Dobré noviny
Opustila kanceláriu a otvorila si dvere do sladkého sveta. Mladá cukrárka a jej dobroty vám načisto učarujú
Dominika Dobrocká
Dominika Dobrocká

Opustila kanceláriu a otvorila si dvere do sladkého sveta. Mladá cukrárka a jej dobroty vám načisto učarujú

— Foto: Archív Martina Hankerová

Nebála sa a riskla to. Martina sa dnes živí vlastnými sladkými dielami, ktoré ju napĺňajú radosťou.

BRATISLAVA 19. januára - Martina Hankerová je mladá dáma, ktorá sa aj napriek nevedomosti rozhodla byť v živote šťastná. Svojej istoty sa vzdala a vkročila do neznámych vôd sladkého pokušenia. Jej svet totiž obklopujú kvalitné, krásne ozdobené a dokonale chutné vlastnoručne pripravené dobroty. Už na prvý pohľad sú cupcakes, torty a všetko ostatné vychádzajúce spod jej rúk, dokonalým cukrárskym umením. Jej originálnym podpisom sú však kvety, ktoré vyzerajú ako živé, no dajú sa bez problémov celé zjesť. Každý lupienok ruží totiž ona sama vyrába z pripraveného krému. Za dokonalosťou, akú môžeme všetci obdivovať, sú hodiny opakovaného skúšania a experimentovania.

Foto: Archív Martina Hankerová

V roku 2017 sa Martine podarilo založiť si vlastnú značku Cupcake Roses, pod ktorou ju pozná už dnes mnoho jej zákazníkov a milovníkov dobrého a kvalitného sladkého. Od tej doby sa v jej cukrárskom svete zmenilo mnoho, najnovšie k sebe hľadá spoľahlivú posilu, ktorá však musí byť minimálne rovnakým nadšencom, akým je samotná zakladateľka. Čo však priznala, jedna z činností bude vždy patriť výlučne pod jej ruky. Čo to presne je, prezradila Martina Hankerová v rozhovore pre Dobré noviny. Okrem toho však odhalila aj samotné začiatky a pustila nás do svojho sladkého sveta. „Mám možnosť byť sama sebou a prostredníctvom svojich kúskov sa akosi vyjadriť a popustiť uzdu fantázii. Som šťastný človek,“ veľmi pekne opísala svoj svet zakladateľka Cupcake Roses.

Foto: Archív Martina Hankerová

Martinka, vášmu sladkému podnikaniu predchádzala práca, ktorá obnášala najmä pobyt v kancelárii. Pracovali ste päť rokov v advokácii. Prečo ste sa rozhodli a čo bolo takým prvým impulzom zmeniť povolanie?

V advokátskej kancelárii som mala možnosť využiť svoje vzdelanie v oblasti médií a marketingu a rozšíriť tak si získané znalosti v praxi. Pôsobila som počas štúdia na pozícii recepčnej, následne pribudol marketing a vo finále office management. Práca bola rozsiahla, zahŕňala nábor zamestnancov, marketing, management chodu kancelárie, asistentiek a pod. Tým, že bola práca všestranná, veľa som sa naučila a doposiaľ môžem čerpať zo svojich vlastných skúseností a uplatňovať ich vo vlastnom biznise.

Som typ človeka, ktorý ide vždy za zvolenou métou. Avšak krok pre zmenu bol doslova krokom do neznáma. Vtedy som ešte nemala ani len predstavu, že sa budem uberať cukrárskym smerom. Myšlienka prišla asi mesiac po tom, čo som bola doma a mala som možnosť hlbšie sa nad všetkým zamýšľať, pozerať rôzne zahraničné stránky a reálne pracovne vypnúť.

Foto: Archív Martina Hankerová

Keď ste rodine oznámili, čo je vaším cieľom, nestretli ste sa s odhováraním? Predsa len ste išli do akejsi neistoty.

