Na Tradičnej chuti jari ponúka výrobky 95 farmárov a remeselníkov
TASR
TASR

Na Tradičnej chuti jari ponúka výrobky 95 farmárov a remeselníkov

Organizátori v spolupráci s OZ Tradičná chuť regiónov predstavujú aj výrobcov starých, pomaly už zabudnutých jedál. Aktuálne sú to napríklad polhorské tľapkance.

Ilustračné foto. — Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Banská Bystrica 13. apríla (TASR) - Predajcovia tradičných miestnych jedál a farmárskych a potravinárskych výrobkov, ako aj remeselníci z Banskobystrického kraja v sobotu ponúkali svoj sortiment v areáli Strednej odbornej školy (SOŠ) Pod Bánošom v Banskej Bystrici.

Ich počet stúpol medziročne o 20 na 95. Podujatie Tradičná chuť jari - Otváranie Bánoša dáva už niekoľko rokov príležitosť malým domácim výrobcom tradičných výrobkov a tiež záujemcom o takýto druh tovaru.

"Je tu asi 45 remeselníkov, 20 farmárov, 20 výrobcov tradičných jedál a tiež niekoľko ďalších predajcov," povedal pre TASR predseda občianskeho združenia (OZ) Vidiecke partnerstvo Banskobystrického kraja Peter Rusnák.

Cieľom podujatia je podľa neho prezentovať regionálne farmárske a domáce výrobky obyvateľom krajského mesta. "Postupne by sme toto podujatie chceli pretransformovať na trh regionálnych produktov," pripomenul.

Organizátori v spolupráci s OZ Tradičná chuť regiónov predstavujú aj výrobcov starých, pomaly už zabudnutých jedál. Aktuálne sú to napríklad polhorské tľapkance.

Podľa Rusnáka okolo 3000 až 4000 návštevníkov má možnosť oceniť predovšetkým kvalitné domáce a tradičné produkty z regiónov Horehronie, Gemer, Novohrad, Podpoľanie, Hont a Tekov. Ide hlavne o syry a mliečne výrobky, gazdovské mäsové špeciality, jahňacinu, hydinu, včelárske či bylinné produkty, ovocie, zeleninu či vína. Pripravené sú aj sprievodné akcie pre záhradkárov, chovateľov domácich zvierat, včelárov, gazdinky a deti.

Organizátormi Otvárania Bánoša sú Vidiecke partnerstvo Banskobystrického kraja v spolupráci so SOŠ pod Bánošom, OZ Tradičná chuť regiónov, Banskobystrickým samosprávnym krajom a mestom Banská Bystrica.

SLEDUJTE POZITÍVNE SPRÁVY Z BANSKOBYSTRICKÉHO KRAJA NA FACEBOOKU!

Už ste čítali?

Šéfka Profesie: Radšej nemať žiadny titul ako nekvalitnú vysokú…

Ivana Molnárová pôsobí v Profesii už 18 rokov, posledných…

Kristína Kövešová: O pedofiloch mi píšu deti, ktorým sa to deje,…

Rozhodla sa svetu pomáhať a svojimi reportážami odhaľuje realitu, ktorá…

Odborník na vzťahy: Muž potrebuje nájsť svoje miesto vo svete.…

Fungujúci vzťah je snom mnohých z nás. Dá sa ho vybudovať aj v…

Mladého Dubničana k sebe volajú televízie z celého sveta. Ovláda…

Zabudnite na spôsob, ktorým televízie doteraz šírili svoje…

Košičanka vyrába parfumy, za ktorými sa idú v Paríži potrhať,…

Voňavky, ktoré sa vyrábajú v laboratóriu na východe Slovenska,…

Profesionálna dohadzovačka: Tragédiou dneška je, že ľudia si…

Profesionálna dohadzovačka pre Dobré noviny prezradila nielen dôvod, prečo…

Slovenskí muži nie sú galantní a ženy nevedia, kto je pravá…

Zisťovali sme za vás, ako sa v spoločnosti vhodne správať a s čím majú…

Uznávaný český pedagóg: Materské školy nevznikli pre potreby…

Špeciálny pedagóg Jiří Halda tvrdí, že materské…