Dobré noviny
Šéfkuchár Ertl učí, ako variť bez zvyškov. Tu sú jeho recepty, pri ktorých ušetríte a chutne sa najete
Dominika Dobrocká
Dominika Dobrocká

Šéfkuchár Ertl učí, ako variť bez zvyškov. Tu sú jeho recepty, pri ktorých ušetríte a chutne sa najete

— Foto: Adn

Reťazec sa snaží svojich zamestnancov naučiť neplytvať potravinami pri varení.

BRATISLAVA 12. apríla - Spoločnosť Tesco predstavila ďalší spôsob, akým sa dá znižovať plytvanie potravinami. Tentokrát sa zamerala na domácnosti a svojich vlastných kolegov. Reťazec pre tento rok pripravil veľmi zaujímavú a lákavú ponuku. Zamestnanci sa totiž budú môcť zúčastniť série špecializovaných workshopov o varení bez zvyškov. Tipy a recepty bude počas celého roka prezentovať šéfkuchár Jaroslav Ertl, odborník na tzv. zero waste.

Dlhodobé ciele

Tesco ako prvý maloobchodník začal pred tromi rokmi zverejňovať dáta o potravinovom odpade, ktorý vzniká v prevádzkach: „Znižovanie plytvania potravinami patrí k dlhodobým cieľom našej spoločnosti. Aktívne spolupracujeme aj s našimi dodávateľmi a spoločne sa nám darí potravinový odpad znižovať. Podľa štatistík sú na čele rebríčka plytvania potravinami domácnosti. Aj preto sme ako jeden z najväčších súkromných zamestnávateľov na Slovensku prišli so zaujímavou formou vzdelávania našich kolegov. Veríme, že tipy, ako neplytvať potravinami, budú využívať doma a poradia aj svojim blízkym či priateľom. Budeme radi, ak sa do iniciatívy zapojí čo najviac domácností našich kolegov a aj zákazníkov,“ hovorí Martin Kuruc, výkonný riaditeľ spoločnosti Tesco na Slovensku.

Šéfkuchár Jaroslav Ertl si pripravil veľmi zaujímavé recepty. Foto: Jaroslav Ertl

Plán nákupu je potrebný

Podľa šéfkuchára Jaroslava Ertla treba začať od seba, a to už pri plánovanom nákupe potravín: „Je veľmi dôležité, aby sme sa naučili kupovať potraviny, ktoré naozaj spotrebujeme v rozumnom množstve a kvalite. Snažím sa využiť všetky časti najmä zeleniny a ovocia. Čo nespotrebujem zo zeleniny a ovocia predpripravené vákuovo zamrazím na ďalšie použitie. Zvyšky ako napríklad ryžu spracujem druhý deň do nového jedla - rizoto, mäsové alebo zeleninové krokety. Ak už niečo hnije v chladničke je už neskoro, to znamená, že sa správate k surovinám ľahostajne. Tipov existuje veľké množstvo, stačí sa začať o tému zaujímať,“ vysvetlil Ertl.

Recepty Jaroslava Ertla

RAW Cuketové špagety , pesto zo sušených paradajok, tekvicové a slnečnicové semienka

Suroviny na 10 porcií:

10 ks Cuketa

10 ks Chipsy z bagety

200 g Prosciutto crudo

Soľ, korenie čierne z mlynčeka

Suroviny na pesto:

250 g Olivový olej

150 g Sušené paradajky

50 g Bazalka čerstvá

30 g Slnečnicové semienka

30 g Tekvicové semienka

50 g Parmezán

Soľ, korenie čierne z mlynčeka

Postup:

Poriadne umytú cuketu nastrúhame pomocou škrabky na dlhé špagety. Pesto pripravíme v mixéri z uvedených surovín tak, aby nám vznikla hrubozrnná štruktúra, nie kaša. Pesto zamiešame s cuketovými špagetami. Malé množstvo semiačok si môžeme nechať na dekoráciu. Pri podávaní pridáme sušenú šunku. Cuketové špagety môžeme použiť ako predjedlo podávané na pečive.

