Bratia sa po 14 rokoch vrátili na Slovensko, aby tu vyrábali najlepšiu bryndzu
Dominika Dobrocká
Dominika Dobrocká

Bratia sa po 14 rokoch vrátili na Slovensko, aby tu vyrábali najlepšiu bryndzu

Je oficiálne najlepšia. Bryndza vyrábaná na farme na Hornej Nitre získala titul.

Ilustračné foto — Foto: Koláž DN/Pexels, TASR

LEHOTA POD VTÁČNIKOM 7. januára - Bryndza je pochúťka, ktorú vyhľadáva množstvo ľudí. Dobrota sa používa za studena ale aj pri varení. O tom, ktorá je najlepšia, sa bude polemizovať vždy a pre každého to bude tá jeho obľúbená. Titul najlepšia bryndza na Slovensku však oficiálne získala rodinná firma na Hornej Nitre. Táto farma je jedna z mála na Slovensku, kde sa vyrábajú zrejúce syry z nepasterizovaného mlieka.

Výroba syra je vo svete vážené remeslo

Ľudia si postupne začínajú zvykať a vyhľadávajú kvalitu doma vyrobenú. Dôkazom je aj fakt, že firma na svojej farme pred piatimi rokmi vyrábala jednu tonu syra. Dnes je to až 7 ton. Kvalitné, chutné a poctivé syry majú na svedomí najmä bratia Ferenčíkovci, ktorí pochádzajú z farmárskej rodiny. Keď skončili svoje štúdium na poľnohospodárskom učilišti, nepáčilo sa im smerovanie v poľnohospodárstva na Slovensku. Rozhodli sa preto odísť to Talianska, kde sa na farme priučili vzácnej technike výroby zrejúcich syrov. „Na Slovensku to bohužiaľ nie je až tak hodnotené, ale v Európe a vo svete je to vážené remeslo,“ prezradil pre RTVS jeden z bratov farmár Ľubomír Ferenčík, ktorý sa ako jeden z mále na Slovensku venuje remeslu profesionálne.

Za návrat bratov na Slovensko sa podpísal Marek Čepko, ktorý sa pred piatimi rokmi rozhodol ovčiu farmu na Hornej Nitre založiť. Práve to bol dôvod jeho cesty do Talianska, kde prehovoril bratov Ferenčíkovcov, aby sa po 14 rokoch vrátili späť do svojej rodnej krajiny. Na farme dnes okrem bratov pracuje aj ďalších päť ľudí. Spoločne musia zvládnuť úplne všetko. Od starostlivosti o zvieratá, cez výrobu výrobkov až po marketing. Okrem zrejúcich syrov sa na poctivej farme vyrábajú aj ďalšie produkty z ovčieho a kravského mlieka. Vizitkou obľúbenosti a poctivosti je aj to, že farma predá úplne všetko. Viac sa dozviete v reportáži RTVS.

Už ste čítali?

Šéfka Profesie: Radšej nemať žiadny titul ako nekvalitnú vysokú…

Ivana Molnárová pôsobí v Profesii už 18 rokov, posledných…

Kristína Kövešová: O pedofiloch mi píšu deti, ktorým sa to deje,…

Rozhodla sa svetu pomáhať a svojimi reportážami odhaľuje realitu, ktorá…

Odborník na vzťahy: Muž potrebuje nájsť svoje miesto vo svete.…

Fungujúci vzťah je snom mnohých z nás. Dá sa ho vybudovať aj v…

Mladého Dubničana k sebe volajú televízie z celého sveta. Ovláda…

Zabudnite na spôsob, ktorým televízie doteraz šírili svoje…

Košičanka vyrába parfumy, za ktorými sa idú v Paríži potrhať,…

Voňavky, ktoré sa vyrábajú v laboratóriu na východe Slovenska,…

Profesionálna dohadzovačka: Tragédiou dneška je, že ľudia si…

Profesionálna dohadzovačka pre Dobré noviny prezradila nielen dôvod, prečo…

Slovenskí muži nie sú galantní a ženy nevedia, kto je pravá…

Zisťovali sme za vás, ako sa v spoločnosti vhodne správať a s čím majú…

Uznávaný český pedagóg: Materské školy nevznikli pre potreby…

Špeciálny pedagóg Jiří Halda tvrdí, že materské…