Dobré noviny
Majstri sveta halušky navarili a zjedli za 15 minút
SITA
SITA

Majstri sveta halušky navarili a zjedli za 15 minút

Pravé slovenské bryndzové halušky prišli na 18. svetový šampionát do Terchovej navariť aj Maďari či Chorváti, povzbudiť ich prišlo vyše štyritisíc ľudí zo všetkých kútov Slovenska.

TERCHOVÁ 26. mája (SITA) – Svetové slovenské bryndzové halušky prilákali do Terchovej vyše štyritisíc ľudí, čerství majstri sveta ich navarili a zjedli za 14 minút a 56 sekúnd.

„Tento rok sa mi zdá, že sa súťažiaci oproti vlaňajšku veľmi poučili, halušky boli dobre navarené. Jedine, čo zase spravili takú menšiu chybu, niektorým družstvám prihoreli škvarky a bohužiaľ stalo sa aj to, že dve družstvá sme museli diskvalifikovať pre poranené prsty. Prvé bolo družstvo Kamzík Bratislava, halušky uvarili za deväť minút a 57 sekúnd, zjedli za dve minúty a 18 sekúnd a trestných bodov mali za 160 sekúnd,“ povedal riaditeľ pretekov Milan Holák.

Pravé slovenské bryndzové halušky prišli na 18. svetový šampionát do Jánošíkovho rodiska navariť aj Maďari či Chorváti, povzbudiť ich prišli ľudia zo všetkých kútov Slovenska. Organizátori šampionátu vychytali vlaňajšie chyby a na tisícky divákov sa pripravili. Zlý výhľad a tlačenicu okolo súťažných boxov vyriešili odstránením oplotenia a priamym prenosom celého diania na veľkoplošnú obrazovku.

O titul svetových šampiónov sa popasovalo 32 družstiev. Jeden zo štvorčlenného tímu halušky navaril, ostatní udržiavali oheň, poriadok a pripravovali škvarky. Z dvoch kilogramov zemiakov musel kuchár pripraviť 3,5 kila chutných bryndzových halušiek.

Rozhodcovskí fajnšmekri okrem rýchlosti prípravy a chute halušiek bodovali aj čistotu pracovného priestoru, prípadné poranenia pri strúhaní zemiakov či dodržanie váhy hotových halušiek.

Časový rekord drží ešte od roku 1999 tím Myšiak, ktorý navaril 4,5 kila halušiek za 8 minút a 51 sekúnd. Haluškový šampionát sa postupne vypracoval z dedinskej súťaže založenej miestnym krčmárom v Tureckej až na populárne medzinárodné podujatie.

Minulý rok sa Majstrovstvá sveta vo varení a jedení bryndzových halušiek vynútene presťahovali z Tureckej do Terchovej, pretože starostovi a poslancom stredoslovenskej obce Turecká podľa organizátorov nevyhovoval tradičný termín na prelome mája a júna.

Už ste čítali?

Daniel Hassan.

Sudánsko-slovenský lekár Daniel Hassan: Mojím vzorom bol primár Blažej z Nemocnice na okraji mesta

Najkrajších 10 rokov života vraj prežil v hospici s nevyliečiteľne chorými…

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…