Dobré noviny
Ovocie ste celý život umývali zle! Jedine takýmto spôsobom ho účinne zbavíte nezdravých pesticídov
Dominika Dobrocká
Dominika Dobrocká

Ovocie ste celý život umývali zle! Jedine takýmto spôsobom ho účinne zbavíte nezdravých pesticídov

Ilustračná foto
Ilustračná foto — Foto: flickr

Umývate si ovocie pred tým ako si ho vychutnáte? Priznajme si, že niektorí preferujú tečúcu vodu, no mnoho ľudí si svoje obľúbené jablko či hrušku len letmo poutierajú o nohavice. Odborníci však varujú. Pesticídov sa ani jedným zo spôsobov nezbavíte.

To, že pri pestovaní plodín sa používajú pesticídy je roky známe. Stalo sa to neodmysliteľnou súčasťou a pestovatelia tak chránia ovocie a zeleninu pred škodcami a chorobami. Doba však postupuje a odolnosť týchto ničiteľov sa zvyšuje. Reakcia nato je automatická a tak sa začali vyrábať agresívnejšie a účinnejšie prostriedky.

Tak ako všetko aj toto má svoje pre a proti. Najnovšie prostriedky ochránia plody, no na ich zbavenie nestačí bežné umytie pod tečúcou vodou. Netreba zúfať, americkí vedci vymysleli jednoduchú metódu, ako sa nežiaducich chemikálii zbaviť. Stačí vám obyčajná sóda bikarbóna.

Foto: Pixabay

Sila sódy bikarbóny

Biely prášok, ktorý pozná každá gazdinka je v domácnosti veľmi využiteľný. Kuchynská sóda je veľmi účinná aj pri zbavovaní sa už spomínaných chemikálií na ovocí a zelenine. Už pri použití jednopercentného roztoku sa podarilo z povrchu jablka odstrániť až 80 percent prípravku proti plesniam. V prípade prípravku určeného proti hmyzu, malo použitie sódy až 96 percentnú úspešnosť. Vedci počas pokusu namočili jablko do roztoku na 12 až 15 minút.

Rozdiel v odstránení chemikálií je značný. Zapríčinil to fakt, že prípravok proti plesniam prenikol pod povrch jablka až do hĺbky 80 mikrometrov, zatiaľ čo prípravku proti hmyzu to bolo iba 20 mikrometrov. Doktorka Lili Heová však poradila najúčinnejšiu zbraň. „Najlepší spôsob, ako úplne odstrániť všetky pesticídy z povrchu ovocia, je jeho olúpanie.“ Všetko však má svoju daň, a týmto spôsobom sa zbavíte nie len nebezpečných chemikálií. Ovocie stratí veľa vitamínov a minerálov, ktoré sa pri umytí sódou bikarbónou zachovávajú. 

MYSLITE NA SVOJE ZDRAVIE NA FACEBOOKU!

Už ste čítali?