Nechutí vám jesť v horúčavách? Tieto jedlá pridajte do jedálnička, schladia vás
Kristína Jurzová
Kristína Jurzová

Nechutí vám jesť v horúčavách? Tieto jedlá pridajte do jedálnička, schladia vás

Ak máte pocit, že v lete máte menšiu chuť do jedla, nie ste sami. Zásady stravovania v lete však majú svoje pravidlá. A ak už budete hladní, mali by ste si naozaj premyslieť, čo si dáte na tanier.

Ilustračné foto. — Foto: Twitter/cs1mola

BRATISLAVA 8. augusta (Dobré noviny) - V súvislosti s horúčavami, ktoré trápia Slovensko v posledných dňoch, sa veľa popísalo o tom, koľko vody vypiť. Menej sa však hovorí o tom, ako sa počas takýchto dní stravovať. Netreba totiž zabúdať na to, že v tropickom počasí naše telo funguje úplne inak a vyžaduje si aj iný typ stravy.

Prečítajte si tiež: Nesprávny pitný režim môže spôsobiť bolesť hlavy i priberanie

Strata chuti do jedla, slabý spánok, ale aj pocity únavy - aj toto sa spája s obdobím horúceho počasia. „Zdá sa, že sezónne zmeny vrátane teploty a počtu denných hodín ovplyvňujú našu chuť do jedla,“ skonštatoval pre BBC Good Food nutričný terapeut Kerry Torrensen. „V lete sa naša chuť do jedla znižuje, hlavne keď sa cítime horúco. Jedným z dôvodov je to, že sa telo pokúša regulovať teplotu tela znížením teplôt generujúcich funkcie, ako je trávenie jedla.“

Dodáva však že „naše špecifické potreby líšia v závislosti od veku, veľkosti, pohlavia a množstva fyzickej aktivity, ako aj environmentálnych faktorov vrátane teploty a vlhkosti, vďaka ktorým sa urýchľuje strata vody z našej kože“.

Je zmrzlina dobrý nápad?

Počas dní, keď sa ortuť teplomera šplhá poriadne vysoko, mnohí z nás automaticky siahnu po zmrzline či ľadových nápojoch. „Studené jedlá a nápoje vám môžu poskytnúť počiatočný chladiaci účinok, ale sú krátkodobé,“ varuje Kerry. „To preto, že konzumácia potravín vedie k zvýšeniu teploty, pretože proces trávenia vytvára teplo. To v kombinácii s rýchlym chladením iniciovaným studenou výživou a nápojmi znamená, že vaše telo to nadmerne kompenzuje zvyšovaním teploty vo vnútri. Takže sa môžete skutočne cítiť ešte horúcejšie než predtým!“

Ilustračné foto.
Ilustračné foto. Foto: TASR – Martin Palkovič

Na podobnú tému v Radio Wave diskutovala aj česká alergologička Zuzana Humlová, ktorá uviedla, že nadbytok ľadu a zmrzliny sa v letných mesiacoch spája s vyšším výskytom angín a podobných chorôbJe skôr vhodnejšie prijímať teplý nápoj, takže pre to ochladenie je lepšie dať si vlažný čaj, pretože ten rozdiel teplôt nie je taký veľký,“ vysvetlila.

Prečítajte si tiež: Jednoduché triky, vďaka ktorým sa vyspíte aj v najväčších horúčavách

Špecialistka na zdravotnú prevenciu a výživu Margit Slimáková vo vysielaní doplnila, že trend piť teplé nápoje sa spája predovšetkým s krajinami, kde sú naozaj vysoké teploty. A ak pijú napríklad v Indii niečo chladené, pridávajú do nápoja zahrievacie korenie. Inšpirovať by sme sa však mali aj v našich zemepisných končinách.

Jedlo ako zdroj vody

Britská nutričný terapeut ďalej tvrdí, že potraviny predstavujú približne 20 - 30 % nášho príjmu tekutín, a niektoré dokonca obsahujú viac vody ako iné. Ak teda chcete zvýšiť príjem H2O, jesť by ste mali jahody, uhorku, cukety, zeler, šalát či melón.

Ovocný šalát.
Ovocný šalát. Foto: PxHere

Jedlo, ktoré konzumujeme, by malo byť naplnené hlavne správnymi živinami. „Strava by mala byť pestrá, čo sa týka ovocia, zeleniny, dobre umytá, aby sme prešli bakteriálnym či infekčným komplikáciám,“ radí česká alergologička.

V letných mesiacoch sa odporúča jesť aj polievky či niektoré ľahšie kaše, ktoré vás nielen hydratujú, ale zvýšia aj vašu teplotu. A hoci sa to nezdá, práve tento efekt podporuje potenie, čo má v konečnom dôsledku chladiaci účinok pre náš organizmus. Siahnuť by ste v lete preto mali po takzvaných termogénnych potraviných, ako je korenie či čili, ktoré podporia aj váš metabolizmus.

Toto si v lete radšej odpustite.
Toto si v lete radšej odpustite. Foto: Wikimedia CC

Počas tohto ročného obdobia by sme sa mali vyvarovať najmä jedlu, ktoré zaťažuje naše trávenie, čo sú napríklad smažené jedlá. Ak si teda chcete v tomto počasí pochutiť napríklad na mäse, zjemnite ho používaním marinády bohatej na citrusy, aby sa rozložila štruktúra bielkovín. Aj vláknina je v tomto období pre naše trávenie komplikovanejšia, no odborník na stravovanie radí, aby ste zrná pred konzumáciou namočili do vody a efekt trávenia sa urýchli.

MYSLITE NA SVOJE ZDRAVIE NA FACEBOOKU!

Už ste čítali?

Pedagogička: Dieťa z domu odchádza celý život. Treba ho nechať…

Mení sa všetko okolo nás a spôsob výchovy nie je výnimkou.…

Babička z trhoviska v Nových Zámkoch dojala celý slovenský internet.…

Pani Margit roky pomáhala cudzím ľuďom. Dnes si staručká vdova privyrába…

Malá rodinná firma z Nitry slávi historický úspech: Ako prví…

Obrovský úspech pre Slovensko priniesla jedna malá firmička z Nitry.

Obetavý otec nosí hendikepovaného syna na chrbte, aby mu ukázal…

Najväčšou záľubou rodiny Benkovcov je turistika. A nevynechávajú…

Na Liptove sa pred svetom ukrýva čarovná dolina, ktorá je ideálna…

Iba málokde nájdete na takom malom kúsku toľko zaujímavostí.…

Čech a Slovenka sa vzali po 15-minútovej známosti. So svadbou…

Ich život nebol jednoduchý, no osud im napokon skrížil cesty. Toto je skutočný…

Muž, ktorý dal Slovensku Horalky, ich vymyslel vďaka chybe pri…

Kultová slovenská pochúťka má už viac ako 50 rokov. Za jej…

Súrodenci z Prešova vyrábajú nádherné sukne starodávnou technikou,…

Málokto na Slovensku si môže povedať, že je jediný. A ešte k tomu…