pár dní otvorené.

Už ste čítali?

Uznávaný český pedagóg: Mama je doma kráľovná, nie slúžka. Zariadiť…

Vysokoškolský pedagóg, spíker a lektor Marek Herman pre Dobré…

Sima Martausová: To, že môžem spievať a skladať piesne, vnímam…

Úsmevom pozitívne naladí nejedného človeka a charakterizuje…

Onkogynekológ: Dvesto Sloveniek ročne zomrie úplne zbytočne.…

Chorobe, na ktorú na Slovensku zomiera množstvo žien, sa dá predísť.…

Braňo Mojsej vo vlastnej klinike lieči závislých: Pvým varovným…

Braňo Mojsej sa rozhodol založiť kliniku, v ktorej chce pomáhať závislým…

Fyzioterapeutka: Chrbticu si neničíme len v práci, ale aj v…

Chrbtici neškodíme iba v práci, ale aj v spánku. Fyzioterapeutka…

Marek Herman: Otcovia dnes nevedia, čo majú doma a v domácnosti…

Otec je pre deti nenahraditeľný minimálne v dvoch situáciách. O…

Zuzka šije svadobné šaty, aké na Slovensku ešte neboli: Vďaka…

Šikovná Slovenka si za rok vybudovala značku, ktorá zarezonovala na módnej…

Šéfka Profesie: Radšej nemať žiadny titul ako nekvalitnú vysokú…

Ivana Molnárová pôsobí v Profesii už 18 rokov, posledných…