Dobré noviny
Malé mlieka do kávy si už viac nekúpite. Ich náhradu si zamiluje každý
Radka Turoňová
Radka Turoňová

Malé mlieka do kávy si už viac nekúpite. Ich náhradu si zamiluje každý

Ilustračné foto
Ilustračné foto — Foto: Reddit.com

Má ich doma či v kancelárii väčšina kávičkárov, no málokto si uvedomuje, aký odpad z nich vzniká. Obľúbené mliečka do kávy má nahradiť lepšia alternatíva. Aj keď sú totiž malé, vytvárajú zbytočný odpad, ktorý zaťažuje naše životné prostredie.

HALLE 23. augusta - Sú síce nenápadné, no aj tak zaťažujú životné prostredie. Existuje však k nim aj skvelá alternatíva, ktorá by sa zjednodušene dala opísať ako kocka mlieka do kávy.

Mlieko v cukrovom obale

Reč je o malých mliekach do kávy v plastových obaloch. A keďže sú plasty pre životné prostredie nežiaduce, bolo len otázkou časy, kedy vnikne aj k týmto drobným produktom vhodná alternatíva. Tú vymysleli výskumníci z Univerzity Martina Luthera v nemeckom Halle.

Takzvaná mliečna kapsula sa rozpustí po tom, čo ju vložíte do nápoja, takže už žiadne mravčie otváranie malého mlieka a následné starosti s prázdnym obalom.

Tieto kapsuly by sa dali prirovnať ku kockám cukru, avšak naplneným mliekom alebo jeho kondenzovanou podobou. „Kryštalická škrupina vytvorí okolo kapsúl obal, ktorý sa ľahko rozpúšťa v horúcej kvapaline,“ vysvetlila Martha Wellnerová, ktorá sa tomuto procesu venovala ešte v rámci doktorandského štúdia pod vedením profesora Joachima Ulricha.

Náhradou majú byť takéto kapsuly.
Náhradou majú byť takéto kapsuly. Foto: Reprofoto/Science Daily (Martha Wellner / MLU)

V cukrovom obale sa teda bude nachádzať mlieko, ktoré dodá káve podobnú chuť, ako keby ste ho do nej vyliali z klasického mliečka v plastovom obale.

Výroba mlieka je podľa výskumníkov úplne jednoduchá. Najprv sa pripraví cukrom nasýtený roztok, to všetko sa následne umiestní do foriem. Pri ochladzovaní roztoku sa nadbytočný cukor presunie na okraj kvapaliny a vytvoria sa kryštály. Vedci však pripravujú nielen sladkú či mierne sladkú verziu, ale aj celkom nesladenú.

Nasledovať budú džúsy

Kapsuly sa môžu vyrábať v troch rôznych tvaroch a uskladňovať pri izbovej teplote. Ak je mlieko v škrupine zakonzervované, vydrží až tri týždne.

Podľa vedcov je totiž súčasná podoba malých mliek do kávy extrémne nepraktická. No hoci si svoj objav dali patentovať už v roku 2015, byrokratické záležitosti mu ešte neumožnili dostať sa na trh. Najprv bude totiž nutné preskúmať, či kapsuly spĺňajú všetky potrebné požiadavky, ktoré sa týkajú potravín. No, ak to vyjde, vedci pôjdu ešte ďalej. Ich proces by sa dal aplikovať napríklad aj na koncentráty ovocných štiav.

Už ste čítali?