Dobré noviny
Husacinári v Slovenskom Grobe pozývajú na špeciality
TASR
TASR

Husacinári v Slovenskom Grobe pozývajú na špeciality

V Slovenskom Grobe sa pripravujú na otvorenie hlavnej jesennej sezóny.

Slovenský Grob 27. augusta (TASR) - V Slovenskom Grobe sa pripravujú na otvorenie hlavnej jesennej sezóny.

Ilustračné foto Foto: TASR/Eduard Fašung

Tá je už tradične spájaná s gurmánskou turistikou za pečenými husami a je vyhľadávanou atrakciou nielen pre slovenských, ale aj početných zahraničných hostí z Európy i zámoria. Originálny recept na prípravu pečenej husaciny v Slovenskom Grobe získal dokonca výnimočný certifikát kvality EÚ v oblasti pôvodných potravinárskych výrobkov.

Miestny cech husacinárov otvorí hlavnú sezónu 31. augusta. Oficiálne pôjde o 13. ročník podujatia, no pečenie husí a ich zákaznícky predaj s neodmysliteľnými lokšami, dusenou červenou kapustou, prípadne kyslou oblohou má v Slovenskom Grobe stáročnú tradíciu. Gurmánski fajnšmekri si tiež nevedia predstaviť stolovanie bez predjedla v podobe špeciálne pripravenej husacej pečienky alebo nátierok z husacích oškvarkov. K tomu neodmysliteľne patrí pohár dobrého vína, predovšetkým z produkcie Malokarpatskej vínnej oblasti. Ako dezert sa ponúkajú štrúdle s rôznymi plnkami alebo lokše s makom či slivkovým lekvárom.

príprava na 13. ročník Dňa otvorených dverí, ktorý sa uskutoční v sobotu 31. augusta 2013. Foto: TASR/Eduard Fašung

Sezónu otvárame v sobotu 31. augusta Dňom otvorených dverí pre širokú verejnosť v 14 prevádzkach. Akcia potrvá od 11.00 do 21.00 h. Pre návštevníkov budeme mať pripravené posedenia v štýlovo zariadených reštauráciách s prvkami ľudovej architektúry alebo v upravených záhradách. Husacina nepatrí k lacnejšej strave, no počas podujatia bude ponúkané menu v ľudovo veľmi prístupných cenách,“ uviedli dnes na tlačovej besede zástupcovia prevádzok Cechu husacinárov v Slovenskom Grobe.

V tento deň majú všetci hostia možnosť ochutnať husacie špeciality bez predbežných objednávok miesta na stolovanie. K návšteve ich oprávňuje vstupenka za dve eurá, ku ktorej si prikúpia husacie menu za sedem eur. Ide o 200 g husaciny, dve lokše a kyslú oblohu. Na jednu vstupenku môže návštevník prejsť všetky zúčastnené prevádzky.

Deň otvorených dverí prevádzok s husacími špecialitami však nebude len o gastronomických zážitkoch. V strede dediny bude pripravená ľudová kapela a živú hudbu majú v pláne ponúknuť návštevníkom aj jednotlivé prevádzky, pre deti sú pripravené rôzne zábavné atrakcie.

Už ste čítali?