Študenti SOŠ gastronómie v Petržalke sa zoznámili s ruskou kuchyňou
TASR
TASR

Študenti SOŠ gastronómie v Petržalke sa zoznámili s ruskou kuchyňou

Niekoľkochodové obedové menu pri príležitosti Dňa ruskej kuchyne pripravili študenti pod dohľadom ruského šéfkuchára.

Ilustračná snímka. — Foto: TASR/Erika Ďurčová

Bratislava 21. marca (TASR) – Strednou odbornou školou (SOŠ) gastronómie a hotelových služieb na Farského ulici v bratislavskej Petržalke sa niesla vo štvrtok vôňa ruských špecialít. Študenti školy v pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) sa totiž už po šestnásty raz zoznamovali s cudzokrajnou kuchyňou. Niekoľkochodové obedové menu pri príležitosti Dňa ruskej kuchyne pripravili študenti pod dohľadom ruského šéfkuchára.

"Študenti majú príležitosť zoznámiť sa s rôznymi receptami cudzokrajných kuchýň, ktoré si môžu osvojiť, prípadne upraviť a potom uplatniť aj v praxi. Svoje vedomosti si mohli preveriť študenti v odboroch kuchár, čašník, servírka, pracovník v hotelierstve a cestovnom ruchu, hotelovej akadémie," skonštatoval predseda BSK Juraj Droba.

Obedové menu pozostávalo z niekoľkých chodov. Studeným predjedlom bol sleď v kožuchu, teda sleďový šalát. Nasledovalo teplé predjedlo peľmene, čiže taštičky s plnkou pochádzajúce zo Sibíri. Nechýbala ruská kapustová polievka sči z kyslej kapusty a s bielymi hubami, ktorú denne jedávali všetky vrstvy obyvateľstva, odlišovala sa len prísadami. Ako hlavné jedlo sa podával tradičný pokrm tatárskej kuchyne azu, čo je hovädzie mäso nakrájané na rezančeky a podávané s pohánkovou prílohou. Dezertom bola palacinka, jedno z najstarších pokrmov ruskej kuchyne, plnená jablkom.

Stredná odborná škola gastronómie a hotelových služieb na Farského ulici v Petržalke pripravila od začiatku projektu kulinárske špeciality Indonézie, Turecka, Gruzínska, Egypta, Japonska, Talianska, Grécka, Izraela, Srbska, Vietnamu, Rakúska, Bulharska, Českej republiky, Číny a Rumunska.

SLEDUJTE POZITÍVNE SPRÁVY Z BRATISLAVSKÉHO KRAJA NA FACEBOOKU!

Už ste čítali?

Šéfka Profesie: Radšej nemať žiadny titul ako nekvalitnú vysokú…

Ivana Molnárová pôsobí v Profesii už 18 rokov, posledných…

Kristína Kövešová: O pedofiloch mi píšu deti, ktorým sa to deje,…

Rozhodla sa svetu pomáhať a svojimi reportážami odhaľuje realitu, ktorá…

Odborník na vzťahy: Muž potrebuje nájsť svoje miesto vo svete.…

Fungujúci vzťah je snom mnohých z nás. Dá sa ho vybudovať aj v…

Mladého Dubničana k sebe volajú televízie z celého sveta. Ovláda…

Zabudnite na spôsob, ktorým televízie doteraz šírili svoje…

Košičanka vyrába parfumy, za ktorými sa idú v Paríži potrhať,…

Voňavky, ktoré sa vyrábajú v laboratóriu na východe Slovenska,…

Profesionálna dohadzovačka: Tragédiou dneška je, že ľudia si…

Profesionálna dohadzovačka pre Dobré noviny prezradila nielen dôvod, prečo…

Slovenskí muži nie sú galantní a ženy nevedia, kto je pravá…

Zisťovali sme za vás, ako sa v spoločnosti vhodne správať a s čím majú…

Uznávaný český pedagóg: Materské školy nevznikli pre potreby…

Špeciálny pedagóg Jiří Halda tvrdí, že materské…