Dobré noviny
Slovenskú parenicu už päť rokov chráni zemepisné označenie
TASR
TASR

Slovenskú parenicu už päť rokov chráni zemepisné označenie

Slovenská parenica získala pred piatimi rokmi chránené zemepisné označenie. Do registra vedeného Európskou komisiou (EK) bola zapísaná 11. júla 2008.

Bratislava 11. júla (TASR) - Slovenská parenica získala pred piatimi rokmi chránené zemepisné označenie. Do registra vedeného Európskou komisiou (EK) bola zapísaná 11. júla 2008.

Slovenská parenica Foto: TASR/VUP

Slovenská parenica je parený jemne údený syr zvinutý do dvoch v tvare S prepojených zvitkov syrovej stuhy s priemerom 6 až 8 cm, vysokých 5 až 8 cm. Zvitky sú zviazané syrovou niťou alebo retiazkou. Syrová stuha pred zvinutím má hrúbku 2 až 3 mm, šírku 5 až 8 cm a dĺžku 4 až 6 metrov. Ako surovina na výrobu sa používa čerstvo nadojené nepasterizované ovčie mlieko od pasúcich sa oviec plemien Valaška, Zošľachtená valaška, Cigája a Východofrízska ovca alebo zmes čerstvého nepasterizovaného ovčieho a čerstvého nepasterizovaného kravského mlieka, s podielom ovčieho mlieka minimálne 50 %.     

Slovensko podalo žiadosť o zapísanie Slovenskej parenice do registra 16. novembra 2004, EK ju zaevidovala 19. júla 2005.

Slovensko má v registri EK aj ďalšie výrobky. Sú to Zázrivský korbáčik, Oravský korbáčik, Tekovský salámový syr, Skalický trdelník, Slovenská bryndza, Slovenský oštiepok, Bratislavský rožok/ Pressburger Kipfel/Pozsonyi kifli, Ovčí hrudkový syr – salašnícky, Ovčí salašnícky údený syr, Lovecký salám/Lovecká saláma, Liptovská saláma/Liptovský salám, Špekáčky/Špekačky a Spišské párky.

Už ste čítali?