Šéfkuchár Ertl učí, ako variť bez zvyškov. Tu sú jeho recepty, pri ktorých ušetríte a chutne sa najete
Dominika Dobrocká
Dominika Dobrocká

Šéfkuchár Ertl učí, ako variť bez zvyškov. Tu sú jeho recepty, pri ktorých ušetríte a chutne sa najete

Reťazec sa snaží svojich zamestnancov naučiť neplytvať potravinami pri varení.

— Foto: Adn

BRATISLAVA 12. apríla - Spoločnosť Tesco predstavila ďalší spôsob, akým sa dá znižovať plytvanie potravinami. Tentokrát sa zamerala na domácnosti a svojich vlastných kolegov. Reťazec pre tento rok pripravil veľmi zaujímavú a lákavú ponuku. Zamestnanci sa totiž budú môcť zúčastniť série špecializovaných workshopov o varení bez zvyškov. Tipy a recepty bude počas celého roka prezentovať šéfkuchár Jaroslav Ertl, odborník na tzv. zero waste.

Dlhodobé ciele

Tesco ako prvý maloobchodník začal pred tromi rokmi zverejňovať dáta o potravinovom odpade, ktorý vzniká v prevádzkach: „Znižovanie plytvania potravinami patrí k dlhodobým cieľom našej spoločnosti. Aktívne spolupracujeme aj s našimi dodávateľmi a spoločne sa nám darí potravinový odpad znižovať. Podľa štatistík sú na čele rebríčka plytvania potravinami domácnosti. Aj preto sme ako jeden z najväčších súkromných zamestnávateľov na Slovensku prišli so zaujímavou formou vzdelávania našich kolegov. Veríme, že tipy, ako neplytvať potravinami, budú využívať doma a poradia aj svojim blízkym či priateľom. Budeme radi, ak sa do iniciatívy zapojí čo najviac domácností našich kolegov a aj zákazníkov,“ hovorí Martin Kuruc, výkonný riaditeľ spoločnosti Tesco na Slovensku.

Šéfkuchár Jaroslav Ertl si pripravil veľmi zaujímavé recepty. Foto: Jaroslav Ertl

Plán nákupu je potrebný

Podľa šéfkuchára Jaroslava Ertla treba začať od seba, a to už pri plánovanom nákupe potravín: „Je veľmi dôležité, aby sme sa naučili kupovať potraviny, ktoré naozaj spotrebujeme v rozumnom množstve a kvalite. Snažím sa využiť všetky časti najmä zeleniny a ovocia. Čo nespotrebujem zo zeleniny a ovocia predpripravené vákuovo zamrazím na ďalšie použitie. Zvyšky ako napríklad ryžu spracujem druhý deň do nového jedla - rizoto, mäsové alebo zeleninové krokety. Ak už niečo hnije v chladničke je už neskoro, to znamená, že sa správate k surovinám ľahostajne. Tipov existuje veľké množstvo, stačí sa začať o tému zaujímať,“ vysvetlil Ertl.

Recepty Jaroslava Ertla

RAW Cuketové špagety , pesto zo sušených paradajok, tekvicové a slnečnicové semienka

Suroviny na 10 porcií:

10 ks Cuketa

10 ks Chipsy z bagety

200 g Prosciutto crudo

Soľ, korenie čierne z mlynčeka

Suroviny na pesto:

250 g Olivový olej

150 g Sušené paradajky

50 g Bazalka čerstvá

30 g Slnečnicové semienka

30 g Tekvicové semienka

50 g Parmezán

Soľ, korenie čierne z mlynčeka

Postup:

Poriadne umytú cuketu nastrúhame pomocou škrabky na dlhé špagety. Pesto pripravíme v mixéri z uvedených surovín tak, aby nám vznikla hrubozrnná štruktúra, nie kaša. Pesto zamiešame s cuketovými špagetami. Malé množstvo semiačok si môžeme nechať na dekoráciu. Pri podávaní pridáme sušenú šunku. Cuketové špagety môžeme použiť ako predjedlo podávané na pečive.

 

Foto: Jaroslav Ertl

Losos, karfiolové pyré, žerucha

Suroviny na 10 porcií:

1000 g Losos filetovaný

1600 ml Voda

160 g Soľ

80 g Cukor

500 g Karfiol (hlúbik využijeme do šalátu)

90 g Maslo

100 ml Voda

3 g Soľ

350 g Mladé kelové listy

Limetková šťava

Červené bobule na dekoráciu

100 g Očistený hlúbik z karfiolu

100 ml Olej

200 g Olivový olej

150 g Žerucha

2 g Soľ

Postup:

Očistený losos namočíme na 40 min. do 5°C vodného roztoku zo soli a cukru. Losos spracujeme sparením alebo ho opečieme na 170°C z každej strany. Karfiol nakrájame alebo nastrúhame najemno. Dáme do hrnca a podľa receptu pridáme vodu a maslo. Prikrytý karfiol pomaly zohrievame a dusíme do mäkka. Dávame pozor, aby sa nepripálil. Teplý karfiol rozmixujeme na hladkú kašu, ktorú dochutíme a prepasírujeme. Olivový olej nahrejeme na 70°C, následne pridáme žeruchu, soľ a rozmixujeme. Mladé kelové listy natrháme, priamo na tanieri ochutíme limetkovou šťavou, olejom a posypeme červenými bobuľami.

