Dobré noviny
Ako rozlíšite poctivý med od falošného? Slovák z včelárskej rodiny prezradil jednoduchý trik!
Iveta Bátrnová
Iveta Bátrnová

Ako rozlíšite poctivý med od falošného? Slovák z včelárskej rodiny prezradil jednoduchý trik!

Rodina Grgulovcov sa venuje včelárstvu už viac ako 20 rokov a s výrobou medu má plno skúseností.
Rodina Grgulovcov sa venuje včelárstvu už viac ako 20 rokov a s výrobou medu má plno skúseností. — Foto: Koláž DN

Pochádza z včelárskej rodiny, a tak má s medom bohaté skúsenosti. Prezradil nám, ako zaručene odlíšite pravý med od falošného už priamo v obchode a ako ho treba skladovať, aby nestratil svoju chuť.

BRATISLAVA 18. júna - Vedeli ste, že vďaka jednej včele vznikne v úli necelá kávová lyžička medu? Práca s medom je sladká „drina“ a svoje o tom vie aj včelárska rodina Grgulovcov, ktorá už niekoľko generácií pripravuje poctivý slovenský med. Okrem rôznych druhov medov a prírodne ochutených dobrôt nájdete v Medovom obchode CERA MEL v centre Bratislavy aj vychýrené medovníky pripravené podľa rodinného receptu, sviečky z včelieho vosku, peľ, propolis a ďalšie dary zo slovenskej prírody.

O včely sa s láskou starajú už vyše 20 rokov

Slová CERA a MEL pochádzajú z latinčiny a znamenajú vosk a med. Medový obchod CERA MEL pod taktovkou rodiny Grgulovcov píše svoju históriu už viac ako dvadsať rokov. Dušan Grgula sa o svoje včely stará s láskou, stáča med a plní ho do pohárov. Jeho manželka, Zdenka Grgulová, pečie medovníky, vyrába sviečky a pripravuje všetky medové a včelie produkty do malebnej podoby. A syn Filip Grgula sa stará o chod kamenného a internetového obchodu. V súčasnosti má Medový obchod 7 stálych zamestnancov. „Rodinná atmosféra je pre nás prirodzená, aj k zamestnancom sa správame, ako keby boli súčasťou rodiny. Úcta jedného k druhému a k včelárskemu remeslu je našim úspechom,“ hovorí Filip Grgula.

Dušan Grgula, ktorý sa už roky s láskou stará o včely.
Dušan Grgula, ktorý sa už roky s láskou stará o včely. Foto: Archív rodiny Grgulovcov

Pracovitý ako včela. Alebo ako včelár

Začiatky podnikania s medom neboli ľahké, aj napriek tomu, že manželia pochádzali zo včelárskych rodín. „Spočiatku sme predávali na jarmokoch a sezónnych trhoch, v zime aj v lete. Manžel vyrábal a ja som s mojou mamou predávala na jarmokoch. A keď boli deti väčšie, zapojili sa aj ony,“ spomína s úsmevom na začiatky Medového obchodu Zdenka Grgulová. Ako sama hovorí, práca včelára je krásna, no vrtkavá, mnoho závisí od počasia a tiež nemali vždy na ružiach ustlané. Najmä vtedy, keď dolinu zasiahol kliešť a z 380 včelích rodín nezostala ani jedna. „Všetky včely vtedy uhynuli. Ale išli sme ďalej, pretože je to náš život. Prácu včelára milujem a neviem si predstaviť, že by som robila niečo iné.“

Pani Zdenka Grgulová pečie medovníky a vyrába sviečky.
Pani Zdenka Grgulová pečie medovníky a vyrába sviečky. Foto: Archív rodiny Grgulovcov

Záleží na každom detaile

Neskôr otvorili aj predajňu v centre bratislavského Starého mesta a internetový obchod. O chod sa stará Filip Grgula: „Za našim medom, sviečkami a chutnými dobrotami je kus práce. Všetko vyrábame ručne, balíme s láskou a predávame s kusom nášho srdca. Záleží na každom detaile.“ Pri návšteve Medového obchodíka na Bielej ulici je to všetko vidieť a cítiť. Pult a police sú vyrobené zo starých úľov, včelárske klobúky slúžia ako kryty lámp a útulnú atmosféru dopĺňajú dávne včelárske nástroje.

