Európa by mala byť do roku 2050 poľnohospodársky sebestačná. Hovorí o tom nová štúdia
Zavedenie systémových zmien dokáže uživiť všetkých Európanov.
BRATISLAVA 26. marca - Najnovšie štúdie európskeho think tanku IDDRI informujú, že v prípade úplného prechodu na ekologické poľnohospodárstvo v Európe, bude neustále rastúca populácia v roku 2050, schopná uživiť samých seba iba za pomoci biopotravín. Štúdia bola zverejnená týždeň po vydaní správy o alarmujúcom úbytku hmyzu, a to hlavne včiel, ktoré sú pre zachovanie rastlinnej produkcie dôležité.
Sebestačná Európa
Jej cieľom bolo dokázať, že európske poľnohospodárstvo dokáže uživiť obyvateľstvo, a to aj bez intenzívnej produkcie s použitím pesticídov, umelých hnojív a iných druhov chémie. Autori štúdie demonštrovali situáciu, v ktorej bude možné v roku 2050 hospodáriť na poľnej pôde v Európe iba ekologickým spôsobom, pričom dôjde k zníženiu produkcie emisií v porovnaní s rokom 2010 o 40 % a obnoveniu prírodnej rozmanitosti a ochrane prírodných zdrojov - vody a pôdy.
„Výsledky novej štúdie vítame. Často sa stretávame s argumentmi, že ekologické poľnohospodárstvo nedokáže zabezpečiť potravinovú zábezpeku, pretože v porovnaní s konvenčným hospodárením nemá také výnosy. Ukazuje sa však, že za určitých systémových zmien, ekologické poľnohospodárstvo môže nakŕmiť všetkých Európanov. Okrem toho má ďalšie značné výhody pre pôdu, krajinu aj zdravie človeka. Udržuje prirodzenú prírodnú rozmanitosť v krajine, nepoužíva chémiu a tým tiež neohrozuje populáciu bezstavovcov,“ uviedla manažérka PRI-BIO Zväzu ekologických poľnohospodárov Kateřina Urbánková.
„V súčasnej situácii je viac ako polovica obilnín a olejnín vypestovaných v Európskej únii daná zvieratám, chov na mäso v režime ekologického poľnohospodárstva však počíta s voľnými chovmi a pastvou, čím nie je nutné zaberať polia pestovaním obilia pre kŕmenie zvierat,“ dodáva Urbánková.
Odhaduje sa, že dôjde k postupnému obmedzovaniu pesticídov a syntetických hnojív, čiastočnému rozšíreniu trvalých trávových porastov a prirodzených prírodných stanovíšť v krajine. Súčasťou zmeny je tiež obmedzenie spotreby mäsa, prevažne bravčového a hydiny, o takmer 40 %, pretože práve tie sú závislé na výkrme obilninami. Dôjde k uvoľneniu plôch vhodných k pestovaniu obilnín a rastlinných bielkovín pre potreby človeka. Tým by sa hlavným zdrojom mäsa stalo hovädzie, chované na pastvinách.
„Zo skúseností našich farmárov vieme, že pokiaľ umiestníte úle v blízkosti polí, môžete si značne zvýšiť výnos, i v ekologickom poľnohospodárstve. Ak nebudú v Európe včely, pretože ich vyhubíme chémiou, nebude žiadny výnos a nič nám s tým nepomôže. Až 44 percentám druhov včiel hrozí záhuba. Je načase rýchlo reagovať. Preto tiež v nemeckom Bavorsku presadzujú, aby do roku 2025 bolo 25 % poľnohospodárskej výmery obhospodorovávaných v ekologickom režime a do roku 2030 dokonca 30 %. Verím, že aj my sa pripojíme k týmto ambicióznym cieľom, ktoré ale môžu byť nevyhnutné pre samotné zachovanie produkcie v Európe,“ Urbánková.