Nikdy v živote ho nevarila, tento rok Východniarka vyhrala súťaž o najlepší džem na svete
Lenka Miškolciová
Lenka Miškolciová

Nikdy v živote ho nevarila, tento rok Východniarka vyhrala súťaž o najlepší džem na svete

Najlepšie džemy na svete sa varia na Slovensku. A navyše obsahujú aj alkohol.

Iveta Hrabovská a jej džemy s alkoholom sú európskym unikátom. — Foto: Archív I. Hrabovská

BRATISLAVA 25. novembra - Myslíte si, že spojiť džem a alkohol je nemožné? Slovenka Iveta Hrabovská vás presvedčí o opaku. Rodáčka z východného Slovenska sa rozhodla opustiť dobre naštartovanú kariéru v médiách, aby začala pracovať na svojom sne. Hoci džemy nikdy predtým nevarila, po preskúmaní trhu zistila, že práve džemy a omáčky v spojení s alkoholom sú to, s čím chce podnikať a preraziť. Dnes vymýšľa recepty, varí a úspešne podniká. Jej džemy a omáčky GentleJam sú niečím celkom výnimočným a dokonca sa im už podarilo aj triumfovať. Tento rok získali na svetovej súťaži džemov v Azerbajdžane Zlatú medailu a boli ocenené ako tie najlepšie džemy na svete

Iveta nám pre Dobré noviny porozprávala nielen o svojich začiatkoch, ale aj o tom, ako ju vlastne napadlo spojiť dve veci, ktoré k sebe navonok vôbec nepatria.

Na úvod klasická otázka, čo vás priviedlo k podnikaniu s džemami a omáčkami? Ako vôbec vznikol tento nápad? Mali ste k vareniu džemov vždy vzťah, napríklad vás učila variť mama/babička alebo ste si to vymysleli len tak sama?  

Jednoducho mi to napadlo. Skrátka som sa pohrávala s myšlienkou podnikať a zrazu to prišlo. Zasvietilo mi svetielko nad hlavou a napadli mi džemy a omáčky s alkoholom. Paradox ale je, že v momente, kedy som si povedala, že z môjho nápadu idem urobiť reálny biznis plán, nikdy som žiaden džem alebo sterilizovanú omáčku nevytvorila. A možno preto je moja plejáda produktov absolútne jedinečná. Lebo som začala robiť veci inak...po svojom.

Darčekové balenie v podaní GentleJam
Darčekové balenie v podaní GentleJam Foto: Archív IH

Kde ste predtým pracovali? A ako reagovalo vaše okolie, keď ste povedali, že úspešnú kariéru povesíte na klinec a pustíte sa podnikať s džemami? Podporili vás?  

Nikdy som sa v oblasti gastronómie nepohybovala. Študovala som marketingovú komunikáciu a reklamu, potom pracovala roky ako moderátorka v regionálnych televíziách a neskôr som preklusala do pozadia médií a stala sa zo mňa produktová špecialistka v najväčšej internetovej firme na Slovensku. Potom na mňa prišla kríza a uvedomila som si, že chcem začať pracovať na svojom vlastnom sne, nie na sne niekoho iného, a tak som začala uvažovať nad podnikaním. Od prvého momentu som vedela, že to bude v oblasti gastronómie, a že to bude niečo, s čím zatiaľ nikto neprišiel. Keď mi napadli džemy a omáčky s alkoholom, urobila som si hĺbkovú analýzu trhu a zistila som, že nielen v SR, ale ani za hranicami nášho štátu zatiaľ nikto nič také nevymyslel. Skrátka nikto neprišiel na trh s radom čisto alkoholických džemov a omáčok.

Čím sú džemy/omáčky špeciálne? Sú skutočne európskym unikátom?  

Moje produkty sú chuťovo úplne jedinečné. Každý jeden druh džemu a omáčky je dôkladne spárovaný s prémiovým alkoholom. Alkohol pridávame v niekoľkých fázach výroby, vždy však aj v úplnom závere, kedy sa nevyparuje. V konečnom dôsledku je vo vnútri od 2-12 % čistého alkoholu (takže deti a budúce mamičky majú v ochutnávaní veľkú červenú). V produktoch GentleJam spotrebitelia nenájdu žiadne chemické látky ani pektíny. Ide len o čistú chuť ovocia, bylín a korenín doplnenú alkoholom. Pri ňom si tiež dávame záležať na výbere toho najkvalitnejšieho. Nepoužívame alkohol, v ktorom sa nachádza aróma, umelé farbivá a iné nežiaduce látky. Naše produkty majú v sebe minimálne množstvo cukru (v priemere 50 gramov cukru na 1 kg produktu).

Hoci predtým džem nikdy nevarila, dnes vyrába najlepšie na svete.
Hoci predtým džem nikdy nevarila, dnes vyrába Iveta najlepšie na svete. Foto: Archív IH

Ako vám vlastne napadlo spojiť navonok nespojiteľné: džem a alkohol?  

Jednoducho...som rodená východniarka, takže ten alkohol mám asi v krvi.

Aké druhy alkoholu používate? Máte aj nejakého „favorita“?

Do našich produktov používame mnohokrát taký alkohol, ktorý si niektorí ľudia nedávajú ani pri špeciálnych príležitostiach. Vo vnútri nájdete také dobroty ako Diplomático rum, pravý kubánsky rum a ruskú vodku, Moet šampanské, Metaxa Private Reserve a iné. Môj najväčší favorit je najnovší džem v našom portfóliu, ktorý je v ponuke iba pár dní, a síce: Višňový džem s výberovou kávou a Metaxou Private Reserve. Absolútna špecialita, ktorej receptúru som vyvíjala 4 mesiace.