Obaja rodičia už desiatky rokov podnikajú, čím som mala možnosť prirodzene vyrastať v prostredí živnostníkov a vidieť časom prínosy, ale aj úskalia, ktoré podnikanie prináša. Nad vlastnou živnosťou som sa nezamýšľala, skôr som vždy venovala energiu a akýsi pocit dosiahnuť posun a sebarealizáciu každej spoločnosti, v ktorej som pracovala. Zrazu vznikla myšlienka a dopyt okolia ma akosi naviedol ísť touto cestou. Moja rodina ma, aj napriek tomu, že vedia, čo všetko podnikanie obnáša, maximálne podporovala a podporuje dodnes.

Inklinovali ste vždy k pečeniu alebo to jednoducho prišlo postupne? Pamätáte si ešte na vaše prvé výtvory? Skončila nejaká sladkosť aj v koši?

Varenie a pečenie ako také mám zrejme v krvi. Mamina skvelo varí a pri pečení som jej neraz pomáhala. Nemyslela som si však, že práve pečenie ma bude tak napĺňať a živiť. Je to úžasné, náročné, tvorivé, jedinečné a nemenila by som svoje rozhodnutie. Mám možnosť byť sama sebou a prostredníctvom svojich kúskov sa akosi vyjadriť a popustiť uzdu fantázii. Som šťastný človek.

Na jeden z prvých výtvorov si pamätám veľmi dobre. Boli to začiatky zdobenia cupcakes do tvaru ruží, resp. v tej dobe skôr pripomínali karafiáty než ruže. S odstupom času nielen okolie, ale aj ja sama vidím posun a že denno - denné drilovanie a skúšanie prinieslo úžitok. Na svoje ruže som hrdá, je za nimi kopec driny a za svojím produktom si vždy stojím. Samozrejme, nejeden kúsok skončil v koši. Dokonca aj teraz, keď nemám 100 % pocit, že je to tak, ako si ja prajem, zotriem krém a idem odznovu. Na top prevedení si zakladám.

Foto: Archív Martina Hankerová

Čo všetko bolo potrebné a čo bolo najťažšie prekonať, kým vznikla značka Cupcake Roses?

Keďže ide o remeselnú živnosť, bolo potrebné rozšíriť si vzdelanie o cukrársky smer. Kurz akreditovaný Ministerstvom školstva trval niekoľko mesiacov, k tomu patrila niekoľko mesačná prax vo výrobe, následne prišli na rad skúšky, čím som získala výučný list v oblasti cukrárstva. K získaniu živnostenského oprávnenia, viesť výrobňu pod mojím vedením som podstúpila ďalšiu skúšku na živnostenskej komore, kde mi bolo udelené oprávnenie viesť výrobňu bez dohľadu iného cukrára. Išlo o akúsi nadstavbu cukrárskeho vzdelania. K spusteniu živnosti patrilo taktiež získanie oprávnenia od hygieny a štátnej veterinárnej a potravinovej správy. V skratke, k založeniu živnosti viedlo veľa krokov, ale som rada, že ma neodradili a môžem tešiť všetkých svojich zákazníkov.

Dnes je dobrých a najmä kvalitných dobrôt veľa. Vy ste však jedinečná a vaším pomysleným podpisom sú nádherné jedlé kvety. Na prvý pohľad pôsobia naozaj ako živé. Ako dlho trvalo, kým ste sa naučili tejto dokonalosti a čo bolo vašou inšpiráciou?

Dlhé hodiny, dni, mesiace. Musela som získať prax, osvojiť si správnu techniku a vnímam to už ako akýsi dar. Priznávam, je to pedantná a trpezlivá robota, kde si každý lupienok ruže ručne zdobím do požadovaného tvaru. Výsledok však stojí za to a ženie ma ďalej. Inšpiráciou bolo zahraničie a ruže, ktoré sa dávajú do boxov ako dar. Vtedy sa zrodil nápad, urobiť niečo podobné, ale prudko jedlé. A skromne priznávam, že sa to podarilo.

Foto: Archív Martina Hankerová

Začiatky nie sú nikdy ľahké, najmä ak má človek vysoké nároky. Vaše výrobky nielen dokonale chutia ale sú to také malé umelecké diela. Na čom si zakladáte a čo všetko musí spĺňať sladká dobrota, kým ju odovzdáte zákazníkovi do rúk?

