Úplne bez odpadu: V Košiciach predávajú manželia polievky v téglikoch, ktoré môžete zjesť
Petronela Svečnjaková
Petronela Svečnjaková

Úplne bez odpadu: V Košiciach predávajú manželia polievky v téglikoch, ktoré môžete zjesť

Za nápadom hľadajte lásku k dobrému jedlu a ohľaduplnosť voči životnému prostrediu.

Koláž DN - paradajková polievka v jedlom kornútku/manželia Sergeii Gavrylko a Nataliia Baran — Foto: Facebook/Soupculture SK

KOŠICE 14. marca - Manželia Nataliia Baran a Sergii Gavrylko pochádzajú z Ukrajiny, no v roku 2013 sa presťahovali do Košíc. Hoci obidvaja sú hudobníci a členovia košického Štátneho divadla - Nataliia hrá na husliach a Sergii na lesnom rohu -, v metropole východu si otvorili unikátny druh ekologického rýchleho občerstvenia. Vo svojej prevádzke Soupculture SK ponúkajú výlučne polievky, ktoré však zákazníkom neservírujú v tanieri či miske, ale v jedlom kornútku.

V rozhovore s Nataliiou Baran sa dočítate, aká myšlienka stojí za polievkovými téglikmi, z čoho sa vyrábajú a aj to, prečo sa manželia rozhodli tento pôvodne ukrajinský nápad priniesť na Slovensko.

Polievka v kornútku.
Polievka v kornútku. Foto: Archív Nataliie Baran

Soupculture je koncept, ktorý ponúka výhradne polievky. Kedy a kde vznikla myšlienka zamerať sa iba na tento druh jedál?

Celý koncept je nie iba o polievkach, ale aj o inej kultúre stravovania. Keď počujete „rýchle občerstvenie“, „fastfood“, „pouličné jedlo“, pomyslíte si na niečo mastné a nezdravé. Polievky sa väčšinou jedia doma alebo v reštauráciách, ale čo tak dať si teplú, voňavú, výživnú polievku napríklad v aute, na prechádzke alebo na lavičke v parku? Myšlienka vznikla v roku 2014 na Ukrajine, a to z otázok: „Prečo v dnešnej dobe, keď máme veľa rôzneho fastfoodu, si nemôžeme dať polievku na ulici? Aby bola zdravá a neprodukovala zbytočný odpad?“ Úloha bola náročná, ale chlebový kornútok vyriešil všetko.

Prečo ste sa rozhodli priniesť koncept Soupculture aj na Slovensko?

Rada varím a spoznávam rôzne chute. Je to pre mňa umenie. A otvoriť si maličkú prevádzku bolo naším snom, rozmýšľali sme nad kaviarňou či pizzeriou. Stalo sa to úplnou náhodou, že som si na Facebooku prečítala článok o Soupculture vo Varšave. Zaujalo nás to natoľko, že o týždeň sme tam boli a ochutnávali polievočku v jedlom kornútku. A o tri mesiace, v júni 2017, sme otvorili dvere pre prvých zákazníkov v Košiciach. Po Kyjeve a Varšave sme vtedy boli treťou prevádzkou na svete. Teraz ich je 23 - v Poľsku, Bielorusku, Česku, Rakúsku, na Ukrajine a na Slovensku.

Takto vyzerajú pripravené kornútky.
Takto vyzerajú pripravené kornútky. Foto: Archív Nataliie Baran

Vaša prevádzka v Košiciach funguje už takmer dva roky. Je medzi miestnymi obľúbená?

Verím, že naše polievočky sú medzi našimi zákazníkmi obľúbené. Sú veľmi zlatí. Každý z nich v nás vyvoláva veľa príjemných emócií a inšpirácií. Tešíme sa, keď nám píšu rôzne poznámky a recenzie, pomáha nám to zlepšovať sa. Ťažko všetko robiť perfektne, ale dôležité je chcieť a snažiť sa. Naši zákazníci stoja za to, aby vždy dostali vynikajúcu polievku.

Na vašich polievkach si pochutnávajú najmä ľudia, ktorí žijú zdravým životným štýlom. Aký sortiment ponúkate zákazníkom?

Rada hľadám, vymýšľam a varím nové polievky. Recepty sú netradičné aj tradičné, ale všetko musíme prispôsobiť nášmu konceptu. Momentálne máme v ponuke viac ako 30 polievok. V zálohe tiež máme veľa zaujímavých receptov, ktoré do ponuky budeme postupne pridávať. Naše polievočky neobsahujú múku, mäso, vajcia, umelé dochucovadlá ani nič z konzervy. A technológia prípravy vylučuje fritovanie, grilovanie, vyprážanie.

