Cukrovar v Seredi sa chce rozšíriť, pristaví k historickým objektom
TASR
TASR

Cukrovar v Seredi sa chce rozšíriť, pristaví k historickým objektom

Obvodný úrad životného prostredia v Galante vydal rozhodnutie ku koncepcii rozvoja Slovenských cukrovarov, a.s., Sereď do roku 2018. Zámerom spoločnosti je, aby v danom období počas kampane spracovala 750.000 ton cukrovej repy, čo znamená v priemere denne spracovať 6000 ton suroviny.

Foto: TASR/Daniel Veselský

Sereď 25. júla (TASR) – Obvodný úrad životného prostredia v Galante vydal rozhodnutie ku koncepcii rozvoja Slovenských cukrovarov, a.s., Sereď do roku 2018. Zámerom spoločnosti je, aby v danom období počas kampane spracovala 750.000 ton cukrovej repy, čo znamená v priemere denne spracovať 6000 ton suroviny.

V súlade s tým sa bude prevádzka postupne modernizovať a dopĺňať novými strojno-technologickými zariadeniami a využité budú aj rezervy existujúcich zariadení. Areál cukrovaru sa využíva na výrobu cukru od roku 1907.

K zámeru sa vyjadrovali relevantné inštitúcie. Mesto Sereď uviedlo, že podnik sa bude rozširovať na svojom území, ktoré sa nachádza v priemyselnej zóne mesta a nemá námietky za podmienky, že budú dodržané opatrenia na zmiernenie nepriaznivých vplyvov navrhovanej činnosti na životné prostredie, hygienické limity a platná legislatíva.

Krajský pamiatkový úrad Trnava v stanovisku konštatoval, že priemyselný komplex cukrovaru v Seredi nie je pamiatkovo chránený, ani sa nenachádza v pamiatkovom území, avšak z hľadiska zachovania jeho architektonických hodnôt úrad považuje za potrebné zachovať pôvodné výrobné budovy cukrovaru. Pri realizácii zámeru odporúča zachovať urbanistickú štruktúru podniku vrátane historickej zelene, zachovať a chrániť pôvodné výrobné a administratívne budovy zo začiatku 20. storočia vzhľadom na ich architektonické a urbanistické hodnoty a navrhované novostavby oddeliť od pôvodných historických budov cukrovaru.

Spoločnosť v zámere uviedla, že po reštrukturalizácii odvetvia výroby cukru, ktorej dôsledkom bol zánik viacerých výrobcov, akceptuje súčasné a predpokladané zmeny trendu v pestovaní cukrovej repy a jej spracovania na Slovensku, čo znamená, že plocha pre pestovanie cukrovej repy na Slovensku sa každý rok zvyšuje. Predpokladá postupný rast dodávok cukrovej repy a z toho plynúce požiadavky na zriadenie nových výrobných a skladových kapacít. S výstavbou chce začať v roku 2013 a skončiť za plnej prevádzky v 2018. Výšku investícií spoločnosť neuviedla.

Obvodný úrad životného prostredia v Galante na základe doručených stanovísk rozhodol, že zámer sa nebude posudzovať podľa zákona č. 24/2006 Z. z. o posudzovaní vplyvov na životné prostredie a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.

Už ste čítali?

Lucie pečie hotové majstrovské diela: Na začiatku som bojovala,…

Je mladá, krásna a úspešná. Na konte má viacero…

Jej mladšia dcéra vyhrala MasterChef, staršia má detskú mozgovú…

Zdravotný stav Paulínky denne núti jej rodičov riešiť inkontinenciu,…

Vnuk Slováka z ikonickej fotky: Že je dedo slávny, sme zistili,…

Starý otec, Gusti Popovič prebýva v rodine maliara Ivana Popoviča naďalej. Napriek…

Kaštieľ Betliar odhalil ďalšie dobre ukryté tajomstvo: Reštaurátori…

Moderné technológie reštaurátorom umožňujú objavovať nové…

Bývalý skinhead z Prešova si vzal Rómku: Dnes sa bojím o naše…

Prešovčan Gabi bol zarytým skinheadom. Keď sa odsťahoval od partie do Anglicka,…

Slovenka najprv v USA upratovala domy, teraz hviezdi pred kamerami:…

Sny si plní v samotnej mekke filmu. Aj keď stále bojuje, robí naplno…

Marek 13 rokov tvorí pár s Rómkou: Keď to zistili kamaráti,…

Odhovárali ich. Vraj ju chce ten „gadžo“ len využiť, a potom ju odkopne.…

Príšerná karanténa v Gabčíkove? Omyl, Košičanka tvrdí, že mala…

Barboru na slovenskej hranici s Rakúskom obarila správa, že musí podstúpiť karanténu v Gabčíkove.…