Slováci tradičný med milujú

Med je naša tradičná surovina a Slováci k nej majú blízko. Aj tu však platí, že ten najlepší med je zrkadlom poctivej práce včiel a včelárov. Slovenský med je kvalitný, a preto Grgulovci odporúčajú dať si trošku námahy a nájsť si svojho včelára na miestnom trhu či v špecializovanom obchode.

Na Slovensku sa med konzumuje celoročne, v lete je kupovaný vo väčších baleniach a pridáva sa do limonád či koláčov. V zime dominujú okrem medu propolisové produkty, ktoré podporujú imunitu. A v období vianočných sviatkoch kupujeme aj medovníky a sviečky.

Filip Grgula nám poradil, ako rozlíšiť pravý med od falošného už priamo v obchode.
Filip Grgula nám poradil, ako rozlíšiť pravý med od falošného už priamo v obchode. Foto: Archív rodiny Grgulovcov

Ako rozoznať pravý med od falošného

To, ako môžete poľahky rozoznať poctivý domáci med od falošného, ktorý má od pravého medu skutočne ďaleko, vedia najlepšie včelári. Opýtali sme sa preto priamo Filipa Grgulu, ako na to!

Jednoduchá rada

Či je med pravý alebo falošný, si môžete všimnúť už v obchode. "V prvom rade je potrebné poriadne si preštudovať etiketu. Ak je na etikete nápis ´zmes medov EÚ a mimo EÚ´, tak ide o zmes, ktorej kvalitu vám nikto nevie garantovať. Samozrejme, ak aj med nie je zo Slovenska, neznamená to, že nemôže byť kvalitný, ale vždy by ste sa mali vedieť cez kontakt dopátrať k pôvodu medu. Ak chcete mať istotu a mať doma poctivý med, tak na etikete hľadajte meno, adresu a kontaktné údaje firmy, resp. včelára. A potom je to už iba o dôvere medzi vami a včelárom, resp. firmou, od ktorej med kupujete," poradil pre Dobré noviny Filip Grgula.

Znaky pravého medu

Pravý med sa od nepravého líši aj v jeho znakoch. "Náznakom pravosti medu môže tiež byť tzv. kryštalizácia medu v pohároch - zmiešané kvetové medy, repkový, ďatelinový či slnečnicový med kryštalizujú veľmi rýchlo, aj v priebehu niekoľkých desiatok dní, či pár týždňov. Ale pozor, napríklad agátový med kryštalizuje veľmi pomaly, niekedy mu to trvá až rok," prezradil nám Filip Grgula. Možno ste už dokonca počuli aj o vzduchovej bubline v mede, ktorá by mala odlíšiť jeho pravosť, ale pán Grgula tvrdí niečo iné. "Pohybom bubliny v mede by som sa príliš neorientoval, lebo veľmi záleží od obsahu vody v mede a tiež od okolitej teploty - ak pozeráte rýchlosť pohybu vzduchovej bubliny toho istého medu v lete, tak sa vám bude zdať med príliš riedky a naopak, v zime na trhu krásne hustý. Najlepšou radou je dôvera vo vášho včelára," dodal.

Kryštalizácia medu je prirodzená.
Kryštalizácia medu je prirodzená. Foto: Archív rodiny Grgulovcov

Ako by mal vyzerať?

"Agátový med je krásne číry, takmer priesvitný s veľmi jemnou chuťou. Repkový, najmä keď je v krémovej forme, vyzerá na prvý pohľad takmer ako bravčová masť, ale má úžasne jemnú lahodnú chuť. Slnečnicový med má oranžové sfarbenie a jemne štipľavú dochuť. Lesné a medovicové medy majú výrazné chute, až takmer dohorka," povedal pre Dobré noviny na slovo vzatý odborník.

Vyhnite sa chybám pri skladovaní

Ak vám robí vrásky na čele to, že vám nevydrží tá chuť medu, kvôli ktorej ste si ho kúpili, možno robíte chybu pri jeho skladovaní. Tu by ste sa mali držať určitých zásad, ktoré vám s týmto problémom pomôžu najlepšie. "Aby ste zachovali chuť a kvalitu medu, je potrebné med skladovať v dobre uzavretej nádobe a na tmavom mieste. Kryštalizácia medu je jeho prirodzená vlastnosť a znak pravosti medu. Ak potrebujete med zase stekutiť, tak ho stačí ponoriť do teplého vodného kúpeľa," vyjadril sa Filip Grgula z medového obchodu CeraMel.

Galéria

Galéria

Už ste čítali?

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…