Na Bratislavskom hrade padli dva rekordy v sabráži
TASR
TASR

Na Bratislavskom hrade padli dva rekordy v sabráži

Posledný májový víkend sa v záhradnom areáli Bratislavského hradu konal Slovak Food Festival 2018, počas ktorého padli hneď dva rekordy v sabráži.

Tomaš Vyšvader, Igor Svítok, David Winter — Foto: Wine Expert

Bratislava 9. júna (OTS) - Profesionálnemu someliérovi Tomášovi Vyšvaderovi zo spoločnosti Wine Expert sa podarilo prekonať súčasný rekord a odsabrážovať gigantický 12 litrový sekt Ferrari a taktiež vytvoriť nový rekord sabrážou siedmich fliaš s rôznym objemom.

Posledný májový víkend sa v záhradnom areáli Bratislavského hradu konal Slovak Food Festival 2018, počas ktorého padli hneď dva rekordy v sabráži. O ich vytvorenie sa zaslúžil Someliér roka 2008, Majster Slovenska v sabráži a lektor akreditovaných kurzov ASSR Tomáš Vyšvader pôsobiaci v spoločnosti Wine Expert.

Tomáš Vyšvader (Foto: Slovenské rekordy)

Distribučná spoločnosť Wine Expert ako partner Slovak Food Festival organizovala vo štvrtok vínnu uličku, kde si hostia gastroudalosti mohli vychutnať výhľad na celú Bratislavu s pohárom kvalitného vína v ruke pod holým nebom. V sobotu hostia a návštevníci festivalu zažili nevšedný zážitok, o ktorý sa postaral profesionálny someliér Tomáš Vyšvader tým, že prekonal dva rekordy v sabráži.

Jedinečný nápad o prekonanie rekordov skrsol Davidovi Winterovi, majiteľovi spoločnosti Wine Expert vďaka ich spolupráci s talianskou spoločnosťou Ferrari. „So spoločnosťou Ferrari máme výborné obchodné vzťahy. Hneď ako nás exportný riaditeľ Matteo Burani pozval na degustáciu a predstavil nám ponuku Ferrari, zaujali nás šumivé vína nielen kvalitou, ale aj ich nadrozmernými fľašami,“ povedal David Winter.

Sekty Ferrari (Foto: Wine Expert)

Tentoraz nešlo o slávne autá, ale o špičku medzi talianskymi sektami s tradíciou od roku 1902. Ferrari je totiž synonymom vysokokvalitného prestížneho vína z Trenta a preslávili sa najmä výrobou šumivé vína klasickou metódou vo fľašiach v rôznych neštandardných objemoch, ktoré zabezpečili aj na uskutočnenie rekordu. V roku 2017 získalo ocenenie Najlepšie vinárstvo Talianska na svetovom šampionáte sektov a šumivých vín.

Prvý rekord spočíval v prekonaní slovenského rekordu z roku 2014, ktorý vytvoril Tomáš Vyšvader sabrážou 9-litrového Champagne Bollinger. Tentokrát úspešne odsekol hrdlo fľaše 12-litrového sektu Ferrari a prekonal tak svoj pôvodný rekord.

Druhý rekord spočíval v sabráži siedmich fliaš s rôznym objemom, o ktorý sa na Slovensku doposiaľ nik nepokúsil. Technika otvárania fliaš šumivého vína šabľou bola úspešne realizovaná na všetkých siedmich sektoch: Ferrari 0,375 l, Ferrari 0,75 l, Ferrari 1,5 l, Ferrari 3 l, Ferrari 6 l, Ferrari 9 l a Ferrari 12 l.

Tomaš Vyšvader, Ferrari (Foto: Wine Expert)

Otváranie fliaš sabrážou si vyžaduje podľa odborníkov hlavne skúsenosť, nakoľko tlak vo fľaši je vyšší ako v pneumatike. Významnú úlohu zohráva aj teplota fliaš. „Fľaše sme museli najprv vychladiť. Treba brať do úvahy, že väčšie fľaše majú hrubšie sklo, a tým pádom ich je nutné aj dlhšie chladiť. Zároveň si treba dať pozor, aby fľaša nebola podchladená a neznížil sa tlak príliš, čo by malo nepriaznivý vplyv na sabráž,“ prezradil Tomáš Vyšvader.

Gastromilovníci si vychutnali vína a všetky dobroty, ktoré festival ponúkal a zároveň mohli byť svedkami vytvorených oficiálnych rekordov v sekaní fliaš šumivého vína metódou sabráž. Rekord prebiehal za účasti komisára zo Slovenských rekordov Igora Svítka. „Výnimočná atmosféra Bratislavského hradu bola tým najideálnejším prostredím na pokus o prekonanie rekordu. Som veľmi rád, že sa pokus vydaril a dosiahli sme dva rekordy,“ dodal David Winter.

Wine Expert tím (Foto: Wine Expert)
O Wine Expert:

Wine Expert je exkluzívnym dodávateľom vín pre slovenský, ale aj zahraničný trh. Skladuje viac ako tisíc druhov vína a takmer 89-tisíc fliaš, ktoré dovážajú zákazníkom priamo od výrobcov vína na základe hodnotenia odborníkov. Wine Expert tím tvoria profesionálni someliéri, držitelia mnohých osvedčení a certifikátov, ktorí najprv objavujú, potom degustujú a až následne starostlivo vyberajú vína ušľachtilých vinárstiev, aby mohli ponúknuť nielen kvalitný tovar, ale aj obohatiť vedomosti, chute a emócie svojich zákazníkov. Celý Wine Expert tím spája nevýslovná emócia k vínu a tento vzťah k vínu predstavuje ich životný štýl.

Už ste čítali?

Malá rodinná firma z Nitry slávi historický úspech: Ako prví…

Obrovský úspech pre Slovensko priniesla jedna malá firmička z Nitry.

Obetavý otec nosí hendikepovaného syna na chrbte, aby mu ukázal…

Najväčšou záľubou rodiny Benkovcov je turistika. A nevynechávajú…

Na Liptove sa pred svetom ukrýva čarovná dolina, ktorá je ideálna…

Iba málokde nájdete na takom malom kúsku toľko zaujímavostí.…

Čech a Slovenka sa vzali po 15-minútovej známosti. So svadbou…

Ich život nebol jednoduchý, no osud im napokon skrížil cesty. Toto je skutočný…

Muž, ktorý dal Slovensku Horalky, ich vymyslel vďaka chybe pri…

Kultová slovenská pochúťka má už viac ako 50 rokov. Za jej…

Súrodenci z Prešova vyrábajú nádherné sukne starodávnou technikou,…

Málokto na Slovensku si môže povedať, že je jediný. A ešte k tomu…

V malej dedinke na východe tvorí Jarka vyšívané šaty, do ktorých…

Už od malička jej podávali ruky ihly a látky. Svoj detský sen si splnila…

Uznávaná psychologička: Od mužov očakávame správanie, ktoré…

Chlapcom chýbajú mužské vzory, muži sa boja osamostatniť a najčastejšia…