Žihľavový sirup je hotový zázrak, ktorý máte prakticky zadarmo. S týmto receptom ho dokáže pripraviť každý a okamžite
Kristína Jurzová
Kristína Jurzová

Žihľavový sirup je hotový zázrak, ktorý máte prakticky zadarmo. S týmto receptom ho dokáže pripraviť každý a okamžite

Pŕhlivá a pre niektorých teda škaredá burina. Žihľava však v sebe skrýva jedinečné účinky, ktoré blahodárne vplývajú na naše telo. Ba čo viac, na sirupe z nej si pochutná aj náš jazyk.

Žihľava dvojdomá. — Foto: ADN

BRATISLAVA 17. mája (Dobré noviny) - Túto rastlinku mnohí z nás neraz v prírode obchádzajú. Keďže je pŕhlivá, považujeme ju za škaredú zelenú burinu. Zo žihľavy však môžete mať vzácny nápoj, ktorý aj vám zaručene rozprúdi v tele krv. Nielenže je zdravý, ale ešte aj chutný.

Žihľava je liek, ktorý získate celkom zadarmo. Stačí vyraziť na polia či lúky, kde voľne rastie, no nájdete ju aj len tak pri dome či v jarku. Žihľavu je najlepšie zbierať, kým je mladá, najneskôr do konca mája. Ak sa chcete pustiť do trhania, zoberte si so sebou aj rukavice. Tí odvážnejší však môžu použiť aj holé ruky tak, ako to robili naše staré matere, ktoré si medzi sebou tradovali, že vďaka jej pŕhlivým účinkom nebudú mať reumu či artritídu

Prečítajte si tiež: Recept na bazový sirup, ktorý nestojí takmer nič, sa stal absolútnym hitom internetu. Skúste ho aj vy

Poznali však aj blahodárne účinky sirupu z mladej žihľavy, ktorý slúži ako účinný liek proti anémii. Doplní vám totiž železo v krvi a ženám pomáha zbaviť sa aj kŕčov pri menštruácii. Ocenia ju však aj ľudia, ktorých trápia kardiovaskulárne problémy.

a
Foto: Max Pixel

Okrem toho tento sladký nápoj urýchľuje metabolizmus, ale aj trávenie a vaše telo účinne zbavuje škodlivín a toxínov. Ba čo viac, blahodárne účinky žihľavy pocítite nielen zvnútra, ale zbadáte ich aj navonok. Ako je dobre známe, žihľava priaznivo pôsobí aj na našu pokožku, vlasy či nechty.

Urobte si sirup

Potrebujeme aspoň 40 kusov žihľavy, pričom zbierame iba jej nadzemnú časť s lístkami. Jemne ju opláchneme a potom vložíme do väčšej nádoby s vodou. Pridáme k nej zo šesť citrónov nakrájaných na krúžky a necháme 24 hodín lúhovať.

Na druhý deň tekutinu poriadne premiešame a scedíme do druhej nádoby. Pridáme do nej buď 1 kilogram medu, alebo 200 gramov medu - podľa našej chuti. Následne necháme zmes ďalší deň odležať, pričom tekutinu aspoň raz pomiešame, aby sa cukor či med dobre rozpustili. Napokon sirup prelejeme do pripravených čistých nádob, ktoré budeme skladovať v chladničke.

Ide síce iba o sezónny nápoj, no jeho účinky vás zaručene postavia na nohy. Ak by vám sirup chýbal, netreba zabúdať na to, že pŕhľavu si môžeme aj nasušiť a čaj z nej si vychutnávať po celý rok.

MYSLITE NA SVOJE ZDRAVIE NA FACEBOOKU!

Už ste čítali?

David je budúci onkológ s rakovinou, ktorý o nej na internete…

Študent medicíny David Dufek prehovoril o svojom ochorení a mýtoch,…

Zdenka sa do Toskánska presťahovala len čo videla jeho fotky…

Toskánsko si každý okamžite zamiluje. Ak sa vám to ešte nestalo,…

Slovenka, ktorú Briti označili za vedkyňu roka. Doma o nej nevieme,…

Slovenská vedkyňa Monika Gullerová žne v zahraničí úspechy. Vo…

Historička o manželstve: Z lásky sa berieme posledných 100 rokov…

Praženica či bryndza? Aj takýto pokrm na stole mohol rozhodnúť o vašom…

Doktorka z manželskej poradne: V každom manželstve je 12 vecí,…

Aké problémy dnes partnerov trápia najčastejšie? A ktoré…

Tatranský ubytovateľ chce, aby si Tatry aspoň raz mohol užiť…

Tatry patria všetkým. Vďaka ľuďom so srdcom na správnom mieste si môže…

Uznávaný český pedagóg: Nesnažte sa byť supermamy. Mamička môže…

Ako vyzerá dobrá výchova dieťaťa? Jednoduché návody na…

Na tradičné kváskovanie sme už takmer zabudli. Mladá Slovenka…

Zdravie je to najdôležitejšie, čo človek má. Naty Žúreková…