Študenti SOŠ gastronómie v Petržalke sa zoznámili s ruskou kuchyňou
TASR
TASR

Študenti SOŠ gastronómie v Petržalke sa zoznámili s ruskou kuchyňou

Niekoľkochodové obedové menu pri príležitosti Dňa ruskej kuchyne pripravili študenti pod dohľadom ruského šéfkuchára.

Ilustračná snímka. — Foto: TASR/Erika Ďurčová

Bratislava 21. marca (TASR) – Strednou odbornou školou (SOŠ) gastronómie a hotelových služieb na Farského ulici v bratislavskej Petržalke sa niesla vo štvrtok vôňa ruských špecialít. Študenti školy v pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) sa totiž už po šestnásty raz zoznamovali s cudzokrajnou kuchyňou. Niekoľkochodové obedové menu pri príležitosti Dňa ruskej kuchyne pripravili študenti pod dohľadom ruského šéfkuchára.

"Študenti majú príležitosť zoznámiť sa s rôznymi receptami cudzokrajných kuchýň, ktoré si môžu osvojiť, prípadne upraviť a potom uplatniť aj v praxi. Svoje vedomosti si mohli preveriť študenti v odboroch kuchár, čašník, servírka, pracovník v hotelierstve a cestovnom ruchu, hotelovej akadémie," skonštatoval predseda BSK Juraj Droba.

Obedové menu pozostávalo z niekoľkých chodov. Studeným predjedlom bol sleď v kožuchu, teda sleďový šalát. Nasledovalo teplé predjedlo peľmene, čiže taštičky s plnkou pochádzajúce zo Sibíri. Nechýbala ruská kapustová polievka sči z kyslej kapusty a s bielymi hubami, ktorú denne jedávali všetky vrstvy obyvateľstva, odlišovala sa len prísadami. Ako hlavné jedlo sa podával tradičný pokrm tatárskej kuchyne azu, čo je hovädzie mäso nakrájané na rezančeky a podávané s pohánkovou prílohou. Dezertom bola palacinka, jedno z najstarších pokrmov ruskej kuchyne, plnená jablkom.

Stredná odborná škola gastronómie a hotelových služieb na Farského ulici v Petržalke pripravila od začiatku projektu kulinárske špeciality Indonézie, Turecka, Gruzínska, Egypta, Japonska, Talianska, Grécka, Izraela, Srbska, Vietnamu, Rakúska, Bulharska, Českej republiky, Číny a Rumunska.

SLEDUJTE POZITÍVNE SPRÁVY Z BRATISLAVSKÉHO KRAJA NA FACEBOOKU!

Už ste čítali?

Uznávaný český pedagóg: Mama je doma kráľovná, nie slúžka. Zariadiť…

Vysokoškolský pedagóg, spíker a lektor Marek Herman pre Dobré…

Sima Martausová: To, že môžem spievať a skladať piesne, vnímam…

Úsmevom pozitívne naladí nejedného človeka a charakterizuje…

Onkogynekológ: Dvesto Sloveniek ročne zomrie úplne zbytočne.…

Chorobe, na ktorú na Slovensku zomiera množstvo žien, sa dá predísť.…

Braňo Mojsej vo vlastnej klinike lieči závislých: Pvým varovným…

Braňo Mojsej sa rozhodol založiť kliniku, v ktorej chce pomáhať závislým…

Fyzioterapeutka: Chrbticu si neničíme len v práci, ale aj v…

Chrbtici neškodíme iba v práci, ale aj v spánku. Fyzioterapeutka…

Marek Herman: Otcovia dnes nevedia, čo majú doma a v domácnosti…

Otec je pre deti nenahraditeľný minimálne v dvoch situáciách. O…

Zuzka šije svadobné šaty, aké na Slovensku ešte neboli: Vďaka…

Šikovná Slovenka si za rok vybudovala značku, ktorá zarezonovala na módnej…

Šéfka Profesie: Radšej nemať žiadny titul ako nekvalitnú vysokú…

Ivana Molnárová pôsobí v Profesii už 18 rokov, posledných…