Kto všetko sa podieľa na tvorbe samotných džemov a omáčok?  

Zatiaľ som v tom iba ja a môj manžel.

Iveta Hrabovská s manželom Matejom.
Iveta Hrabovská s manželom Matejom. Foto: Archív IH

Recepty vytvárate sama? Kde beriete inšpiráciu?  

Všetky receptúry v portfóliu sú moje originálne receptúry. Nikdy som nikoho nekopírovala a ani nikdy nebudem. Receptúry šperkujem aj niekoľko týždňov a kombinujem rôzne koreniny, byliny, ovocie, zeleninu a, samozrejme, alkohol. Vždy, keď mi napadne nejaká kombinácia chutí, urobím si analýzu, či niekto už niečo podobné vymyslel. Ak áno, môj nápad hodím do koša a ak nič chuťovo podobné nenájdem, idem rýchlo vytvárať nový GentleJam.

Aké suroviny používate? Odkiaľ ich dovážate? 

Na Slovensku vypestované suroviny berieme od slovenských pestovateľov a exotické suroviny z rakúskeho BIO veľkoskladu ovocia a zeleniny.

Sladká čili paradajková omáčka s Cabernet Sauvignon.
Sladká čili paradajková omáčka s Cabernet Sauvignon. Foto: Archív IH

Slováci sú zvyknutí, že džem patrí na vianočku. Vaše džemy sú však vraj ideálne aj k mäsu a slaným pokrmom. Povedzte nám o tom viac.  

Svojich zákazníkov sa snažím učiť, že GentleJam nepatrí na pečivo, ale práve k syrom a mäsám ako prílohy. Práve vtedy zažijú niečo jedinečné, čo im vytvorí gastronomický zážitok. Vždy zvyknem hovoriť, že nepredávam produkty, ale škálu chutí. O tom to je. GentleJam má byť gastronomický zážitok a nie obyčajný džem alebo omáčka.

Odkiaľ najčastejšie pochádza vaša klientela a ktoré džemy či omáčky sú jednoznačné bestsellery?  

Naše produkty sú určené najmä pre gurmánov na výnimočné príležitosti, zároveň je to skvelý darček. Pravda ale je, že najväčší dopyt máme od firiem, ktoré hľadajú výnimočné darčeky pre svojich klientov/partnerov. Nejde o produkt určený pre každodennú spotrebu. Ceny máme totiž vyššie, ako je štandard bežných džemov, ale vyššie sú aj ceny použitého kvalitného ovocia, zeleniny, korenín a alkoholu. Takto sa naša cieľová skupina vyprofilovala na biznis klientelu, úspešné firmy a gurme.

Novinka Baristova višňa v sebe spája višňový džem, výberovú kávu a Metaxu Private Reserve.
Novinka Baristova višňa v sebe spája višňový džem, výberovú kávu a Metaxu Private Reserve. Foto: Archív IH

Asi najobľúbenejšie džemy u našich zákazníkov sú Medvedia túžba - Čučoriedkový džem s portským vínom a Rozmarná Malina- Malinový džem s rozmarínom a kubánskym rumom. Z omáčok je to jednoznačne Čertove pokušenie- Sladká čili paradajková s CabernetomCharlottina BBQ - BBQ omáčka so škótskou rašelinovou whiskey. Ako som spomínala vyššie, najnovšie máme v portfóliu „Baristovu višňu - višňový džem s výberovou kávou a Metaxou Private Reserve a verím v to, že práve táto kráska sa stane absolútnym bestsellerom.

Nakupujú u vás viac ženy alebo muži?  

Je to tak 50 na 50.

Ak človek zje veľa vášho džemu, môže sa z neho aj opiť?  

A ešte ako. Keď zákazníci zjedia cca tretinu 200g fľaštičky na posedenie (čo sa mne stalo niekoľkokrát), je viac než reálne, že nafúkajú.

Ak vás unikátne džemy s alkoholom lákajú, nezabúdajte teda na jedno: za volant si po nich určite nesadajte! 

Už ste čítali?

Šéfka Profesie: Radšej nemať žiadny titul ako nekvalitnú vysokú…

Ivana Molnárová pôsobí v Profesii už 18 rokov, posledných…

Kristína Kövešová: O pedofiloch mi píšu deti, ktorým sa to deje,…

Rozhodla sa svetu pomáhať a svojimi reportážami odhaľuje realitu, ktorá…

Odborník na vzťahy: Muž potrebuje nájsť svoje miesto vo svete.…

Fungujúci vzťah je snom mnohých z nás. Dá sa ho vybudovať aj v…

Mladého Dubničana k sebe volajú televízie z celého sveta. Ovláda…

Zabudnite na spôsob, ktorým televízie doteraz šírili svoje…

Košičanka vyrába parfumy, za ktorými sa idú v Paríži potrhať,…

Voňavky, ktoré sa vyrábajú v laboratóriu na východe Slovenska,…

Profesionálna dohadzovačka: Tragédiou dneška je, že ľudia si…

Profesionálna dohadzovačka pre Dobré noviny prezradila nielen dôvod, prečo…

Slovenskí muži nie sú galantní a ženy nevedia, kto je pravá…

Zisťovali sme za vás, ako sa v spoločnosti vhodne správať a s čím majú…

Uznávaný český pedagóg: Materské školy nevznikli pre potreby…

Špeciálny pedagóg Jiří Halda tvrdí, že materské…