Nechutí vám jesť v horúčavách? Tieto jedlá pridajte do jedálnička, schladia vás
Kristína Jurzová
Kristína Jurzová

Nechutí vám jesť v horúčavách? Tieto jedlá pridajte do jedálnička, schladia vás

Ak máte pocit, že v lete máte menšiu chuť do jedla, nie ste sami. Zásady stravovania v lete však majú svoje pravidlá. A ak už budete hladní, mali by ste si naozaj premyslieť, čo si dáte na tanier.

Ilustračné foto. — Foto: Twitter/cs1mola

BRATISLAVA 8. augusta (Dobré noviny) - V súvislosti s horúčavami, ktoré trápia Slovensko v posledných dňoch, sa veľa popísalo o tom, koľko vody vypiť. Menej sa však hovorí o tom, ako sa počas takýchto dní stravovať. Netreba totiž zabúdať na to, že v tropickom počasí naše telo funguje úplne inak a vyžaduje si aj iný typ stravy.

Prečítajte si tiež: Nesprávny pitný režim môže spôsobiť bolesť hlavy i priberanie

Strata chuti do jedla, slabý spánok, ale aj pocity únavy - aj toto sa spája s obdobím horúceho počasia. „Zdá sa, že sezónne zmeny vrátane teploty a počtu denných hodín ovplyvňujú našu chuť do jedla,“ skonštatoval pre BBC Good Food nutričný terapeut Kerry Torrensen. „V lete sa naša chuť do jedla znižuje, hlavne keď sa cítime horúco. Jedným z dôvodov je to, že sa telo pokúša regulovať teplotu tela znížením teplôt generujúcich funkcie, ako je trávenie jedla.“

Dodáva však že „naše špecifické potreby líšia v závislosti od veku, veľkosti, pohlavia a množstva fyzickej aktivity, ako aj environmentálnych faktorov vrátane teploty a vlhkosti, vďaka ktorým sa urýchľuje strata vody z našej kože“.

Je zmrzlina dobrý nápad?

Počas dní, keď sa ortuť teplomera šplhá poriadne vysoko, mnohí z nás automaticky siahnu po zmrzline či ľadových nápojoch. „Studené jedlá a nápoje vám môžu poskytnúť počiatočný chladiaci účinok, ale sú krátkodobé,“ varuje Kerry. „To preto, že konzumácia potravín vedie k zvýšeniu teploty, pretože proces trávenia vytvára teplo. To v kombinácii s rýchlym chladením iniciovaným studenou výživou a nápojmi znamená, že vaše telo to nadmerne kompenzuje zvyšovaním teploty vo vnútri. Takže sa môžete skutočne cítiť ešte horúcejšie než predtým!“

Ilustračné foto.
Ilustračné foto. Foto: TASR – Martin Palkovič

Na podobnú tému v Radio Wave diskutovala aj česká alergologička Zuzana Humlová, ktorá uviedla, že nadbytok ľadu a zmrzliny sa v letných mesiacoch spája s vyšším výskytom angín a podobných chorôbJe skôr vhodnejšie prijímať teplý nápoj, takže pre to ochladenie je lepšie dať si vlažný čaj, pretože ten rozdiel teplôt nie je taký veľký,“ vysvetlila.

Prečítajte si tiež: Jednoduché triky, vďaka ktorým sa vyspíte aj v najväčších horúčavách

Špecialistka na zdravotnú prevenciu a výživu Margit Slimáková vo vysielaní doplnila, že trend piť teplé nápoje sa spája predovšetkým s krajinami, kde sú naozaj vysoké teploty. A ak pijú napríklad v Indii niečo chladené, pridávajú do nápoja zahrievacie korenie. Inšpirovať by sme sa však mali aj v našich zemepisných končinách.

Jedlo ako zdroj vody

Britská nutričný terapeut ďalej tvrdí, že potraviny predstavujú približne 20 - 30 % nášho príjmu tekutín, a niektoré dokonca obsahujú viac vody ako iné. Ak teda chcete zvýšiť príjem H2O, jesť by ste mali jahody, uhorku, cukety, zeler, šalát či melón.

Ovocný šalát.
Ovocný šalát. Foto: PxHere

Jedlo, ktoré konzumujeme, by malo byť naplnené hlavne správnymi živinami. „Strava by mala byť pestrá, čo sa týka ovocia, zeleniny, dobre umytá, aby sme prešli bakteriálnym či infekčným komplikáciám,“ radí česká alergologička.

V letných mesiacoch sa odporúča jesť aj polievky či niektoré ľahšie kaše, ktoré vás nielen hydratujú, ale zvýšia aj vašu teplotu. A hoci sa to nezdá, práve tento efekt podporuje potenie, čo má v konečnom dôsledku chladiaci účinok pre náš organizmus. Siahnuť by ste v lete preto mali po takzvaných termogénnych potraviných, ako je korenie či čili, ktoré podporia aj váš metabolizmus.

Toto si v lete radšej odpustite.
Toto si v lete radšej odpustite. Foto: Wikimedia CC

Počas tohto ročného obdobia by sme sa mali vyvarovať najmä jedlu, ktoré zaťažuje naše trávenie, čo sú napríklad smažené jedlá. Ak si teda chcete v tomto počasí pochutiť napríklad na mäse, zjemnite ho používaním marinády bohatej na citrusy, aby sa rozložila štruktúra bielkovín. Aj vláknina je v tomto období pre naše trávenie komplikovanejšia, no odborník na stravovanie radí, aby ste zrná pred konzumáciou namočili do vody a efekt trávenia sa urýchli.

MYSLITE NA SVOJE ZDRAVIE NA FACEBOOKU!

Už ste čítali?

Košičanka vyrába parfumy, za ktorými sa idú v Paríži potrhať,…

Voňavky, ktoré sa vyrábajú v laboratóriu na východe Slovenska,…

Profesionálna dohadzovačka: Tragédiou dneška je, že ľudia si…

Profesionálna dohadzovačka pre Dobré noviny prezradila nielen dôvod, prečo…

Slovenskí muži nie sú galantní a ženy nevedia, kto je pravá…

Zisťovali sme za vás, ako sa v spoločnosti vhodne správať a s čím majú…

Uznávaný český pedagóg: Materské školy nevznikli pre potreby…

Špeciálny pedagóg Jiří Halda tvrdí, že materské…

Vzťahový poradca: Muž nedokáže dať žene, čo potrebuje, kým v…

Muži majú v sebe malého zraneného chlapca, ktorého musia najprv…

Psychologička: Mať pod stromčekom hračkárstvo je nezmysel. Deti…

Deťom veľa darčekov netreba, je potrebné sa im venovať. Viac o tejto téme prezradila…

Bývalý policajt: Podľa mojich indícií Kuciakovu vraždu vyšetria.…

Po 26 rokoch aktívnej služby v policajnom zbore odišiel do civilu v hodnosti…

Slovenský vedec Milan Kováč rozlúštil tisícky rokov staré tajomstvo…

Etnológ Milan Kováč skúmal staroveké mayské stavby v stredoamerickej…