V rebríčku najlepších jedál na svete sú aj dve slovenské. Obľubujete ich aj vy?
Rebríček najlepších jedál na svete nezabudol ani na naše špeciality. Ktoré slovenské jedlá sa zaradili medzi top?
BRATISLAVA 28. septembra - Každá krajina má svoje výnimočné jedlo, ktoré si pri návšteve tej danej destinácie, jednoducho musíte aspoň raz objednať. Vždy sa ale my Slováci radi vraciame domov k tradičným bryndzovým haluškám, pirohom či zemiakovým plackám. A že naše jedlo stojí za to, potvrdil aj portál Lonely Planet. Ten len nedávno vydal knižnú publikáciu s názvom Ultimate Eatlist, ktorá ukrýva 500 najlepších jedál z celého sveta. Medzi špeciality ako pizza, sushi či texaský hovädzí bôčik sa zaradili aj dve naše dobrotky.
Legendárne bryndzáky
Bryndzové halušky si v knihe obsahujúcej gurmánske zážitky vybojovali úctyhodnú priečku. Slovenská klasika sa umiestnila na 225. mieste a vyslúžila si aj svoj vlastný popis. „Tento sýty tanier zemiakových halušiek pokrytý ostro chutiacim ovčím syrom a kúskami opečenej slaniny chutí najlepšie s tmavým pivom,“ znela reakcia na naše bryndzáky v knihe.
Haruľa
Bryndzovými haluškami sa to však pre slovenské špeciality neskončilo. Zahanbiť sa nenechali ani zemiakové placky, ktoré Lonely Planet umiestnilo na 488. miesto v rebríčku. Tesne ale predsa. V knižnom vydaní tiež autori radia, aby určite neodmietli pozvanie k niekomu domov, kto sľúbi, že tento pokrm pripraví. Domáce totiž chutia úplne najlepšie, čo my Slováci veľmi dobre vieme.
Zvíťazili malé sendviče
Nie sú síce víťazmi ale najlepšie obišli naši maďarskí susedia. Do knižnej publikácie totiž boli zaradených až šesť ich národných jedál. Najlepšie dopadol aj Slovákmi milovaný langoš (130. miesto), no naprázdno neobišiel ani guláš (279. miesto) či doboška (328. miesto).
Bezkonkurenčne najlepším jedlom sa však stalo španielske pincho alebo pinxto. To sa podáva v podnikoch mesta San Sebastián. Ide o veľmi jednoduché jedlo, veľmi podobné známemu tapas. Malé sendviče, ktoré sa môžu servírovať v rôznych podobách, podľa vašej chuti. Na sendviči je vo väčšine prípadoch nátierka alebo obloha. V prípade, že ste túto dobrotu ešte nevyskúšali, keď sa vám naskytne príležitosť určite neváhajte.