Dobré noviny
Perníkové kraslice pani Reginy sú veľkonočnou dekoráciou, ktorú nebudete mať srdce zjesť. Stoly krášlia aj v Austrálii
Kristína Jurzová
Kristína Jurzová

Perníkové kraslice pani Reginy sú veľkonočnou dekoráciou, ktorú nebudete mať srdce zjesť. Stoly krášlia aj v Austrálii

— Foto: Facebook/ReBa

Človeku je až ľúto ich zjesť. Nečudo. Sú totiž zosobnením nášho kultúrneho dedičstva a krásy, ktorú skrýva Slovensko.

KOLÍŇANY 18. marca (Dobré noviny) – K Vianociam neodmysliteľne patria medovníčky, k Veľkej noci zas vajíčka. Ona však tieto dve tradície dokázala spojiť a vytvára jedinečné perníkové kraslice, ktoré by svojou krásou dokázali konkurovať aj našim ľudovým krojom. Regina Bányiová z obce Kolíňany však hovorí, že sú za tým nekonečné hodiny skúšania a driny, kým sa dopracovala k tejto „dokonalosti“.

Už keď bola malá, fascinovali ju ručné práce. Najskôr začínala s vyšívaním a neskôr skúšala aj klasické maľovanie voskom na kraslice. Vyskúšala si dokonca aj vŕtanie do husacích a pštrosích vajec na štýl madeiry. Napokon sa však dostala k pečeniu vianočných perníkov. Tieto cukroviny sú však také chutné, že ich začala vypekať aj mimo zimnej sezóny a naozaj „sa stali veľkým hitom“.

a
a Foto: archív Regina Bányiová

Svoju výrobu postupne rozšírila na rôzne motívy - veľkonočné, svadobné, halloweenske alebo aj ľudové. Perníky vyrába aj na zákazku, a tak ich pečie v priebehu celého roku. Veď príležitostí sa nájde vždy dosť. Nápad vyrábať medovníkové kraslice sa však zrodil až pred štyrmi rokmi. Už od začiatku bol však o ne obrovský záujem.

a
Foto: facebook/ReBa

Zaujímavosťou je, že okrem tradičných plochých perníčkov sa pod jej šikovnými rukami rodia aj 3D vajíčka. Každé z nich je jedinečné nielen svojou veľkosťou, ale predovšetkým zdobením. Ide o zdĺhavý proces tvorby, keďže za každým krokom treba čakať, kým poleva uschne. Niekedy sú to hodiny a stane sa, že aj jeden - dva dni. Všetko je teda individuálne a záleží na tematickom celku konkrétneho dielka. Zaujímavá bola požiadavka jednej babičky, ktorá ju poprosila, aby vytvorila slovenské „kindervajco“, aby do neho mohla vložiť peniažky.

Pestrofarebné aj čipkované

Pre pani Reginu je tak hektické nielen vianočné, ale aj veľkonočné obdobie. Raz dokonca napiekla a vyzdobila rekordných tristo kusov vajíčok a k tomu aj všakovaké ostatné medovníčky. Našťastie, nie je to všetko sama, pretože má v rodine dve šikovné pomocníčky. Musím sa priznať, že cesto som ešte nikdy nemiesila,“ prezradila pre Dobré noviny Regina. „Mamička mi ho pripravuje podľa svojho starého receptu. Pri samotnom pečení mi pomáha dcéra, ale už pri zdobení je to problém, keďže si potrpím na každý detail. Svojej dcére môžem však vďačiť za krásne fotografie.“

Galéria

Galéria

Čo sa týka samotného zdobenia, inšpiráciou je pre ňu všetko naokolo. Mám dobrú fantáziu a predstavivosť (...) Pri zdobení jedného medovníka sa mi už v hlave rodí nový nápad.“ Hoci vytvára aj krásne dielka pretkané akoby „čipkou“, uprednostňuje predovšetkým farebné prevedenia, keďže je tam viac možností a variantov vyhrať sa s nimi.

Nemajú srdce ich zjesť

Pani Regina zo začiatku vyrábala perníky iba pre svoju rodinu a známych. Vďaka sociálnym sieťam, kde tvorí pod značkou ReBa, sa jej medovníky dostali do povedomia aj mimo Slovenska. „Moja prvá zákazka boli svadobné a putovali do Austrálie, teraz ich už mám, dá sa povedať, po celom svete. Želania sú rôzne najradšej mám, keď mi dajú voľnú ruku a môžem vytvoriť niečo nové,“ hovorí o svojej najmilšej záľube, ktorej sa venuje popri zamestnaní.

a
Foto: archív Regina Bányiová

Kraslice sú naozaj ako maľované a ľudia si ich väčšinou objednávajú ako dekorácie. Pani Regine sa zákazníci neraz ozývajú aj po rokoch s tým, že im medovník ako ozdoba ešte stále slúži. „Nemajú to srdce ich zjesť, aj keď sú jedlé,“ hovorí s úsmevom. Nájdu sa však aj takí, ktorí neodolajú a presvedčia sa o tom, že sú nielen oku lahodné, ale aj chutné.

a
a Foto: archív Regina Bányiová

A aké sú jej plány do budúcnosti? „Pokiaľ mám chuť a inšpirácie, tak s radosťou tvorím. Zatiaľ ma múza neopúšťa. Dúfam, že ešte dlho budem môcť svojimi medovníkmi robiť ľudom radosť a zdravie mi nebude prekážkou.“

Už ste čítali?