 

Foto: Jaroslav Ertl

Losos, karfiolové pyré, žerucha

Suroviny na 10 porcií:

1000 g Losos filetovaný

1600 ml Voda

160 g Soľ

80 g Cukor

500 g Karfiol (hlúbik využijeme do šalátu)

90 g Maslo

100 ml Voda

3 g Soľ

350 g Mladé kelové listy

Limetková šťava

Červené bobule na dekoráciu

100 g Očistený hlúbik z karfiolu

100 ml Olej

200 g Olivový olej

150 g Žerucha

2 g Soľ

Postup:

Očistený losos namočíme na 40 min. do 5°C vodného roztoku zo soli a cukru. Losos spracujeme sparením alebo ho opečieme na 170°C z každej strany. Karfiol nakrájame alebo nastrúhame najemno. Dáme do hrnca a podľa receptu pridáme vodu a maslo. Prikrytý karfiol pomaly zohrievame a dusíme do mäkka. Dávame pozor, aby sa nepripálil. Teplý karfiol rozmixujeme na hladkú kašu, ktorú dochutíme a prepasírujeme. Olivový olej nahrejeme na 70°C, následne pridáme žeruchu, soľ a rozmixujeme. Mladé kelové listy natrháme, priamo na tanieri ochutíme limetkovou šťavou, olejom a posypeme červenými bobuľami.

Foto: Jaroslav Ertl

Ryžový dezert

Suroviny na 10 porcií:

400 g Ryža guľatá

800 ml Voda

600 ml Smotana na varenie

6 ks Kardamon

50 g Maslo

2 ks Žĺtka

5 g Soľ

1 ks Cukor Vanilka

150 g Cukor kryštálový

500 g Broskyne sterilizované

500 g Ovocie na dekoráciu (jahody, maliny a čučoriedky)

Postup:

Ryžu dáme uvariť s vodou s pridaním štipky soli. Pred koncom, cca 10 min., necháme ryžu prikrytú dôjsť v teple pod pokrievkou. Následne ryžu necháme vychladiť. Smotanu na varenie privedieme k varu s pridaním kardamonu a vanilkového cukru. Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom a žĺtkami do peny. Vychladenú ryžu zamiešame so smotanou a žĺtkovou penou. Podávame v pohári alebo miske. Broskyne rozmixujeme na hladké pyré, s ktorým následne prelievame ryžový dezert a zdobíme ovocím.

Foto: Jaroslav Ertl

Pomoc a výsledky

Vlani sa Tescu na Slovensku medziročne podarilo znížiť objem potravinového odpadu až o 20 %. Zároveň reťazec na Slovensku daroval 577 ton potravín ľuďom, ktorí to najviac potrebujú. Potravinové prebytky ľuďom v núdzi aktuálne dokáže Tesco darovať cez Potravinovú banku Slovenska už zo 130 predajní z celkového počtu 150 obchodov na Slovensku, pričom chce do roku 2020 zapojiť všetky svoje predajne.

V roku 2017 tiež Tesco v rámci znižovania potravinového odpadu predstavilo aj sortiment ovocia a zeleniny pod názvom Perfectly Imperfect. Cieľom je pomáhať dodávateľom predať aj neštandardne tvarované ovocie a zeleninu, ktoré by inak skončili v odpade už u pestovateľa.

Foto: Archív DN

A čo sa dozvedela kolegyňa Katarína Sidorová, koordinátorka komunikácie značky pre strednú Európu, na prvom kurze varenia bez zvyškov? „Ako pracovať účelovejšie so zvyškami potravín a ako ich možno zužitkovať bez zvyšku. Tiež sme sa dozvedeli veľa nového o surovinách, získali sme skvelú motiváciu a, samozrejme, sme sa zapojili do varenia jedál podľa skvelých receptov, ktorých výsledky sme vždy aj ochutnali. V neposlednom rade sme si spoločne užili príjemnú atmosféru v kruhu kolegov a známeho šéfkuchára,“ prezradila Sidorová.

Už ste čítali?

Daniel Hassan.

Sudánsko-slovenský lekár Daniel Hassan: Mojím vzorom bol primár Blažej z Nemocnice na okraji mesta

Najkrajších 10 rokov života vraj prežil v hospici s nevyliečiteľne chorými…

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…