Dobré noviny
V prešovskom solivarskom múzeu môžu návštevníci vidieť varenie soli
TASR
TASR

V prešovskom solivarskom múzeu môžu návštevníci vidieť varenie soli

Ilustračné foto.
Ilustračné foto. — Foto: TASR - Milan Kapusta

Na replike, miniatúrnej peci návštevníkom ukazujú, ako sa kedysi varila soľ.

Prešov 8. septembra (TASR) – Ako sa kedysi varila soľ, môžu vidieť návštevníci solivarského múzea v Prešove počas sobotňajšieho Dňa soli. Okrem toho sa dozvedia i to, aký bol celý proces jej spracovania.

Podľa riaditeľa Slovenského technického múzea – Národnej kultúrnej pamiatky (STM-NKP) Solivar Mareka Duchoňa, ide o prvý ročník tohto podujatia.

"Je to akcia, ktorou chceme nadviazať na históriu a minulosť zhmotňovať pre budúce generácie, aby sme si pripomínali významné udalosti z histórie, práve formou živého divadla. Okrem toho sme pre návštevníkov pripravili mnoho atrakcií, aj v spolupráci s Múzeom Žup Krakowskich Wieliczka z Poľska. Môžu tu vidieť kamennú soľ, výrobu lán a samotné varenie soli, to je gro. Popritom tu máme tradičné remeslá, či už z včelieho vosku, alebo nejaké iné remeselné výrobky," uviedol pre TASR Duchoň.

Na replike, miniatúrnej peci návštevníkom ukazujú, ako sa kedysi varila soľ. "Pôvodné veľké panvy mali až 78 štvorcových metrov a boli pospájané z oceľových dielcov. Teplota bola samozrejme výrazne vyššia, dokonca tam bol dvojitý systém rekuperácie. Nad varnými panvami boli vo výške asi 1,5 metra zavesené ešte jedny panvy, predhrievacie a v nich dokázala byť soľanka predohriata až na 65 stupňov Celzia. Čiže to varenie v reálnej varni bolo naozaj trošku komplikovanejšie. Samotné varenie malo svoj vlastný postup, tri zložky varenia. To, čo my tu dnes predvádzame, je naozaj veľmi zjednodušené pre návštevníkov STM," vysvetlil kurátor STM-NKP Solivar Ivan Baláž. Dodal, že kryštáliky soli, ktoré po varení vyberú, si môžu ľudia pozrieť, prípadne i ochutnať.

Popoludní si pre návštevníkov organizátori pripravili živé predstavenie, príchod cisára Františka II. Habsburského, ktorý v roku 1800 uviedol v prešovskom Solivare do prevádzky varňu František a spustil tak výrobu soli varením zo soľanky. Po príchode konského záprahu s historickým kočom z centra mesta vo varni zapáli oheň a uvedie budovu do prevádzky.

"Divadlo bude prebiehať priebežne, kým budú prichádzať ľudia, keďže z kapacitných dôvodov naraz nám tam nevojde toľko ľudí," dodal Duchoň s tým, že podujatie je naplánované do 18.00 h

SLEDUJTE POZITÍVNE SPRÁVY Z PREŠOVSKÉHO KRAJA NA FACEBOOKU!

Už ste čítali?