Medická záhrada rozvoniava, začal sa Gurmán Fest Bratislava
TASR
TASR

Medická záhrada rozvoniava, začal sa Gurmán Fest Bratislava

Bratislavská Medická záhrada sa zmenila na svet gastronomických špecialít.

Bratislava 7. júna (TASR) - Bratislavská Medická záhrada sa zmenila na svet gastronomických špecialít. Začal sa tam 5. ročník Gurmán Festu Bratislava (GFB), na ktorom sa do nedele predstavia najlepšie reštaurácie a hotely, vychýrení domáci i zahraniční kuchári, barmani, baristi, someliéri či cukrári.

Foto: TASR/Martin Baumann

Na gurmánov čaká historická i britská kuchyňa, sushi v rôznych variáciách, grilovaná špargľa a kalamáre, tuniakové carpaccio, kačacie a kuracie prsičká, tradičná japonská Miso soup, ale aj argentínska kuchyňa - klobásky chorizo a salchicha, kuracie, šampiňónové a hovädzie empanády, hovädzie hamburgery či entrecote steak z vysokej roštenky.

"Návštevníci festivalu si môžu posedieť aj vo festivalovej kaviarni. Kávu v nej môžu nielen piť, ale aj sa naučiť, ako ju správne pripravovať a servírovať," upozorňuje riaditeľ GFB Radoslav Nackin. Svoje kuchárske umenie predvádzajú v Medickej záhrade najlepší kuchári, ktorí nielen varia, ale o svojich delikatesách aj niečo prezrádzajú. Platí to aj pre držiteľa ocenenia Kuchár roka Mariána Fila. Súčasťou prvého festivalového dňa je i slávnostný galavečer Gurmán Award, počas ktorého organizátori vyhlásia najlepších kuchárov a someliérov a rozdelia zlaté vidličky pre víťazné reštaurácie.

V sobotu (8. 6.) ukáže svoje umenie španielsky michelinový šéfkuchár Josean Alija. Predvedú sa aj variace celebrity a novinári, ktorí budú piecť palacinky Crepes d'Or. V ďalšom stánku budú piecť torty a netradične ich zdobiť dámy, mamy a staré mamy. Organizátori nezabudli ani na detských divákov. Ambíciu zaujať ich má detská škola varenia pod kuchárskou taktovkou najmladšej autorky kuchárskych kníh na Slovensku, 18-ročnej Heleny Kramárovej. Dospelí si môžu vyskúšať zručnosti v škole karvingu alebo zavítať na farmársky ovocný a zeleninový trh. Tohtoročnou novinkou GFB je slávnostný galavečer s názvom Gurmánsky večer Erica Martina a Martina Korbeliča, ktorí približne pre 60 návštevníkov pripravia špeciálne degustačné šesťchodové menu.

Záverečný deň gurmánskych hodov bude opäť patriť michelinovi z Belgicka Ericovi Martinovi a predstaví sa aj šéfkuchár Gabriel Kocák. Popoludní si svoje kuchárske umenie vyskúšajú i starostovia bratislavských mestských častí na Starostovskej džemovačke, v ktorej sa ukáže, kto uvarí najlepší džem.

Tradičné špeciality regiónov Slovenska nájdu kulinárski nadšenci v stane Slovenskej agentúry pre cestovný ruch (SACR), ktorá v spolupráci so Slovenských zväzom kuchárov a cukrárov pripravila prierez všetkých krajov. V ponuke nechýbajú slovenské syry, oplátky, domáca štrúdľa či luxusné pralinky. Zvedavé jazýčky môžu ochutnať aj jedlá mexickej, španielskej, tuniskej, francúzskej, thajskej či dokonca peruánskej kuchyne.

Už ste čítali?

Marek 13 rokov tvorí pár s Rómkou: Keď to zistili kamaráti,…

Odhovárali ich. Vraj ju chce ten „gadžo“ len využiť, a potom ju odkopne.…

Príšerná karanténa v Gabčíkove? Omyl, Košičanka tvrdí, že mala…

Barboru na slovenskej hranici s Rakúskom obarila správa, že musí podstúpiť karanténu v Gabčíkove.…

Slovák z Taiwanu o tom, ako si krajina poradila s vírusom: Ak…

Cestovateľ a fotograf Aleš Tvrdý opísal, ako sa s vírusom…

Muž, ktorý porazil koronavírus: Zachovajte pokoj. Závažné na…

Muž, ktorému ako prvému v Nemecku potvrdili nákazu koronavírusom,…

Slovenka žijúca v Singapure nakrútila video, ako krajina bojuje…

Ingrid vo videu uviedla 8 konkrétnych príkladov, ako štát bojuje…

Uznávaný český neurológ: Deti do 3 rokov by sa vôbec nemali…

Mladí ľudia, ktorí trávia viac ako dve hodiny denne na Facebooku, nevedia…

Šéfka Profesie: Ľudia po 50-tke sa nedostanú ani na pohovor.…

Hosťom relácie KRIŽOVATKY s Mariánom Balázsom bola Ivana Molnárová,…

Strávili sme noc v iglu pre bezdomovcov: Jeho výrobcov sa pýtali,…

Hoci sú Vianoce za dverami a väčšina z nás sa teší,…