V prvom rade bez kvalitných surovín nemôže vzniknúť kvalitný produkt. Na všetkých surovinách si potrpím a ďalším nie menej dôležitým prvkom je luxusné a originálne prevedenie. V podstate ide o rovnicu:Čo sa páči mne a na čom by som si ja sama rada pochutila = práve to odovzdávam zákazníkom.“ Moji zákazníci majú sľúbenú kvalitu, ktorú automaticky očakávajú a vedia, že vždy ju aj dostanú. Niekto by si mohol povedať, že to beriem až príliš vážne, a je to tak. Práve vďaka tomu sa môžem s čistou dušou zobudiť do ďalšieho dňa.

Myslíte, že majú ešte v dnešnej dobe šancu cukrovinky z margarínu a podobných prísad?

U mňa určite nie. A súdiac podľa zákazníkov, ktorí sa ku mne s dôverou opätovne obracajú viem, že vyžadujú kvalitu, čo sa o margarínoch a iných napodobeninách žiaľ povedať nedá. Ide o zastaralé receptúry bez fantázie a najmä bez kvality. Jednoznačne je potrebné kráčať s dobou a najmä vnímať dopyt zákazníkov globálne.

Foto: Archív Martina Hankerová

Vaša značka vznikla v júni 2017. Je to viac ako rok a pol. Čo sa za tú dobu vo vašom sladkom živote zmenilo?

Veľa. Pribudlo nové vybavenie, znásobili sa klienti, nápady, dopyty, rozšírila sa ponuka a taktiež mi značne ubudol počet hodín spánku. Keď sa tak obzriem, je to krása. Mám možnosť robiť to, čo ma robí šťastnou. Žiaľ nie každému sa taká možnosť naskytne a ja si o to viac vážim, že mi to bolo dopriate.

Keď sa človek rozhodne pre vybudovanie si vlastného podnikania, väčšinou sa musí niektorých vecí v živote vzdať. Bolo to tak aj u vás alebo ste jednoducho išli za svojím cieľom?

Išla som prakticky do neznáma a učila sa kráčať v začiatkoch. Vďaka získaným skúsenostiam z predchádzajúcich zamestnaní, štúdia, podpory rodiny a okolia to bolo podstatne jednoduchšie. Nemyslím si, že som sa niečoho zásadného vzdala, skôr som sa ešte lepšie naučila narábať s časom, keďže deň začal mať zrazu oveľa menej hodín na množstvo úloh, ktoré ma čakali.

Foto: Archív Martina Hankerová

Pracujete sama alebo ste už prišli do fázy, že je potrebné nájsť ďalšie zlaté ručičky na výpomoc?

Momentálne prebieha výberové konanie a hľadám šikovnú posilu do tímu. Je toho veľa, od pečenia, nákupov, objednávania, administrácie cez marketing a pod. Viac ako rok a pol som sa snažila všetko zastrešiť sama s prípadnou pomocou okolia a rodiny, nastal však čas na tímovú prácu. Rada však dodávam, že zdobenie ako také si budem vždy strážiť a viesť pod vlastným patronátom.

Dokážete si ukradnúť čas aj na niečo iné?Čo je pre vás takým relaxom, okrem pečenia?

Jednoznačne šport. Som fitness nadšenec a aspoň 3x do týždňa sa snažím zájsť do fitka. Nechám tam veľakrát aj posledné zvyšky energie ale získam na oplátku celkom iný pocit a komplet zresetujem. Priznávam, že aj keď držím činky v ruke, stane sa, že premýšľam nad receptami, objednávkami, e-mailami.

Foto: Archív Martina Hankerová

A na záver prezraďte našim čitateľom, aké plány má do budúcna Martina Hankerová a jej sladké kráľovstvo Cupcake Roses?

Plány mám jasné a prakticky od začiatku totožné; piecť a tešiť zákazníkov. Ďalším cieľom je mať tím zamestnancov a vlastnú cukráreň spojenú s výrobňou. Všetko pekne na jednom mieste. Veľmi si vážim svojich zákazníkov, dávajú mi obrovské množstvo energie a rada by som ich takto stretávala častejšie na kávičke a koláčikoch priamo z výrobne. Teším sa na moment, keď bude tento cieľ zvládnutý.

Už ste čítali?