Slovensko je zdravšie vďaka projektu Viac chuti
SITA
SITA

Slovensko je zdravšie vďaka projektu Viac chuti

Projekt Viac chuti, ktorého cieľom je podporiť konzumáciu ovocia a zeleniny najmä u detí, tehotných žien a seniorov, vyvolal záujem o zdravšie stravovanie.

BRATISLAVA 16. mája – Lekcie varenia a zdravej výživy projektu "Viac chuti“ sa stali obľúbeným miestom na získanie informácií o výžive a zdravých receptov z ovocia a zeleniny. Od začiatku projektu do dnešného dňa sa konalo už vyše 100 lekcií, ktoré v Košiciach a Poprade navštívilo takmer 1800 záujemcov o zdravé jedlo.

Projekt Viac chuti, ktorého cieľom je podporiť konzumáciu ovocia a zeleniny najmä u detí, tehotných žien a seniorov, vyvolal veľký záujem o zdravšie stravovanie už svojou prvou aktivitou – mobilná „Kuchyňa na kolesách“ zavítala v októbri 2012 do každého z partnerských centier v Poprade aj Košiciach. Lekcie varenia a zdravej výživy zaznamenali veľmi pozitívny ohlas.

"Dozvedeli sme sa niečo nové, aj si pripomenuli to, na čo sme zabudli,“ zhodnotila jedna z účastníčok lekcie v Poprade. „Zdravie je základ. Chutné jedlo plné vitamínov by malo byť na našom stole každý deň. Teším sa preto na ďalšie lekcie a nové recepty,“ pridáva ďalšia.

V decembri sa začal cyklus pravidelných lekcií varenia a zdravej výživy. Členovia partnerských organizácií sa raz za mesiac môžu naučiť nové recepty, získať informácie o výžive a presvedčiť sa, že ovocie a zelenina sú najlepšími kamarátmi nášho jedla.

Nielenže sú zdravé, ale dodajú jedlu "viac chuti“. Lekcie sú interaktívne, účastníci sa zapájajú do príprav jedla či samotného varenia. Veľa zábavy si počas lekcií užijú aj deti – čistenie zeleniny, mixovanie alebo vyrábanie nepečených guliek ich motivuje vyskúšať aj druhy zeleniny, ktoré doma odmietajú.

Na každej z lekcií sa pripravujú jedlá prevažne z lokálnych a sezónnych druhov ovocia a zeleniny, nenáročné na čas aj financie. Každý mesiac účastníci spoznávajú jednu z farieb dúhy a naučili sa už, že nie je nutné poznať presné zloženie vitamínov v jednotlivých druhoch ovocia a zeleniny. Dôležité je však vedieť, že každý deň by mali mať na tanieri ovocie a zeleninu z každej farby dúhy.

Najviac informácií o zdravej strave majú mamičky v materských centrách. A tiež sa najviac pýtajú. „Lekcia ma podporila nebáť sa používať neznáme ovocie a zeleninu – stopkový zeler aj avokádo určite zaradím na náš jedálniček,“ hovorí mamička z košického materského centra. Vďaka projektu Viac chuti prichádzajú na chuť zelenine aj jej zarytí odporcovia v Centre Dorka. "Zeleninu vôbec nejem, ale začnem – ta polievka je dziva!“ Projekt pokračuje svojimi lekciami až do mája 2014.

Všetky recepty, ktoré sa počas lekcií pripravujú, nájdu záujemcovia na www.facebook.com/ViacChuti.

 

Už ste čítali?

Jusufova rodina zmenila Šamorín na hlavné mesto zmrzliny: Práškové…

Vraví sa, že Juhoslovania sú všade. Niektorí Šamorínčania…

Všeobecná lekárka Etela Janeková nezavrela ambulanciu ani na…

MUDr. Etela Janeková, PhD. od začiatku pandémie nezavrela svoju ambulanciu ani…

Východniarov lieči tento usmievavý lekár z Kene: Ľudia sú tu…

Kipchanga Chemwotei Sakong pre známych jednoducho Kip. O Slovensku dlho nič nevedel.…

Pavol Croft je slovenský Indiana Jones. Nechcelo sa mu stáť…

K histórii a umeniu mal Pavol Croft vždy blízko. Preto si ich vybral…

Aj keď je úplne nevidiaca, učí na strednej škole: Študenti sa…

Odmalička snívala o tom, že sa bude predvádzať na javisku. Košičanka…

Byt v úplnom centre Bratislavy vymenili za šťastie na dedine:…

Nie všetky pokrokové projekty začínajú výpoveďou v korporáte.…

Práca v banke ju už nenapĺňala, pustila sa do výroby ženských…

Práca v banke si vyžaduje biznis oblečenie. Dobre o tom vedela už počas vysokej…

Pre koronu prišiel o prácu, tak piekol veterníky pre záchranárov.…

Keď prišiel Matúšov kolega s nápadom piecť koláče…