Foto: Jaroslav Ertl

Ryžový dezert

Suroviny na 10 porcií:

400 g Ryža guľatá

800 ml Voda

600 ml Smotana na varenie

6 ks Kardamon

50 g Maslo

2 ks Žĺtka

5 g Soľ

1 ks Cukor Vanilka

150 g Cukor kryštálový

500 g Broskyne sterilizované

500 g Ovocie na dekoráciu (jahody, maliny a čučoriedky)

Postup:

Ryžu dáme uvariť s vodou s pridaním štipky soli. Pred koncom, cca 10 min., necháme ryžu prikrytú dôjsť v teple pod pokrievkou. Následne ryžu necháme vychladiť. Smotanu na varenie privedieme k varu s pridaním kardamonu a vanilkového cukru. Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom a žĺtkami do peny. Vychladenú ryžu zamiešame so smotanou a žĺtkovou penou. Podávame v pohári alebo miske. Broskyne rozmixujeme na hladké pyré, s ktorým následne prelievame ryžový dezert a zdobíme ovocím.

Foto: Jaroslav Ertl

Pomoc a výsledky

Vlani sa Tescu na Slovensku medziročne podarilo znížiť objem potravinového odpadu až o 20 %. Zároveň reťazec na Slovensku daroval 577 ton potravín ľuďom, ktorí to najviac potrebujú. Potravinové prebytky ľuďom v núdzi aktuálne dokáže Tesco darovať cez Potravinovú banku Slovenska už zo 130 predajní z celkového počtu 150 obchodov na Slovensku, pričom chce do roku 2020 zapojiť všetky svoje predajne.

V roku 2017 tiež Tesco v rámci znižovania potravinového odpadu predstavilo aj sortiment ovocia a zeleniny pod názvom Perfectly Imperfect. Cieľom je pomáhať dodávateľom predať aj neštandardne tvarované ovocie a zeleninu, ktoré by inak skončili v odpade už u pestovateľa.

Foto: Archív DN

A čo sa dozvedela kolegyňa Katarína Sidorová, koordinátorka komunikácie značky pre strednú Európu, na prvom kurze varenia bez zvyškov? „Ako pracovať účelovejšie so zvyškami potravín a ako ich možno zužitkovať bez zvyšku. Tiež sme sa dozvedeli veľa nového o surovinách, získali sme skvelú motiváciu a, samozrejme, sme sa zapojili do varenia jedál podľa skvelých receptov, ktorých výsledky sme vždy aj ochutnali. V neposlednom rade sme si spoločne užili príjemnú atmosféru v kruhu kolegov a známeho šéfkuchára,“ prezradila Sidorová.

Už ste čítali?

Slovenka svojimi šperkami očarila Meghan Markle. Jej tvorba…

Jej šperky inšpirované Slovenskom sa tešia veľkej obľube aj v…

Ženy bojujúce s rakovinou: Prísť o prsia či vlasy nie je hanba.…

Brošne s motívom kozy vznikli z osobnej skúsenosti troch kamarátok.…

Pani Eva skrášľuje sama vo voľnom čase okolie svojej bytovky.…

Pestré farby, kamienky či kvietky. Takáto krása sa pred bytovkami nevidí…

Peter Nagy: Snažiť sa zapáčiť tínedžerom by bolo trápne. Robím…

Skladba Profesori Indigo mala v skutočnosti už sedem rokov, keď sa z nej zo dňa na deň stal…

Radana má sklerózu multiplex. Keď jej ju diagnostikovali, nevedela…

Ľudia neraz o tomto ochorení nechcú rozprávať. 

Logopedička: Mamička vie správnu reč dieťaťa ovplyvniť už tesne…

Detí, ktoré majú problémy s rečou či artikuláciou, je v…

Uznávaný český pedagóg: Mama je doma kráľovná, nie slúžka. Zariadiť…

Vysokoškolský pedagóg, spíker a lektor Marek Herman pre Dobré…

Sima Martausová: To, že môžem spievať a skladať piesne, vnímam…

Úsmevom pozitívne naladí nejedného človeka a charakterizuje…