Prievidžania ovládli Veľkú Britániu. Za ich nápadom utekajú všetci maškrtníci
Ďalší Slováci nám robia vo svete dobré meno. Tentoraz je reč o šikovných ľuďoch z Prievidze, z výrobkov ktorých sú bez seba nároční Briti.

PRIEVIDZA 11. júla - Nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí je novinkou mrazom sušené ovocie, ktoré sa predáva pod značku BRIX. Najmä v Británii však už ľudia veľmi dobre vedia, o čom je reč, keďže práve tam ide nápad z Prievidze na dračku.
Ovocie im chutí
Keďže dnes ľudia často nakupujú cez internet, veľký podiel na úspechu slovenskej značky má dohoda so známym internetovým obchodom Amazon. Práve výrobky predávané cezeň slávia úspech najmä vo Veľkej Británii, ale postupne si nachádzajú svoju spotrebiteľskú základňu i v Írsku, Francúzsku, Dánsku či na Cypre.
„Najväčší záujem javí britská klientela o klasické balenia jedného druhu ovocia, ako sú maliny, jahody, černice, višne, čučoriedky a ďalšie, na druhom mieste sú produkty obaľované čokoládou,“ pochválil sa Roman Remiš zo spoločnosti LPT EU, ktorá vlastní spomínanú značku. No hoci sa netají tým, že zahraničný trh je pre nich veľmi dôležitý, dodal, že zanedbávať nechcú ani Slovensko a Česko.

Mrazom sušené ovocie sa vyrába pomocou metódy odborne nazývanou lyofilizácia. Ovocie sa do dvoch hodín po zbere šokovo zmrazí, teda pri teplote - 30 stupňov Celzia, čím sa zabezpečí uchovanie všetkých nutričných hodnôt ako u čerstvého vyzretého ovocia. Následne sa suší v špeciálnej komore pri teplote - 60 °C a postupnom zmenšovaní tlaku až po vákuum. Takto spracované ovocie si zachováva či už farbu, chuť, ale aj vitamíny a veľkosť. Obsahuje veľké množstvo vitamínov, karoténoidov, omega 3 a 6 - mastných kyselín, antioxidantov, minerálov a vlákniny s nízkym glykemickým indexom.V zložení potom ostáva 98 percent sušiny a 2 percentá vody.
Bez enivronmentálnej záťaže
Pri tých produktoch, ktoré obsahujú aj čokoládu, sa používajú belgické čokolády, pričom napríklad tá, ktorá nesie názov Acticoa, má priaznivý vplyv na zdravie človeka. To, že kvalitná čokoláda môže ľuďom z hľadiska zdravia reálne pomôcť, potvrdili aj vedci.
„Technologické postupy umožňujú podstatne vyšší obsah flavonoidov v porovnaní s čokoládou vyrábanou tradičným spôsobom. Flavonoidy z kakaa napomáhajú elasticite krvných ciev a tým prirodzenej cirkulácii krvi. Účinok sa dostaví pri konzumácii aspoň 0,2g flavonoidov za deň, čo zodpovedá 10g čokolády Acticoa,“ potvrdil aj Remiš.

Ale ani samotné plodiny nie sú útokom na zdravie, skôr naopak. Produkcia totiž pochádza z oblasti bez environmentálnej záťaže, kde je vysoko úrodná pôda a skoro celý rok slnečno. Plodiny sú pestované tradičným organickým spôsobom so zameraním na rast a zrelosť úrody. A to sú atribúty, ktoré si nielen Briti vysoko cenia. Zdravá výživa je totiž pre organizmus nielen potrebná, ale v poslednom období aj mimoriadne trendová. A trendy, ktoré ľuďom prospievajú, budú mať vždy úspech.