Majstri sveta halušky navarili a zjedli za 15 minút
SITA
SITA

Majstri sveta halušky navarili a zjedli za 15 minút

Pravé slovenské bryndzové halušky prišli na 18. svetový šampionát do Terchovej navariť aj Maďari či Chorváti, povzbudiť ich prišlo vyše štyritisíc ľudí zo všetkých kútov Slovenska.

TERCHOVÁ 26. mája (SITA) – Svetové slovenské bryndzové halušky prilákali do Terchovej vyše štyritisíc ľudí, čerství majstri sveta ich navarili a zjedli za 14 minút a 56 sekúnd.

„Tento rok sa mi zdá, že sa súťažiaci oproti vlaňajšku veľmi poučili, halušky boli dobre navarené. Jedine, čo zase spravili takú menšiu chybu, niektorým družstvám prihoreli škvarky a bohužiaľ stalo sa aj to, že dve družstvá sme museli diskvalifikovať pre poranené prsty. Prvé bolo družstvo Kamzík Bratislava, halušky uvarili za deväť minút a 57 sekúnd, zjedli za dve minúty a 18 sekúnd a trestných bodov mali za 160 sekúnd,“ povedal riaditeľ pretekov Milan Holák.

Pravé slovenské bryndzové halušky prišli na 18. svetový šampionát do Jánošíkovho rodiska navariť aj Maďari či Chorváti, povzbudiť ich prišli ľudia zo všetkých kútov Slovenska. Organizátori šampionátu vychytali vlaňajšie chyby a na tisícky divákov sa pripravili. Zlý výhľad a tlačenicu okolo súťažných boxov vyriešili odstránením oplotenia a priamym prenosom celého diania na veľkoplošnú obrazovku.

O titul svetových šampiónov sa popasovalo 32 družstiev. Jeden zo štvorčlenného tímu halušky navaril, ostatní udržiavali oheň, poriadok a pripravovali škvarky. Z dvoch kilogramov zemiakov musel kuchár pripraviť 3,5 kila chutných bryndzových halušiek.

Rozhodcovskí fajnšmekri okrem rýchlosti prípravy a chute halušiek bodovali aj čistotu pracovného priestoru, prípadné poranenia pri strúhaní zemiakov či dodržanie váhy hotových halušiek.

Časový rekord drží ešte od roku 1999 tím Myšiak, ktorý navaril 4,5 kila halušiek za 8 minút a 51 sekúnd. Haluškový šampionát sa postupne vypracoval z dedinskej súťaže založenej miestnym krčmárom v Tureckej až na populárne medzinárodné podujatie.

Minulý rok sa Majstrovstvá sveta vo varení a jedení bryndzových halušiek vynútene presťahovali z Tureckej do Terchovej, pretože starostovi a poslancom stredoslovenskej obce Turecká podľa organizátorov nevyhovoval tradičný termín na prelome mája a júna.

Už ste čítali?

Jusufova rodina zmenila Šamorín na hlavné mesto zmrzliny: Práškové…

Vraví sa, že Juhoslovania sú všade. Niektorí Šamorínčania…

Všeobecná lekárka Etela Janeková nezavrela ambulanciu ani na…

MUDr. Etela Janeková, PhD. od začiatku pandémie nezavrela svoju ambulanciu ani…

Východniarov lieči tento usmievavý lekár z Kene: Ľudia sú tu…

Kipchanga Chemwotei Sakong pre známych jednoducho Kip. O Slovensku dlho nič nevedel.…

Pavol Croft je slovenský Indiana Jones. Nechcelo sa mu stáť…

K histórii a umeniu mal Pavol Croft vždy blízko. Preto si ich vybral…

Aj keď je úplne nevidiaca, učí na strednej škole: Študenti sa…

Odmalička snívala o tom, že sa bude predvádzať na javisku. Košičanka…

Byt v úplnom centre Bratislavy vymenili za šťastie na dedine:…

Nie všetky pokrokové projekty začínajú výpoveďou v korporáte.…

Práca v banke ju už nenapĺňala, pustila sa do výroby ženských…

Práca v banke si vyžaduje biznis oblečenie. Dobre o tom vedela už počas vysokej…

Pre koronu prišiel o prácu, tak piekol veterníky pre záchranárov.…

Keď prišiel Matúšov kolega s nápadom piecť koláče…