Dobré noviny
Radíme: Aj seniorom hrozí podvýživa, upozorňuje odborník
TASR
TASR

Radíme: Aj seniorom hrozí podvýživa, upozorňuje odborník

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. — Foto: TASR/Štefan Puškáš

Seniori podľa gastroenterológa často mávajú problém so samotným príjmom potravy. Jedia veľmi málo, niekedy na jedlo zabúdajú alebo sú sýti prakticky hneď, ako začnú jesť.

Bratislava 3. októbra (TASR) - Medzi 65. a 70. rokom života sa u človeka výraznejšie začínajú prejavovať prirodzené procesy sprevádzajúce starnutie, ktoré ovplyvňujú aj príjem potravy. Môžu viesť k výživovým poruchám.

"U starších ľudí sa objavuje nechutenstvo, zhoršenie alebo úplné vymiznutie chuti a čuchu, čo sú dôležité prvky motivujúce k jedlu, znižuje sa bazálna tvorba slín. Dochádza k strate chrupu, teda sa mení proces žuvania, mení sa aj tvorba žalúdočných kyselín a celý proces trávenia sa spomaľuje. Významný vplyv na proces spracovania potravy majú aj zmenené aktivity hormónov, neurotransmiterov a ďalších látok," vysvetľuje gastroenterológ Miloš Bubán.

Seniori podľa gastroenterológa často mávajú problém so samotným príjmom potravy. Jedia veľmi málo, niekedy na jedlo zabúdajú alebo sú sýti prakticky hneď, ako začnú jesť, takže ďalšie jedlo odmietnu. Príčinou môže byť aj nastupujúca senilita a demencia. Vzniká tzv. starecká anorexia, najmä po 75. roku života sa stráca tuková a svalová hmota a seniori pôsobia akoby sa zmenšovali.

"Vyšší vek často sprevádzajú aj chronické ochorenia. Niektoré výživové problémy súvisia s diagnózami, ktoré priamo vplývajú na distribúciu živín v organizme ako napríklad diabetes, ochorenia žalúdka, pečene, pankreasu," uviedol Bubán.

Podvýživa u starších ľudí má podľa neho aj ďalšie dôvody, napríklad socioekonomické. Seniori si neraz kupujú lacnejšie potraviny, ktoré nie vždy spĺňajú výživové potreby. Vynechávajú čerstvú zeleninu, ovocie či ryby. Aj v domovoch sociálnych služieb či v nemocničných zariadeniach a na geriatrických oddeleniach sa podľa odborníka často viac dbá na ekonomiku ako na výživovú hodnotu jedla.

Zdravá, veku primeraná strava podľa Bubána môže veľmi pomôcť zlepšeniu zdravotného stavu pri diagnózach ako osteoporóza či kardiovaskulárne ochorenia. Svetová zdravotnícka organizácia vydala pre seniorov špecifické výživové odporúčania. V prvom rade je to pestrá, vyvážená strava, nutrične bohatá a energeticky primeraná, rozdelená do šiestich až siedmich menších porcií denne.

"Treba si dať pozor na zeleninu a vyberať si skôr takú, ktorá nenafukuje. Na ovocie by si mali dať pozor najmä diabetici, pretože niektoré druhy obsahujú veľmi veľa cukru. Prednosť by mali mať ryby a chudé mäso (hydina) pred iným mäsom," hovorí Bubán.

V strave starších by nemali chýbať potraviny bohaté na vápnik, vitamíny skupiny B a vitamín D. Vo všeobecnosti by starší ľudia mali jesť nutrične bohaté potraviny v ľahšie stráviteľnej úprave, konzultovať pravidelne svoj zdravotný stav s lekárom a vypočuť si jeho odporúčania.

Už ste čítali?