Majster Slovenska v príprave kávy: Keksík ku káve? Nikto ani nevie, z čoho sa skladá
Káva sa stala nielen jeho vášňou, ale aj prácou.
BRATISLAVA 10. mája - Mário Adamčík je súčasným majstrom Slovenska v príprave filtrovanej kávy. S podnikaním začal už počas štúdia na strednej škole. Dnes je spolumajiteľom pražiarne a kaviarní black.
Fenoménom sú filtrované kávy
Denne sa stretávame s rôznymi názvami jednotlivých káv. Preferencie pitia kávových nápojov sa menia. „Keď som začínal pred dvomi rokmi, espresso bolo najobľúbenejším kávovým nápojom. Dnes však prevažujú mliečne nápoje a fenoménom sú filtrované kávy,“ prezradil.
V súčasnosti poznáme dva základné druhy kávy. Každá z nich má svoje výhody, ale aj nevýhody. „Robusta obsahuje omnoho viac kofeínu ako Arabica. Jej veľkou nevýhodou je horká chuť, pričom chuť Arabiky je zaujímavejšia a ovocnejšia,“ vysvetlil.
V Bratislave vyrástlo prvé kávové laboratórium, ktoré spája kaviareň a ich vlastnú pražiareň. Mení kultúru pitia kávy. „Prvotnou myšlienkou bolo, že chceme ľuďom ukázať, ako vyzerá samotný proces praženia,“ skonštatoval.
Z majstrovstiev Slovenska do Bostonu
Prednedávnom sa stal majstrom Slovenska v príprave filtrovanej kávy v kategórii Brewers Cup a ako najmladší účastník vycestoval na svetový šampionát do Ameriky. „To, čo som videl v Bostone, bolo neskutočné. Videl som množstvo spôsobov praženia kávy, s ktorými by pražiari, ktorých poznám, nesúhlasili. Výsledný nápoj bol však geniálny,“ doplnil.
Celý rozhovor s Máriom Adamčíkom si môžete pozrieť vo videu.