Dobré noviny
Majster Slovenska v príprave kávy: Keksík ku káve? Nikto ani nevie, z čoho sa skladá
Dominika Pacigová
Dominika Pacigová

Majster Slovenska v príprave kávy: Keksík ku káve? Nikto ani nevie, z čoho sa skladá

Káva sa stala nielen jeho vášňou, ale aj prácou.

BRATISLAVA 10. mája - Mário Adamčík je súčasným majstrom Slovenska v príprave filtrovanej kávy. S podnikaním začal už počas štúdia na strednej škole. Dnes je spolumajiteľom pražiarne a kaviarní black.

Fenoménom sú filtrované kávy

Denne sa stretávame s rôznymi názvami jednotlivých káv. Preferencie pitia kávových nápojov sa menia. „Keď som začínal pred dvomi rokmi, espresso bolo najobľúbenejším kávovým nápojom. Dnes však prevažujú mliečne nápoje a fenoménom sú filtrované kávy,“ prezradil.

V súčasnosti poznáme dva základné druhy kávy. Každá z nich má svoje výhody, ale aj nevýhody. „Robusta obsahuje omnoho viac kofeínu ako Arabica. Jej veľkou nevýhodou je horká chuť, pričom chuť Arabiky je zaujímavejšia a ovocnejšia,“ vysvetlil.

V Bratislave vyrástlo prvé kávové laboratórium, ktoré spája kaviareň a ich vlastnú pražiareň. Mení kultúru pitia kávy. „Prvotnou myšlienkou bolo, že chceme ľuďom ukázať, ako vyzerá samotný proces praženia,“ skonštatoval.

Z majstrovstiev Slovenska do Bostonu

Prednedávnom sa stal majstrom Slovenska v príprave filtrovanej kávy v kategórii Brewers Cup a ako najmladší účastník vycestoval na svetový šampionát do Ameriky. „To, čo som videl v Bostone, bolo neskutočné. Videl som množstvo spôsobov praženia kávy, s ktorými by pražiari, ktorých poznám, nesúhlasili. Výsledný nápoj bol však geniálny,“ doplnil.   

Celý rozhovor s Máriom Adamčíkom si môžete pozrieť vo videu.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tak a moju prvú účasť na World Brewers Cup mám za sebou. Kvôli 16 sekundám navyše v mojom vystúpení som klesol až na predposledné miesto. Vtipná chyba, nie? ? Napriek tomu ma tento zážitok naozaj veľa naučil. Pochopil som, že aj keď nás na Slovensku označujú za majstrov, na svet sa ešte máme čo učiť. Som rád, že som znova uvidel smer, ktorým môžem ísť ďalej. Teším sa domov na Slovensko, aby som mohol priniesť všetky novonadobudnuté skúsenosti. Náš @black.svk teraz prechádza veľkými zmenami, aby sme ešte viac zlepšili naše produkty. Verím, že budem mať konečne viac času aj na svoj súkromný život a nové nápady. ? V neposlednom rade by som však chcel poďakovať ľuďom, ktorí za mnou stoja. @nagy.lx Sám neviem či ti budem niekedy môcť opätovať to všetko čo investuješ ty do mňa. Viem, že som človek, ktorému odovzdávaš každý deň viac svojich vedomostí a skúseností ako komukoľvek inému. Trénuješ moju povahu a ego. @jakub.sev Si pre mňa najlepší pražiar a priateľ. Dokážeš dostať z každého zrna, ktoré príde k nám do pražiarne ten najlepší potenciál. Veľmi obdivujem tvoju povahu a čistotu ducha. @slovenska_sporitelna ktorá nám zabezpečila finančnú pomoc a podporu bez ktorej by sme sa do Bostonu nedostali. Celému kolektívu @black.svk mojím kolegom a našim zákazníkom, ktorí ma povzbudzovali a držali mi palce. @sca_slovakia za ich podporu na svetovom kole a čoraz lepšiu schopnosť popularizovať specialty grade coffee na Slovensku. @veronika_galova_vesela za odovzdanie cenných rád pri súťažení @maceklab za ušitie mojej nádhernej zástery @coffeedeskpl za vybavenie do môjho brewing setupu PS: A či pôjdem súťažiť znova? Neviem. Mám? ?

Príspevok, ktorý zdieľa Mário Adamčík (@marioadamcik),

Už ste čítali?