Vo svete rastie popularita barov, v ktorých nepodávajú žiadny alkohol. Ľudia sa vedia zabaviť aj bez neho
Kristián Plaštiak
Kristián Plaštiak

Vo svete rastie popularita barov, v ktorých nepodávajú žiadny alkohol. Ľudia sa vedia zabaviť aj bez neho

Vznikne čosi podobné aj v našich končinách?

— Foto: Pexels

NEW YORK CITY 14. mája - Getaway je malý podnik v newyorskom Brooklyne, v ktorom nenájdete ani jedinú kvapku alkoholu. Je to vôbec bar? A prečo je to tak? Odpoveďou na všetko je muž Sam Thonis, ktorý pred troma rokmi vyrazil do víru veľkomesta spoločne so svojím bratom, ktorý nepije žiadny alkohol. Chceli sa zabaviť, no akosi sa stalo takmer nesplniteľnou úlohou nájsť bar, v ktorom by vám od všetkých strán nenúkali alkohol. Vtedy Samovi v hlave skrsol nápad plne nealkoholického podniku, ktorý dnes vlastní s Reginou Delleaovou.

Neviditeľná diera na trhu

„Nenašli sme žiadny bar, ktorý by nebol plný alkoholu,“ uviedol Thonis pre BBC. „Časom, ako som o tomto nápade rozprával ľuďom, cítil som, že aj oni sami by také miesto potrebovali.“ Bar otvoril v apríli a jeho oficiálnu stránku na Instagrame k dnešnému dňu sleduje niečo cez 1800 ľudí. Aj to hovorí o potenciáli udržania sa v obľube u ľudí. Nie všetky večery totiž musia skončiť, takpovediac, zle. S priateľmi si môžete vyraziť do Getaway, tam čo-to popijete a najlepšie na tom je, že sa nemusíte obávať zajtrajšej bolesti hlavy.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

An alcohol-free bar in Brooklyn, coming soon. Sign up for our newsletter at getaway.bar

Príspevok, ktorý zdieľa Getaway (@getawaybrooklyn),

„U nás nájdete nápoje s nula percentným obsahom alkoholu. Takže ak ste triezvy a nechcete vôkol seba cítiť pach alkoholu, budete v poriadku. V našom bare to vyzerá rovnako ako v hocijakom inom bare a budete sa tu cítiť dobre,“ hovorí Thonis.

Slováci alkohol konzumujú menej

Konzumácia alkoholu na Slovensku v uplynulých rokoch poklesla. Zatiaľ čo ešte na začiatku deväťdesiatych rokov pripadalo na jedného obyvateľa 10 litrov vypitého alkoholu ročne, v minulom roku sa táto hodnota pohybovala okolo 8-ich litrov. V porovnaní s inými rokmi sa znížila konzumácia liehovín a vín, no konzumácia piva sa naopak zvýšila. Dá sa teda predpokladať, že akási možnosť bar bez alkoholu môže vzniknúť aj u nás. Otázkou zostáva, kto by mal toľkú trpezlivosť a vôbec odvahu investovať do podobne riskantného projektu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

psssst, we’re open! drinks only, for now. 5pm - midnight.

Príspevok, ktorý zdieľa Getaway (@getawaybrooklyn),

Už ste čítali?

Uznávaný český pedagóg: Mama je doma kráľovná, nie slúžka. Zariadiť…

Vysokoškolský pedagóg, spíker a lektor Marek Herman pre Dobré…

Sima Martausová: To, že môžem spievať a skladať piesne, vnímam…

Úsmevom pozitívne naladí nejedného človeka a charakterizuje…

Onkogynekológ: Dvesto Sloveniek ročne zomrie úplne zbytočne.…

Chorobe, na ktorú na Slovensku zomiera množstvo žien, sa dá predísť.…

Braňo Mojsej vo vlastnej klinike lieči závislých: Pvým varovným…

Braňo Mojsej sa rozhodol založiť kliniku, v ktorej chce pomáhať závislým…

Fyzioterapeutka: Chrbticu si neničíme len v práci, ale aj v…

Chrbtici neškodíme iba v práci, ale aj v spánku. Fyzioterapeutka…

Marek Herman: Otcovia dnes nevedia, čo majú doma a v domácnosti…

Otec je pre deti nenahraditeľný minimálne v dvoch situáciách. O…

Zuzka šije svadobné šaty, aké na Slovensku ešte neboli: Vďaka…

Šikovná Slovenka si za rok vybudovala značku, ktorá zarezonovala na módnej…

Šéfka Profesie: Radšej nemať žiadny titul ako nekvalitnú vysokú…

Ivana Molnárová pôsobí v Profesii už 18 rokov, posledných…