V lete pozor na dostatok tekutín a ľahkú stravu
SITA
SITA

V lete pozor na dostatok tekutín a ľahkú stravu

Odborníci odporúčajú v lete radšej ľahšiu stravu, to znamená potraviny s vyššou stráviteľnosťou, ale s nižšou energetickou hodnotou.

BRATISLAVA 29. júna - V horúcich letných mesiacoch si ľudia musia dávať pozor na dodržiavanie pitného režimu a vyhnúť sa konzumácii rizikových potravín, ktoré sa ľahko kazia.

Odporúčajú to hygienici z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Podľa zástupkyne hlavného hygienika Ivety Truskovej treba piť hlavne vodu, minerálne vody, šťavy či čaj.

Treba sa vyhnúť káve a alkoholickým nápojom, ktoré majú dehydratačné účinky.

Rizikové potraviny musíme chladiť, alebo mraziť

Medzi rizikové potraviny patria tie, ktoré si vyžadujú chladenie a mrazenie. Ide hlavne o živočíšne potraviny, kde patria napríklad mäkké mäsové výrobky, mliečne výrobky, lahôdkarské výrobky, ako rôzne šaláty s majonézou alebo bez nej.

Treba si dávať pozor aj na mäkké cukrárske výrobky, porciovanú zmrzlinu, hotové výrobky, hlavne s obsahom živočíšnej zložky, pričom najrizikovejšie sú vajcia, či pokrmy rýchleho občerstvenia alebo nedostatočne umytá zelenina a ovocie.

"Živočíšne potraviny samé o sebe obsahujú mikroorganizmy a tým sú v podstate aj dobrou živnou pôdou pre rozmnožovanie mikroorganizmov," poznamenala Trusková.

Potraviny môžu byť príčinou rôznych črevných ochorení. Najčastejšie sa vyskytujú hnačkové ochorenia sprevádzané teplotou, zvracaním a celkovou nevoľnosťou. Spôsobujú ich baktérie alebo vírusy, majú za následok celkové oslabenie organizmu, až dehydratáciu. Podľa Truskovej sú to najčastejšie salmonelózy, kampylobakteriózy, či ochorenia spôsobené baktériou Escherichia coli alebo vírusmi. Nevyhnutné je hlavne často si umývať ruky.

Grilovať treba mierne a dlhší čas

Pri príprave jedla sa odporúča teplota najmenej 70 stupňov Celzia aspoň na desať minút. Uvarené jedlo treba schladiť do dvoch hodín a potom dať do chladničky. Leto je aj obdobím grilovania.

"Odporúča sa grilovanie pri miernejšej teplote a dlhší čas. Napríklad vytekanie ružovej šťavy poukazuje na to, že nedošlo k dostatočnému prepečeniu mäsa," upozornila Trusková. Grilované mäso treba hneď zjesť. Mäso treba rozmrazovať len v chladničke a nie voľne v kuchyni.

V lete je podľa odborníkov potrebné jesť vyváženú a pestrú stravu, dostatok zeleniny, ovocia, rýb, hydiny a strukovín, nízkotučných mliečnych výrobkov, zemiakov a celozrnných výrobkov.

"Uplatňovať zásady ľahšej stravy, to znamená potraviny s vyššou stráviteľnosťou, ale s nižšou energetickou hodnotou," odporúča Trusková. Treba uprednostniť dusenie a varenie pred vyprážaním a fritovaním.

Myslite na svoje zdravie na Facebooku!

Už ste čítali?

Východniarov lieči tento usmievavý lekár z Kene: Ľudia sú tu…

Kipchanga Chemwotei Sakong pre známych jednoducho Kip. O Slovensku dlho nič nevedel.…

Pavol Croft je slovenský Indiana Jones. Nechcelo sa mu stáť…

K histórii a umeniu mal Pavol Croft vždy blízko. Preto si ich vybral…

Byt v úplnom centre Bratislavy vymenili za šťastie na dedine:…

Nie všetky pokrokové projekty začínajú výpoveďou v korporáte.…

Práca v banke ju už nenapĺňala, pustila sa do výroby ženských…

Práca v banke si vyžaduje biznis oblečenie. Dobre o tom vedela už počas vysokej…

Pre koronu prišiel o prácu, tak piekol veterníky pre záchranárov.…

Keď prišiel Matúšov kolega s nápadom piecť koláče…

Horský vodca Ján Kořínek: Ak sa stretnete zoči-voči medveďovi,…

Pre milovníkov prírody a turistov má jasný odkaz.

František prácu smetiara miluje: Nie je to voňavá robota, no…

Vnúčatám kúpil ako hračku smetiarske auto, aby im mohol ukázať,…

25 rokov predáva kapustu na Miletičke: Pochádzam z generácie,…

Ak ste pravidelnými návštevníkmi známej Miletičky, meno…