Dovolenkári by si mali dať pozor na to, čo jedia
SITA
SITA

Dovolenkári by si mali dať pozor na to, čo jedia

Dovolenkári by nemali konzumovať jedlá z mäsa či vaječné nedostatočne tepelne upravené jedlá.

BRATISLAVA 4. júla - Dovolenkári by si mali počas svojich ciest do južných prímorských a exotických destinácií dať pozor na to, čo jedia, aby sa vyhli prípadným gastroenterologických ochoreniam a ochoreniam z potravín, varuje zastupujúci hlavný hygienik Slovenskej republiky Ivan Rovný.

Dovolenkári by sa mali v prvom rade vyhýbať surovej zelenine, šalátom a ovociu, ktoré sa nedá olúpať a jesť iba ovocie a zeleninu v šupke a po očistení a umytí.

Ďalej by mali piť len pitnú vodu a nepiť vodu z iných zdrojov.

Mali by si zistiť ešte pred vycestovaním, či je v danej krajine pitná voda z vodovodu a ak nie, nemali by ju používať na pitie, varenie ani na umývanie zubov. V takom prípade by mali používať len balenú pitnú vodu.

Problémom môže byť aj ľad v nápojoch, dovolenkári by sa mali uistiť, z akej vody je ľad vyrobený.

Veľmi exotické jedlá môžu škodiť

Okrem toho by dovolenkári nemali konzumovať jedlá z mäsa či vaječné nedostatočne tepelne upravené jedlá. Hygienik taktiež neodporúča jesť jedlá príliš odlišné od slovenskej stravy, pretože by dovolenkárov mohli potrápiť tráviace ťažkosti.

Rovný varuje aj pred jedlami pripravenými na miestnych trhoviskách či vo vývarovniach, pretože úroveň hygieny prípravy pokrmov býva nižšia, upozorňuje. Dovolenku môže znepríjemniť aj nadmerný príjem pikantných jedál, tie taktiež môžu spôsobiť tráviace ťažkosti.

Pitný režim a ľahká strava

Stravovanie v letných mesiacoch má určité osobitosti vyplývajúce zo špecifík leta, ktorými sú najvyššie teploty vzduchu v roku, relatívne nízka vlhkosť vzduchu či častejšie jedenie epidemiologicky rizikových potravín, ako je napríklad zmrzlina, pripomína Rovný.

Upozorňuje, že dôraz treba klásť v letných mesiacoch najmä na správny pitný režim a "ľahšiu" stravu.

To znamená na potraviny s nižšou energetickou hodnotou alebo potraviny s vyššou stráviteľnosťou. Takisto treba dbať na prípravu, skladovanie a manipuláciu s potravinami a jedlami, či už v domácnostiach alebo v zariadeniach spoločného stravovania.

Osobitne dôležité je to v prípade epidemiologicky rizikových potravín, ako sú napríklad dojčenská a detská výživa, lahôdky, cukrárske výrobky alebo zmrzlina.

Už ste čítali?

Jusufova rodina zmenila Šamorín na hlavné mesto zmrzliny: Práškové…

Vraví sa, že Juhoslovania sú všade. Niektorí Šamorínčania…

Všeobecná lekárka Etela Janeková nezavrela ambulanciu ani na…

MUDr. Etela Janeková, PhD. od začiatku pandémie nezavrela svoju ambulanciu ani…

Východniarov lieči tento usmievavý lekár z Kene: Ľudia sú tu…

Kipchanga Chemwotei Sakong pre známych jednoducho Kip. O Slovensku dlho nič nevedel.…

Pavol Croft je slovenský Indiana Jones. Nechcelo sa mu stáť…

K histórii a umeniu mal Pavol Croft vždy blízko. Preto si ich vybral…

Aj keď je úplne nevidiaca, učí na strednej škole: Študenti sa…

Odmalička snívala o tom, že sa bude predvádzať na javisku. Košičanka…

Byt v úplnom centre Bratislavy vymenili za šťastie na dedine:…

Nie všetky pokrokové projekty začínajú výpoveďou v korporáte.…

Práca v banke ju už nenapĺňala, pustila sa do výroby ženských…

Práca v banke si vyžaduje biznis oblečenie. Dobre o tom vedela už počas vysokej…

Pre koronu prišiel o prácu, tak piekol veterníky pre záchranárov.…

Keď prišiel Matúšov kolega s nápadom piecť koláče…