Dobré noviny
Na jarmoky vrátil tradičné jedlo. S receptom od babičky dnes dobýja Slovensko
Dominika Dobrocká
Dominika Dobrocká

Na jarmoky vrátil tradičné jedlo. S receptom od babičky dnes dobýja Slovensko

— Foto: Archív Šporheltníky

Stavil na tradičné jedlo a podarilo sa. Ľudia jeho šporheltníky zbožňujú.

NITRA 13. januára - Attila sa rozhodol priniesť ľuďom niečo nové, no napriek tomu tradičné. Predtým, ako sa pustil do vlastného podnikania, bolo potrebné vymyslieť, čo ľuďom v dnešnom svete chýba. „Pri návšteve rôznych trhov, jarmokov a vinobraní som zistil, že ponuka predajcov je prakticky všade identická,“ prezradil Attila. Práve vtedy sa preniesol do svojich detských čias a spomenul si na babičkine Šporheltníky, ktoré im pripravovala vždy, keď jej zostalo chlebové cesto. Tradičná pochúťka pochádza z okolia Nitry, no vďaka Attilovi ju spoznáva čoraz viac ľudí po celom Slovensku.

Foto: Archív Šporheltníky

Vylepšený tradičný recept

Recept, ktorý Attila pri výrobe používa, je priamo od tej najpovolanejšej osoby a to od babičky. Ako síce priznal, trošku ho zmodernizoval, ale stále je to originál. „Plnené šporheltníky, ktoré ponúkame, som v podstate skúšal s mojimi priateľmi u nás na dvore. Od úplného začiatku sme zaradili do ponuky jednoduchý cesnakový, smotanový, smotanovo – syrový, slaninový, klobásový, s údeným moravským mäskom alebo NAJ NAJ, do ktorého dávame všetko,“ prezradil nám Attila. Vie však, že netreba zaspať, a tak sú novinky vždy vítané. Minulý rok len na skúšku zaradil do ponuky šporheltník plnený kyslou kapustou a opečenou klobáskou a novinka sa uchytila. Keďže sme pred pár dňami privítali nový rok, už sa vo veľkom pracuje na novinke roku 2019. „Nemám novinku na tento rok úplne premyslenú, ale určite do začiatku sezóny niečo vymyslím,“ s úsmevom prezradil svoje plány Attila.

Foto: Archív Šporheltníky

Obrovský záujem ľudí

Kto sa pohybuje v gastro odvetví, presne vie, že nejde o prechádzku ružovou záhradou. Z tohto súdka ochutnal už aj Attila a priznal, že začiatky boli veľmi náročné a jednoduché to nie je ani dnes. „Ak chceme zaujať a uspieť, treba na trh priniesť niečo nové, čo ľudia nepoznajú. Gastro odvetvie je v dnešnej dobe aj životný štýl a ľudia veľmi radi skúšajú a experimentujú,“ vysvetlil zakladateľ Šporheltníkov, ktorého vždy lákalo moderné jedlo, avšak uvedomil si, že tejto ponuky je už dostatok a treba byť odlišný. „Skúsil som naše tradičné jedlo. Mojím osobným názorom je, že tradície treba dodržiavať, inak úplne vymiznú,“ hrdo si stojí za slovenskými tradíciami Attila.

Foto: Archív Šporheltníky

Medzi modernými stánkami s jedlom Šporheltníky bezpochyby svieta a všimne si ich snáď každý návštevník. Záujem na rôznych podujatiach pociťuje aj Attila. „Mnoho ľudí sa v našom stánku pristavuje hlavne kvôli tomu, že sa na trhoch a jarmokoch po dlhých rokoch objavila práve tradičná kuchyňa. Zvykli si na nás pomerne rýchlo a dnes nás už poznajú, vysvetlil pre Dobré noviny Attila.

Foto: Facebook/Šporheltníky

Chuť a odhodlanie

Dnes už je fungovanie v plnom prúde, avšak na začiatky sa nedá zabudnúť. Na otázku, či svoje rozhodnutie Attila nikdy neľutoval, prišla jasná odpoveď. „Toto rozhodnutie určite ľutovať nebudem. Vďaka môjmu stánku som spoznal množstvo šikovných ľudí, s ktorými si vymieňam rady a skúsenosti.“ Rovnako tak sa teší aj skutočnosti, že sa môže osobne spoznávať so svojimi zákazníkmi a pri mnohých presne vie, aký druh šporheltníka je ich obľúbený. „Práca s ľudmi je veľmi náročná, ale zároveň príjemná. Neviem si predstaviť, že by som pracoval v uzatvorenej kancelárii,“ priznal.

Foto: Archív Šporheltníky

Attila okrem svojich zákazníkov spoznáva aj krásy Slovenska. „Pojazdný stánok je pre mňa dobrá voľba aj kvôli tomu, že cestujem a spoznávam nové mestá, zvyky a tradície, ku ktorým by som sa inak pravdepodobne nedostal.“ Attila v rozhovore pre Dobré noviny prezradil, že pracuje s priateľmi a rodinou. Zložiť kvalitný tím síce trvalo a podľa jeho slov to nebolo jednoduché, no dnes všetko šlape ako hodinky. „Dnes mám pod sebou úžasných ľudí, ktorým veľmi pekne ďakujem,“ na záver prezradil majiteľ Šporheltníkov Attila, ktorý sa dnes venuje aj ďalšiemu podnikaniu.

Už ste čítali?