Hygiena a správna tepelná príprava pomôžu predísť salmonelóze
TASR
TASR

Hygiena a správna tepelná príprava pomôžu predísť salmonelóze

Najvhodnejšia teplota pre množenie patogénnych mikroorganizmov, ktoré sú schopné vyvolať ochorenie, je 37 stupňov Celzia.

Ilustračné foto. — Foto: TASR

Bratislava 11. júla (TASR) – Salmonelóza sa prenáša nielen nedostatočne tepelne upraveným kontaminovaným mäsom, slepačími vajcami a pokrmami, do ktorých sa pri domácej príprave pridávajú surové vajcia, ale aj nedostatočne umytou zeleninou a ovocím. „Baktériu salmonelly môže zničiť teplota 75 stupňov počas desiatich minút,“ povedala Milada Syčová, vedúca oddelenia Národného referenčného centra a laboratória pre materiály prichádzajúce do kontaktu s potravinami, Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Poprade.

Najvhodnejšia teplota pre množenie patogénnych mikroorganizmov, ktoré sú schopné vyvolať ochorenie, je 37 stupňov Celzia. Rozhodujúcim ukazovateľom bezpečnosti potravín je teplota ich skladovania. „Najmä ak hovoríme o rýchlo sa kaziacich potravinách. Pre to, aby sa zabránilo rozmnoženiu mikroorganizmov na úroveň, ktorá by mala za následok vznik ochorenia po skonzumovaní potraviny, alebo aby sa potraviny predčasne nepokazili, je dôležité, aby ste ich, aj keď sú trvanlivé, nevystavovali slnku, vysokým teplotám a skonzumovali čo najskôr. V trvanlivých mäsových výrobkoch, ako sú salámy či klobásky, sa vplyvom tepla topia a vytekajú tuky. Ak sa prehrejú mäsové konzervy, môže sa narušiť kvalita a konzistencia vnútorného obsahu,“ vysvetlila Syčová. Na cestách, výletoch v prírode aj pri kúpaní radí nezabúdať ani na prípadnú možnú kontamináciu potravín hmyzom alebo hlodavcami.

Odborníčka odporúča dávať v horúčavách pozor aj na ovocie a zeleninu. "Napríklad druhy s vysokým obsahom vody sa pri prehriatí môžu rýchlejšie skaziť, zmäknúť a skysnúť,“ dodala.

Výskyt salmonelózy prináša najmä horúce počasie. Na Slovensku počas mesiacov apríl a máj ochorelo viac ako 270 ľudí. Podľa Ivety Truskovej, vedúcej sekcie ochrany a podpory zdravia v oblasti životného a pracovného prostredia Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, sú najviac ohrozené deti, starí ľudia a ľudia s oslabenou imunitou.

Človek môže predísť riziku nakazenia, keď nebude konzumovať potraviny neznámeho pôvodu, nedostatočne umytú zeleninu a ovocie, nedostatočne tepelne spracované jedlá alebo potraviny po dátume spotreby. Pri spracúvaní potravín je dôležité dodržiavanie čistoty a dôkladné umývanie rúk. Baktéria salmonelly sa môže presúvať zo surového jedla, ktoré príde do kontaktu s uvareným. Jedlo a kaziace sa potraviny by mali byť v lete prenášané len v taškách s chladiacimi vložkami.

Už ste čítali?

Babička z trhoviska v Nových Zámkoch dojala celý slovenský internet.…

Pani Margit roky pomáhala cudzím ľuďom. Dnes si staručká vdova privyrába…

Malá rodinná firma z Nitry slávi historický úspech: Ako prví…

Obrovský úspech pre Slovensko priniesla jedna malá firmička z Nitry.

Obetavý otec nosí hendikepovaného syna na chrbte, aby mu ukázal…

Najväčšou záľubou rodiny Benkovcov je turistika. A nevynechávajú…

Na Liptove sa pred svetom ukrýva čarovná dolina, ktorá je ideálna…

Iba málokde nájdete na takom malom kúsku toľko zaujímavostí.…

Čech a Slovenka sa vzali po 15-minútovej známosti. So svadbou…

Ich život nebol jednoduchý, no osud im napokon skrížil cesty. Toto je skutočný…

Muž, ktorý dal Slovensku Horalky, ich vymyslel vďaka chybe pri…

Kultová slovenská pochúťka má už viac ako 50 rokov. Za jej…

Súrodenci z Prešova vyrábajú nádherné sukne starodávnou technikou,…

Málokto na Slovensku si môže povedať, že je jediný. A ešte k tomu…

V malej dedinke na východe tvorí Jarka vyšívané šaty, do ktorých…

Už od malička jej podávali ruky ihly a látky. Svoj detský sen si splnila…