Šéfkuchár Ertl učí, ako variť bez zvyškov. Tu sú jeho recepty, pri ktorých ušetríte a chutne sa najete

Reťazec sa snaží svojich zamestnancov naučiť neplytvať potravinami pri varení.
BRATISLAVA 12. apríla - Spoločnosť Tesco predstavila ďalší spôsob, akým sa dá znižovať plytvanie potravinami. Tentokrát sa zamerala na domácnosti a svojich vlastných kolegov. Reťazec pre tento rok pripravil veľmi zaujímavú a lákavú ponuku. Zamestnanci sa totiž budú môcť zúčastniť série špecializovaných workshopov o varení bez zvyškov. Tipy a recepty bude počas celého roka prezentovať šéfkuchár Jaroslav Ertl, odborník na tzv. zero waste.
Dlhodobé ciele
Tesco ako prvý maloobchodník začal pred tromi rokmi zverejňovať dáta o potravinovom odpade, ktorý vzniká v prevádzkach: „Znižovanie plytvania potravinami patrí k dlhodobým cieľom našej spoločnosti. Aktívne spolupracujeme aj s našimi dodávateľmi a spoločne sa nám darí potravinový odpad znižovať. Podľa štatistík sú na čele rebríčka plytvania potravinami domácnosti. Aj preto sme ako jeden z najväčších súkromných zamestnávateľov na Slovensku prišli so zaujímavou formou vzdelávania našich kolegov. Veríme, že tipy, ako neplytvať potravinami, budú využívať doma a poradia aj svojim blízkym či priateľom. Budeme radi, ak sa do iniciatívy zapojí čo najviac domácností našich kolegov a aj zákazníkov,“ hovorí Martin Kuruc, výkonný riaditeľ spoločnosti Tesco na Slovensku.

Plán nákupu je potrebný
Podľa šéfkuchára Jaroslava Ertla treba začať od seba, a to už pri plánovanom nákupe potravín: „Je veľmi dôležité, aby sme sa naučili kupovať potraviny, ktoré naozaj spotrebujeme v rozumnom množstve a kvalite. Snažím sa využiť všetky časti najmä zeleniny a ovocia. Čo nespotrebujem zo zeleniny a ovocia predpripravené vákuovo zamrazím na ďalšie použitie. Zvyšky ako napríklad ryžu spracujem druhý deň do nového jedla - rizoto, mäsové alebo zeleninové krokety. Ak už niečo hnije v chladničke je už neskoro, to znamená, že sa správate k surovinám ľahostajne. Tipov existuje veľké množstvo, stačí sa začať o tému zaujímať,“ vysvetlil Ertl.
Recepty Jaroslava Ertla



Pomoc a výsledky
Vlani sa Tescu na Slovensku medziročne podarilo znížiť objem potravinového odpadu až o 20 %. Zároveň reťazec na Slovensku daroval 577 ton potravín ľuďom, ktorí to najviac potrebujú. Potravinové prebytky ľuďom v núdzi aktuálne dokáže Tesco darovať cez Potravinovú banku Slovenska už zo 130 predajní z celkového počtu 150 obchodov na Slovensku, pričom chce do roku 2020 zapojiť všetky svoje predajne.
V roku 2017 tiež Tesco v rámci znižovania potravinového odpadu predstavilo aj sortiment ovocia a zeleniny pod názvom Perfectly Imperfect. Cieľom je pomáhať dodávateľom predať aj neštandardne tvarované ovocie a zeleninu, ktoré by inak skončili v odpade už u pestovateľa.
A čo sa dozvedela kolegyňa Katarína Sidorová, koordinátorka komunikácie značky pre strednú Európu, na prvom kurze varenia bez zvyškov? „Ako pracovať účelovejšie so zvyškami potravín a ako ich možno zužitkovať bez zvyšku. Tiež sme sa dozvedeli veľa nového o surovinách, získali sme skvelú motiváciu a, samozrejme, sme sa zapojili do varenia jedál podľa skvelých receptov, ktorých výsledky sme vždy aj ochutnali. V neposlednom rade sme si spoločne užili príjemnú atmosféru v kruhu kolegov a známeho šéfkuchára,“ prezradila Sidorová.