Dobré noviny
Someliér prezradil, prečo by ste si vždy mali objednať v reštaurácii najlacnejšie víno. Dôvod vás poriadne prekvapí
Radka Turoňová
Radka Turoňová

Someliér prezradil, prečo by ste si vždy mali objednať v reštaurácii najlacnejšie víno. Dôvod vás poriadne prekvapí

Ilustračné foto
Ilustračné foto — Foto: Pixabay

Chcete sa ukázať a do vína vždy poriadne investujete? Alebo si myslíte, že čím drahšie víno, tým lepšie? V skutočnosti je to úplne naopak.

LONDÝN 2. septembra - Drahé víno sa nemusí automaticky rovnať tomu najlepšiemu vínu. Ak si radi z času na čas doprajete pohárik vína v príjemnom podniku, možno vás prekvapia slová someliéra Marka Oldmana.

Majú vás prečítaných

Ak pôjdete v najbližšom čase do reštaurácie, nehanbite sa vypýtať si to najlacnejšie víno, čo tam majú. Možno ste si doteraz nevyberali vždy to najdrahšie, no aspoň ste sa rozhodli pre také, ktorého cena sa pohybuje niekde v strede. To však robí drvivá väčšina zákazníkov.

Podľa Oldmana však majú reštaurácie zákazníkov dobre „prekuknutých“ a z času na čas chcú s nimi vybabrať. Zákazníci majú často strach vybrať si to najlacnejšie víno, aby nepôsobili lakomo. A tak sa môže stať, že reštaurácie dajú vínam vyššie prirážky.

Ilustračné foto
Ilustračné foto Foto: Pixabay

Aj samotní predajcovia sa snažia zvýrazniť vína, ktoré si ľudia kupujú najčastejšie. Vzbudia tým dojem, že presne takéto víno chcete aj vy, hoci by ste volili lacnejšiu alternatívu. Jedným z trikov je napríklad umiestniť na viditeľné miesto vyradené fľaše stredne drahého vína alebo ho zvýrazniť.

Podľa someliéra pritom môžu mať aj lacné vína výbornú kvalitu. Navyše, čím dlhšie ľudia nekupujú dané lacné víno, tým dlhšie odpočíva a naberá na kvalite.

Someliér prezradil aj to, či sa vlastne oplatí kúpiť si v reštaurácie pohár vína alebo fľašu. Podľa neho na to stačí urobiť jednoduchý matematický trik. Cenu fľaše rozdeľte na päť, aby ste vedeli, koľko by ste preplatili za jeden pohár.

Už ste čítali?