Až 9 miliónov ton jedla sa ročne vyhodí v Európe kvôli dátumom na obaloch. Ľudia im nerozumejú
Petronela Svečnjaková
Petronela Svečnjaková

Až 9 miliónov ton jedla sa ročne vyhodí v Európe kvôli dátumom na obaloch. Ľudia im nerozumejú

U potravín, ktorým uplynula minimálna trvanlivosť, ale sú neotvorené a vhodne skladované, je veľká pravdepodobnosť, že budú stále v poriadku.

Ilustračná fotografia. — Foto: Instagram/foodforward

BRATISLAVA 11. marca - Plytvanie jedlom patrí medzi jeden z najväčších problémov dnešných rozvinutých krajín. V koši často končia potraviny, ktoré v ňom nemajú čo hľadať.

Dátum spotreby a minimálna trvanlivosť nie sú to isté

Domácnosti majú na svedomí až 53 % všetkého vyhodeného jedla v Európe, celkovo 9 miliónov ton ročne. „Veľkej časti potravín sa zbavujeme úplne zbytočne. Z výskumov vyplýva, že vo Veľkej Británii takto príde navnivoč viac ako polovica jogurtov, vajec, omáčok a tretina mäsa, rýb a dezertov,“ citovalo na svojej webovej stránke české rádio Wave Barboru Kebovú z iniciatívy Zachraň jídlo. Tretinu potravín ľudia vyhadzujú preto, že nevedia, aký je rozdiel medzi dátumom spotreby a dátumom minimálnej trvanlivosti.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Foto: Pexels.com

Dátum spotreby sa uvádza pri potravinách, ktoré z mikrobiologického hľadiska podliehajú rýchlej skaze. Ak na obale vidíte napríklad nápis Spotrebujte do, po uvedenom dátume by ste potravinu už nemali konzumovať. Ide napríklad o mäso, salámy, jogurty či ďalšie mliečne výrobky. Iné je to však s minimálnou trvanlivosťou. Týmto výrazom sa označuje dátum, do ktorého si potravina pri správnom skladovaní uchováva svoje špecifické vlastnosti. Ak teda doma máte potraviny, ktorým uplynula minimálna trvanlivosť, ale sú neotvorené a vhodne ste ich skladovali, je veľká pravdepodobnosť, že budú stále v poriadku.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Foto: Pixabay.com

Takýmito potravinami sú napríklad potraviny v konzervách, ktoré pri správnom skladovaní môžete zjesť mesiace, dokonca aj roky po tom, čo im uplynula minimálna trvanlivosť. Trvanlivý je aj med, ktorý, ak je uzatvorený, vydrží tisícky rokov - nepoškodená fľaša medu sa našla pri vykopávkach v Egypte. Po dátume minimálnej trvanlivosti môžete konzumovať aj cestoviny, samozrejme za predpokladu, že sú v pôvodnom neporušenom obale. Minimálnej trvanlivosti sa nemusíte báť ani pri mlieku - ak je pasterizované a skladované pri nízkych teplotách, vydrží aj o polovicu dlhšie, ako sa píše na obale.

Už ste čítali?

Rasťo navštívil Severnú Kóreu: Hoci je to najkrutejší režim,…

Ľudia majú svojich diktátorov za bohov, ženy si môžu vybrať z 18 účesov,…

Lucie pečie hotové majstrovské diela: Na začiatku som bojovala,…

Je mladá, krásna a úspešná. Na konte má viacero…

Jej mladšia dcéra vyhrala MasterChef, staršia má detskú mozgovú…

Zdravotný stav Paulínky denne núti jej rodičov riešiť inkontinenciu,…

Vnuk Slováka z ikonickej fotky: Že je dedo slávny, sme zistili,…

Starý otec, Gusti Popovič prebýva v rodine maliara Ivana Popoviča naďalej. Napriek…

Kaštieľ Betliar odhalil ďalšie dobre ukryté tajomstvo: Reštaurátori…

Moderné technológie reštaurátorom umožňujú objavovať nové…

Bývalý skinhead z Prešova si vzal Rómku: Dnes sa bojím o naše…

Prešovčan Gabi bol zarytým skinheadom. Keď sa odsťahoval od partie do Anglicka,…

Slovenka najprv v USA upratovala domy, teraz hviezdi pred kamerami:…

Sny si plní v samotnej mekke filmu. Aj keď stále bojuje, robí naplno…

Marek 13 rokov tvorí pár s Rómkou: Keď to zistili kamaráti,…

Odhovárali ich. Vraj ju chce ten „gadžo“ len využiť, a potom ju odkopne.…