Dobré noviny
Farma Babindol vyprodukuje v Leviciach ročne 1200 ton rajčín
TASR
TASR

Farma Babindol vyprodukuje v Leviciach ročne 1200 ton rajčín

Na snímke pestovanie paradajok v nových skleníkoch Farmy Babindol v priemyselnom parku 22. marca 2018 v Leviciach.
Na snímke pestovanie paradajok v nových skleníkoch Farmy Babindol v priemyselnom parku 22. marca 2018 v Leviciach. — Foto: TASR/Henrich Mišovič

Rajčiny sú určené pre slovenský trh, ktorý je najmä v zimných mesiacoch zásobený predovšetkým rajčinami z dovozu.

Levice 22. marca (TASR) – Približne 1200 ton cherry rajčín ročne vyprodukuje Farma Babindol vo svojich dvoch nových skleníkoch v Leviciach. Rajčiny sú určené pre slovenský trh, ktorý je najmä v zimných mesiacoch zásobený predovšetkým rajčinami z dovozu. „Aj na našom trhu už vzrástol dopyt spotrebiteľov po lokálnych potravinách. Naše rajčiny necestujú cez pol sveta, nie je narušené ich dozrievanie, vieme dosiahnuť ich potrebnú kvalitu a chuť,“ skonštatoval prevádzkový riaditeľ farmy Jozef Porubský.

Farma Babindol začala s pestovaním rajčín v jednom skleníku s pestovateľskou plochou 2,2 hektára v Babindole pri Nitre v roku 2014. Vlani na jeseň pribudli ďalšie dva skleníky v Leviciach s pestovateľskou plochou 5,3 hektára. Ich výstavba si vyžiadala investíciu 15,3 milióna eur. V súčasnosti pracuje v levických skleníkoch 90 kmeňových zamestnancov. V Babindole sa pestujú dve odrody, v Leviciach celkovo osem odrôd.

„Skúšame aj rôzne nové odrody a ich vlastnosti. Je možné, že v budúcnosti ich bude menej. Zatiaľ fungujeme prvý rok, potrebujeme si levické skleníky povylepšovať podľa potreby, dotiahnuť celý projekt, určiť ideálnu odrodovú skladbu,“ povedal Porubský.

Sezóna pestovania rajčín sa začína na Farme Babindol v polovici augusta vysadením plánt. V jednom skleníku ich je 38.000, každá z nich meria pri vysadení 40 centimetrov. Rastliny sa pestujú hydroponickým spôsobom na kokosovom substráte. Približne o dva mesiace sa začína zber úrody, ktorý trvá do júla. V tom čase už rastlina dosahuje dĺžku zhruba 15 metrov. Od ukončenia zberu do založenia novej úrody je potrebné zlikvidovať staré rastliny, dezinfikovať a pripraviť skleník na ďalšiu sezónu.

Na pestovanie rajčín sú potrebné teplo a svetlo. Energie si pestovatelia vyrábajú sami. Chémiu nahrádza biologická ochrana proti škodcom, zabezpečuje ju dravá ploštica Macrolophus, ktorá je účinnou ochranou proti moliciam. Súčasťou skleníkov sú čmeliaky, ktoré žijú v desiatkach úľoch rozmiestnených v skleníku. Podieľajú sa na prirodzenom opeľovaní rastlín.

SLEDUJTE POZITÍVNE SPRÁVY Z NITRIANSKEHO KRAJA NA FACEBOOKU!

Už ste čítali?