Dobré noviny
Najlepší prejav úcty k predkom: Slováci vyrábajú delikátne torty z tradičných slovenských syrov
Dominika Dobrocká
Dominika Dobrocká

Najlepší prejav úcty k predkom: Slováci vyrábajú delikátne torty z tradičných slovenských syrov

Úžasné syrové torty
Úžasné syrové torty — Foto: syrove-torty.sk

Úžasné výtvory v podobe syrových tort si zamilujete na prvý pohľad. Umelecké dielo z kvalitných a čerstvých slovenských syrov sa vyrovná sladkým a obľúbeným dobrotám. 

Dnešným trendom sú sladké torty vyzdobené rôznymi spôsobmi. Niekto preferuje poťahové hmoty, iný uprednostňuje prirodzenosť. Na trh s tortami sa ale postupne pretláčajú novinky v podobe slaných dobrôt. Viete si predstaviť tortu zloženú zo syra? Áno, aj to je možnosť. Ten, kto dáva prednosť pravým a čerstvým slovenským syrom, si v nasledujúcom rozhovore príde na svoje. Kvalita, láska k práci a oddanosť nemôžu mať iný, ako takýto obdivuhodný výsledok.

Určite sa vás mnoho ľudí pýta, čo vás priviedlo k výrobe syrových tort. Prezraďte aj nám ten pravý dôvod?

Ako hovorí nepísané pravidlo, dobré veci väčšinou vznikajú náhodou. Výrobe syrov sa venujeme už dlhé roky. Pôvodne sme sa venovali iba spracovaniu ovčieho mlieka na hrudkový syr, údený syr, bryndzu a žinčicu, neskôr sa pridružili tradičné parené kravské syry – syrové nite a oštiepky, vyrobené pôvodnou slovenskou metódou z čerstvo nadojeného, neupravovaného kravského mlieka. No a jedného dňa sme potrebovali vymyslieť darček pre človeka, ktorý nám pomáhal s legalizáciou nepasterizovaných tradičných syrových nití, čo bol v tom období ojedinelý prípad, vznikla prvá syrová tortička.

Foto: syrove-torty.sk

Odkiaľ beriete syry a aké druhy sú najvhodnejšie pri výrobe tort?

Syry na torty vyrábame v našej prevádzke iba z kravského mlieka ihneď po nadojení.

Aké všetky produkty sa dajú využiť pri výrobe tejto krásne vyzerajúcej dobroty? Používate aj iné ako syry?

Základnou surovinou je spomínané čerstvo nadojené kravské mlieko, z ktorého sa vyrobí kravská hrudka. Tá sa po vyzretí spracováva na syrové nite alebo rôzne iné tvary, ktoré sú základom pre syrovú tortu. Na vyzdobenie sa používajú sterilizované olivy a chilli papričky, respektíve údený syr.

Foto: syrove-torty.sk

Pri pohľade na vaše tortičky sa človek zamyslí, ako dlho sa tento umelecký výtvor vyrába a ako prebieha výroba?

Nakoľko patríme medzi najväčších výrobcov syrových tort na Slovensku, základné torty vieme vyrobiť do 1 pracovného dňa od objednania. Tortičky podľa návrhu zákazníka maximálne do 3 pracovných dní. Na základe objednávky cez náš web alebo cez email, poprípade telefonicky alebo osobne v predajni, sa urobí rozpis požadovaných tvarov a veľkostí, ktoré sa dajú do výroby. Tieto po spracovaní, nasolení a vychladnutí idú buď do údenia alebo priamo na finálne aranžovanie.

Aká je trvanlivosť takejto torty? Poraďte, čo majú ľudia urobiť, aby nemuseli vyhadzovať?

Torta má vo finálnej podobe minimálnu trvanlivosť 10 dní, ale zo spätnej väzby od našich zákazníkov vieme, že syrové časti, ktoré dajú do mrazničky, používajú aj dva mesiace po oslave.

Foto: syrove-torty.sk

V akom období prijímate najviac objednávok a na aké podujatia si ľudia zvyknú najčastejšie objednávať syrové torty?

Objednávky sú celoročne vyrovnané, lebo stále má niekto narodeniny alebo meniny. Samozrejme Veľká noc, obdobie svätého prijímania, birmovky, stužkové, Vianoce, Silvester sú ešte silnejšie. Okrem týchto podujatí sú to aj svadby, firemné akcie, ako darčeky pre obchodných partnerov, ocenenia do súťaží pre výhercov, ale aj pre zúčastnených.

Majú ľudia nejaké špeciálne požiadavky pri objednávkach?

Robili sme už naozaj všeličo od zvieratiek pre deti, cez rybárske a poľovnícke motívy, symboly rôznych profesií, motorky, autá až po darčeky pre starých mládencov s upozornením „18+“.

Foto: syrove-torty.sk

Ľudia si síce zadajú podmienky, no inšpirácia pri takejto tvorivej práci je potrebná. Kde ju beriete vy?

Inšpiráciu je fantázia dievčat, ktoré tieto krásne výtvory vyrábajú. Či už to je podľa želania zákazníka alebo celú podobu nechá na nich.

Pri pohľad na vaše krásny torty sa nejednému obdivovateľovi zbiehajú slinky, aké sú reakcie vašich zákazníkov?

Dnes sú zákazníci stále náročnejší. Preto nás teší, že nám chodia ďakovné maily, alebo osobné pochvaly priamo v predajni pri preberaní tortičiek. Dievčatá si to za ich obetavú prácu, trpezlivosť a šikovnosť naozaj zaslúžia.

Ľudia syry milujú a tie domáce a pravé obzvlášť. Vy s nimi dennodenne pracujete, viete si ich ešte vychutnať?

Určite to nie je také lákavé ako pre ľudí, ktorí túto možnosť nemajú, ale dobrého syru sa nedá objesť.

Foto: syrove-torty.sk

Nie len odpovede ale aj fotografie potvrdzujú, slová pána Mariána. Úprimná, pravdivá a na prvý pohľad viditeľná láska k práci sa prenáša aj do výrobkov, ktoré si ľudia nakupujú. Či už sú to samotné syry alebo umelecké diela v podobe tort. Prajeme veľa spokojných zákazníkov a pokračovanie v duchu, akým sa táto „rodina“ unáša. A keby vás na záver zaujímalo, podľa pána Mariána je jedno, či si dáte sladkú alebo slanú tortu, záleží na niečom inom. „Každá potravina, ktorá človeku chutí, je v poriadku. Už len záleží na následnom výdaji energie,“ uzavrel Marián s úsmevom. 

Už ste čítali?