EK vydala spoločnú metodiku testovania dvojakej kvality potravín
TASR
TASR

EK vydala spoločnú metodiku testovania dvojakej kvality potravín

Spoločné výskumné centrum (JRC) novú metodiku odprezentovalo na stretnutí Fóra na vysokej úrovni pre lepšie fungovanie potravinového dodávateľského reťazca v Bruseli.

Ilustračná snímka. — Foto: TASR/AP

Brusel 14. júna (TASR) - Európska komisia (EK) vo štvrtok oznámila presadenie spoločnej metodiky na porovnávanie kvality potravinových výrobkov v celej EÚ.

Spoločné výskumné centrum (JRC), ktoré je vedeckým a vedomostným útvarom EK, vytvorilo spoločnú metodiku pre orgány na ochranu spotrebiteľa v členských štátoch, aby mohli testovať a porovnávať zloženie a vlastnosti potravinových výrobkov predávaných v podobnom balení po celej Únii. JRC novú metodiku odprezentovalo na stretnutí Fóra na vysokej úrovni pre lepšie fungovanie potravinového dodávateľského reťazca v Bruseli.

Ide o krok, ktorým sa dopĺňajú opatrenia, ktoré eurokomisia doteraz prijala - usmernenia k uplatňovaniu právnych predpisov EÚ v oblasti potravín a ochrany spotrebiteľov v prípadoch dvojakej kvality výrobkov a zmena smernice o nekalých obchodných praktikách.

Podľa správy EK spoločná metodika, ktorá bola vypracovaná spolu s členskými štátmi, spotrebiteľskými organizáciami a zúčastnenými stranami z potravinového reťazca, pomôže podložene preskúmať odlišné zloženia identicky označených potravinových výrobkov v celej Európe.

Eurokomisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová pripomenula, že jednotný trh nemôže byť trhom dvojakých štandardov. "Všetci občania EÚ musia mať pocit, že sa s nimi zaobchádza rovnako a že dostávajú férové a jasné informácie o výrobkoch, ktoré si kupujú. Podobné balenia, ktoré ich môžu zavádzať, sú neprípustné," spresnila. Zároveň vyzvala všetky vnútroštátne orgány, aby túto metodiku v nasledujúcich mesiacoch používali, aby sa podarilo skoncovať s praktikami, ktoré vedú k dvojakej kvalite potravín.

Fórum na vysokej úrovni pre lepšie fungovanie potravinového dodávateľského reťazca, ktorému EK zverila otázku dvojakej kvality potravín, dalo Spoločnému výskumnému centru mandát na vypracovanie takejto metodiky v júni 2017.

Testovacia metodika pomôže zodpovedným orgánom zistiť, či sa potravinové výrobky uvádzajú na trh v súlade s právom EÚ. Metodika vychádza z hlavných zásad, ako je transparentnosť, porovnateľnosť, podobný výber vzoriek a testovanie výrobkov.

Laboratóriá vo viacerých členských štátoch EÚ koordinované JRC budú uplatňovať túto metodiku v celoeurópskej testovacej kampani, ktorej cieľom je zozbierať údaje o rozsahu problému dvojakej kvality. Prvé výsledky by mali byť k dispozícii do konca roka 2018.

Už ste čítali?

O slovenskú gymnazistku majú záujem na Oxforde. Od vedeckej…

Paulína na sebe pracovala nad rámec toho, čo vyžaduje škola. Drina sa…

Mamou v dobe covidu: Nevedeli sme, čo nás čaká. Slovenky priznali,…

Strach o seba, aj dieťatko. Mamy musia s príchodom nového člena rodiny…

Chlapcov hnevá pri šachu aj futbale. Talentovaná rómska šachistka…

Šachistka Agátka Berková dokonca remizovala s ruským šachovým…

Uznávaná virologička: Prekonali ste covid-19? Toto by ste mali…

Vyšiel vám pozitívny test na covid-19? Prekonali ste ochorenie s miernymi…

Cestovateľ Tomáš: Naozaj dávate rodičov do starobinca? Pýtali…

Cestovateľ Tomáš Benedik z východného Slovenska má veľa…

Rómka Dominika študuje v Anglicku na prestížnej univerzite:…

Rodičia ju už od detstva podporovali v štúdiu. Dnes je druháčkou na University…

Najradostnejší kvetinár v Bratislave. Patrik s Downovým syndrómom…

Lekári Danku a jej manžela presviedčali, aby dali syna s Downovým syndrómom…

Keď začal Milan maľovať, svoj pôvod tajil, lebo sa bál reakcií…

Keď odhalil svoje meno a pôvod, v priebehu jedného večera stratil na…