Maturantka Erika vyhrala medzinárodnú kuchársku súťaž. Za jej receptom sa idú všetci potrhať!
Dobré noviny
Dobré noviny

Maturantka Erika vyhrala medzinárodnú kuchársku súťaž. Za jej receptom sa idú všetci potrhať!

Mladá študentka uspela v zahraničí. Svojím výborným receptom očarila porotu.

Erika Rajtúková svojim jedlom očarila porotu — Foto: szkc.sk

DUBLIN/RIMAVSKÁ SOBOTA 22. februára - Mladá Slovenka Erika Rajtúková opäť zviditeľnila našu krajinu. Maturantka zo Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Rimavskej Sobote sa zúčastnila medzinárodnej súťaže Chef Ireland Culinary Competitions Food & Bev Live 2018 v írskom Dubline a uspela. Do rodnej Rimavskej Soboty priniesla zlatú medailu.

Foto: szkc.sk

Rozhodujúcich 35 minút

Erika bola zaradená do kategórie Juniori do 21 rokov. Súťaž prebiehala ako mnohé iné tohto druhu. Každý zo súťažiacich sa postavil k svojmu sporáku a začalo sa. Kategória, v ktorej bola aj Erika, dostala ako základnú ingredienciu írsku bravčovú panenku. Súťažiaci mali 35 minút na prípravu jedla. Ešte pred spustením časomiery mali možnosť si očistiť zeleninu, a tak si ju predpripraviť. „Navariť sme museli dve porcie. Jedna išla na výstavu a druhá porotcom, tí nás sledovali aj počas celého varenia. Chodili okolo nás a sledovali čo robíme, keď niekomu začalo niečo prihárať tak ho upozornili. Boli na nás veľmi milí,“ prezradila pre portál Rimava.sk Erika.

Foto: szkc.sk

Perfekcionisti to majú oveľa ťažšie a práve preto bola Erika pod obrovským stresom. Je totiž zástancom toho, že keď to nie je dokonalé, radšej nech to ani nie je. Stres sa však pod jej výkon nepodpísal a ani jeden zo šiestich konkurentov ju nedokázal prekonať.

Foto: szkc.sk

Vlastný recept

Svojim receptom dokázala očariť porotu a môže sa stať inšpiráciou pre slávnostný obed. „Robila som panenku obaľovanú v prosciutte so smotanovo-vínovou omáčkou so syrom niva a s vyprážaným hroznom v parmezánovom cestíčku s glazovanou zeleninou,“ opísala svoj víťazný recept. Najbližšie sa Erika zúčastní skupinového varenia na súťaži v Luxembursku. Okrem tvrdých tréningov a prípravy sa študentka v apríli zúčastní ďalšej súťaže v Banskej Bystrici. Aby toho nebolo málo, škola jej tiež dá poriadne zabrať. „Okrem súťaží ma v marci čaká písomná maturita a v apríli zas praktická, bude to náročné,“ povedala na záver pre portál Rimava.sk.

Vyskúšajte doma

Nakrájanú cibuľu a cesnak orestujete s rozmarínom. Následne zalejete šumivým vínom, zredukujete a zalejete smotanou zmiešanou so syrom niva. Okoreníte. Omáčku následne prepasírujete a zjemníte maslom. Panenku obalíte v prošute, osolíte a dochutíte korením. Na mäso nastrúhate cesnak a rozotriete. Na panvici pečiete mäso so šalviou. Na hrozno si vytvoríte cesto z vajec, múky a parmezánu, dvakrát obalíte a vypražíte. Zeleninu následne oblanšírujete a okúpete v karameli.

Už ste čítali?

Východniarov lieči tento usmievavý lekár z Kene: Ľudia sú tu…

Kipchanga Chemwotei Sakong pre známych jednoducho Kip. O Slovensku dlho nič nevedel.…

Pavol Croft je slovenský Indiana Jones. Nechcelo sa mu stáť…

K histórii a umeniu mal Pavol Croft vždy blízko. Preto si ich vybral…

Byt v úplnom centre Bratislavy vymenili za šťastie na dedine:…

Nie všetky pokrokové projekty začínajú výpoveďou v korporáte.…

Práca v banke ju už nenapĺňala, pustila sa do výroby ženských…

Práca v banke si vyžaduje biznis oblečenie. Dobre o tom vedela už počas vysokej…

Pre koronu prišiel o prácu, tak piekol veterníky pre záchranárov.…

Keď prišiel Matúšov kolega s nápadom piecť koláče…

Horský vodca Ján Kořínek: Ak sa stretnete zoči-voči medveďovi,…

Pre milovníkov prírody a turistov má jasný odkaz.

František prácu smetiara miluje: Nie je to voňavá robota, no…

Vnúčatám kúpil ako hračku smetiarske auto, aby im mohol ukázať,…

25 rokov predáva kapustu na Miletičke: Pochádzam z generácie,…

Ak ste pravidelnými návštevníkmi známej Miletičky, meno…