Spokojní zákazníci v Soupculture SK.
Spokojní zákazníci v Soupculture SK. Foto: Archív Nataliie Baran.

Polievky sa v Soupculture podávajú v jedlých téglikoch. Z čoho sú vyrobené?

Z múky, vody, oleja, korenín a ľanových semienok. Opekajú sa na špeciálnom stroji, ktorý je patentovaný a vyrába sa iba pre Soupculture. Začínali sme s dvomi druhmi kornútkov - kurkumovým a celozrnným. Dnes ponúkame aj kornútok s riasou spirulinou a kornútok z bezlepkovej muky, do mexickej polievky zas pripravujeme cviklový, a na špeciálne sviatky robíme špenátový či farebný. Varíme tak, aby zloženie bolo čo najjednoduchšie, vhodné aj pre potravinovo intolerantných ľudí. Každý deň varíme štyri rôzne polievky, aby si každý mohol vybrať podľa svojej chuti. Záleží nám na každom zákazníkovi.

Prečo vaše polievky podávate v obaloch, ktoré sa dajú zjesť? Ide len o ekologické dôvody?

Sú to dávne tradície, len moderným spôsobom. Lyžička bola výsadou bohatých, zeleninu či mäso ľudia lovili v polievke rukami a na vypitie tekutej zložky do misy namáčali chlieb. Naše polievočky podávame v chlebovom kornútku, všetky sú pritom krémové, aby sa dali vypiť. Nerobíme zbytočný odpad, a polievka chutí úplne inak, keď ju zjete spolu s pohárikom.

Akými krokmi môže podľa vás každý človek znížiť množstvo odpadu, ktoré produkuje?

Je veľa spôsobov, ako sa to dá robiť. Problém však nie je v spôsoboch, ale v informovaní ľudí. Najlepšie je, keď sa deti odmala učia, čo je odpad a čo s ním, aby to potom mali zautomatizované - čo kupujeme, ako to používame. Keď chce niekto začať hneď teraz, tak si môže kúpiť jednu fľašu na vodu a používať ju stále, aby nekupoval novú PET fľašu každý deň. Na nákupy chodievajte s vlastnými taškami, vodu nenechávajte pri holení alebo umývaní zubov tiecť bez prestávky. A položte si otázku: „Čo môžem urobiť, aby som zlepšil životné prostredie?

Manželia Nataliia a Sergeii v práci v Štátnom divadle v Košiciach.
Manželia Nataliia a Sergeii v práci v Štátnom divadle v Košiciach. Foto: Archív Nataliie Baran

Aké sú plány Soupculture SK do budúcna?

Nevieme plánovať dopredu. Určite by sme ale chceli, aby polievočky Soupculture boli tam, kde ich potrebujú. 

SLEDUJTE POZITÍVNE SPRÁVY Z KOŠICKÉHO KRAJA NA FACEBOOKU!

Už ste čítali?

Peter Nagy: Snažiť sa zapáčiť tínedžerom by bolo trápne. Robím…

Skladba Profesori Indigo mala v skutočnosti už sedem rokov, keď sa z nej zo dňa na deň stal…

Radana má sklerózu multiplex. Keď jej ju diagnostikovali, nevedela…

Ľudia neraz o tomto ochorení nechcú rozprávať. 

Logopedička: Mamička vie správnu reč dieťaťa ovplyvniť už tesne…

Detí, ktoré majú problémy s rečou či artikuláciou, je v…

Uznávaný český pedagóg: Mama je doma kráľovná, nie slúžka. Zariadiť…

Vysokoškolský pedagóg, spíker a lektor Marek Herman pre Dobré…

Sima Martausová: To, že môžem spievať a skladať piesne, vnímam…

Úsmevom pozitívne naladí nejedného človeka a charakterizuje…

Onkogynekológ: Dvesto Sloveniek ročne zomrie úplne zbytočne.…

Chorobe, na ktorú na Slovensku zomiera množstvo žien, sa dá predísť.…

Braňo Mojsej vo vlastnej klinike lieči závislých: Pvým varovným…

Braňo Mojsej sa rozhodol založiť kliniku, v ktorej chce pomáhať závislým…

Fyzioterapeutka: Chrbticu si neničíme len v práci, ale aj v…

Chrbtici neškodíme iba v práci, ale aj v spánku. Fyzioterapeutka…