Dobré noviny
Manželia sa zamilovali do oleja. Pod Tatrami si otvorili malovýrobu, ktorú vyhľadávajú ľudia z celého Slovenska
TASR
TASR

Manželia sa zamilovali do oleja. Pod Tatrami si otvorili malovýrobu, ktorú vyhľadávajú ľudia z celého Slovenska

Manželia rozbehli pod Tatrami unikátny biznis so za studena lisovaným olejom.
Manželia rozbehli pod Tatrami unikátny biznis so za studena lisovaným olejom. — Foto: Koláž DN/Facebook/Olej Hont

Manželia začali dokonca minulý rok organizovať v dedine s asi 220 obyvateľmi remeselný jarmok a trh s tradičnými výrobkami, ktorý na prvý raz navštívilo okolo 3000 ľudí.

Súdovce 15. marca - Chuť robiť niečo prospešné a zároveň netradičné a tiež vzťah k regiónu, v ktorom žijú, priviedol pred časom manželskú dvojicu Matthiasa Dirka Roescha a Vieru Šimčikovú k myšlienke malovýroby, na Slovensku ojedinelých, lisovaných olejov za studena. Prevádzku Olej Hont zriadili pri svojom dome v Súdovciach v okrese Krupina a už piaty rok prinášajú na trh rastlinné oleje s jedinečnou vôňou a gastronomickým zážitkom.

"Manžel mal takmer 20 rokov manufaktúru na výrobu potravín v Švajčiarsku, kde spracúval prevažne regionálne suroviny," hovorí majiteľka firmy V. Šimčiková.

Dvojica, ktorá sa spoznala pred 12 rokmi v zahraničí, "pendlovala" až do roku 2009 medzi Nemeckom, Švajčiarskom a Slovenskom. Po určitom čase ale padlo rozhodnutie ostať pod Tatrami a rozbehnúť tam niečo zmysluplné.

"Zhoda náhod nás priviedla do Súdoviec, kde sme kúpili starší dom, obnovili ho a postupne začali pracovať na malej prevádzke na lisovanie olejov," približuje rodinnú púť Šimčiková, inak vyštudovaná učiteľka.

Hoci repka olejná je na každom poli, pre malovýrobcu je problém ju získať

Keďže dovtedy bolo na Slovensku takmer nemožné nájsť miestneho výrobcu s podobným zameraním, všetko si museli odkrútiť takpovediac od podlahy. Aj keď sú u nás lány polí s repkou olejnou, pestovatelia ju dodávajú takmer výlučne veľkovýrobcom. Dopracovať sa k dodávkam malého množstva surovín nebolo vôbec jednoduché. "V začiatkoch ale podalo pomocnú ruku Poľnohospodárske družstvo v neďalekých Hontianskych Moravciach, ktoré im začalo časť svojej rastlinnej produkcie dodávať a pomohlo aj s organizovaním ďalších surovín."

Foto: Facebook/Olej Hont

"Na začiatku roku 2014 sme vylisovali prvý 200-litrový sud panenského repkového oleja, no a vlani sme spracovali už 22 ton suroviny, z čoho bolo približne 5000 litrov oleja rôznych druhov," vyratúva majiteľka firmy.

Okrem oleja sú v procese využiteľné aj výlisky, ktoré sa dajú ďalej využiť ako kŕmne zmesi, alebo ako zložka výživy v potravinárstve. "Napríklad makové výlisky sú dobré na bezlepkovú múku, alebo ako plnka do koláčov," pripomína.

Firma dnes vyrába už sedem druhov oleja, repkový navyše aj v štyroch príchutiach. K dvojici majiteľov pribudol prvý zamestnanec a do prevádzky začali chodiť za olejom a "na exkurzie" už nielen ľudia z obce a blízkeho okolia, ale aj gurmáni z celého Slovenska. "Kvalitu našich výrobkov začali oceňovať najskôr návštevníci rôznych trhov, jarmokov a výstav, dnes už chodia priamo k nám a pochvaľujú nielen kvalitu našich olejov, ale aj genia loci tohto domu, prevádzky a vlastne celého regiónu," podotýka.

Manželia začali dokonca minulý rok organizovať v dedine s asi 220 obyvateľmi remeselný jarmok a trh s tradičnými výrobkami, ktorý na prvý raz navštívilo okolo 3000 ľudí. Veria, že na najbližšom, ktorý bude 30. septembra, ponúknu už aj svoj nový výrobok, ktorým by mala byť horčica z Hontu.

SLEDUJTE POZITÍVNE SPRÁVY Z BANSKOBYSTRICKÉHO KRAJA NA FACEBOOKU!

Už ste čítali?