Študenti SOŠ gastronómie v Petržalke sa zoznámili s ruskou kuchyňou
Niekoľkochodové obedové menu pri príležitosti Dňa ruskej kuchyne pripravili študenti pod dohľadom ruského šéfkuchára.
Bratislava 21. marca (TASR) – Strednou odbornou školou (SOŠ) gastronómie a hotelových služieb na Farského ulici v bratislavskej Petržalke sa niesla vo štvrtok vôňa ruských špecialít. Študenti školy v pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) sa totiž už po šestnásty raz zoznamovali s cudzokrajnou kuchyňou. Niekoľkochodové obedové menu pri príležitosti Dňa ruskej kuchyne pripravili študenti pod dohľadom ruského šéfkuchára.
"Študenti majú príležitosť zoznámiť sa s rôznymi receptami cudzokrajných kuchýň, ktoré si môžu osvojiť, prípadne upraviť a potom uplatniť aj v praxi. Svoje vedomosti si mohli preveriť študenti v odboroch kuchár, čašník, servírka, pracovník v hotelierstve a cestovnom ruchu, hotelovej akadémie," skonštatoval predseda BSK Juraj Droba.
Obedové menu pozostávalo z niekoľkých chodov. Studeným predjedlom bol sleď v kožuchu, teda sleďový šalát. Nasledovalo teplé predjedlo peľmene, čiže taštičky s plnkou pochádzajúce zo Sibíri. Nechýbala ruská kapustová polievka sči z kyslej kapusty a s bielymi hubami, ktorú denne jedávali všetky vrstvy obyvateľstva, odlišovala sa len prísadami. Ako hlavné jedlo sa podával tradičný pokrm tatárskej kuchyne azu, čo je hovädzie mäso nakrájané na rezančeky a podávané s pohánkovou prílohou. Dezertom bola palacinka, jedno z najstarších pokrmov ruskej kuchyne, plnená jablkom.
Stredná odborná škola gastronómie a hotelových služieb na Farského ulici v Petržalke pripravila od začiatku projektu kulinárske špeciality Indonézie, Turecka, Gruzínska, Egypta, Japonska, Talianska, Grécka, Izraela, Srbska, Vietnamu, Rakúska, Bulharska, Českej republiky, Číny a Rumunska.