Slávnou čabajkou sa pýšia Maďari, v skutočnosti ju však vymysleli Slováci
Radka Turoňová
Radka Turoňová

Slávnou čabajkou sa pýšia Maďari, v skutočnosti ju však vymysleli Slováci

Výnimočne chutná klobása, ktorú žiadny labužník nenazve inak ako familiárnym čabajka, vznikla v skutočnosti zásluhou Slovákov. A hoci si ju Maďari privlastňujú, bez našich rodákov by možno ani nevznikla.

Ilustračné foto — Foto: TASR

BUDAPEŠŤ/BRATISLAVA 20. marca - Chutná údenina známa ako čabianska klobása je považovaná za jedlo našich maďarských susedov, za pochúťku typickú pre maďarskú kuchyňu. V skutočnosti však vznikla pred pár storočiami vďaka Slovákom.

Klobásy aj festivaly

Ako sa uvádza na Wikipedii, údeninu sýtej červenej farby a pálivej chuti začali vyrábať ešte slovenskí prisťahovalci. To, že túto pochúťku začali považovať za svoju pýchu práve Maďari, je však pravdepodobne preto, že ju začali vyrábať v Békešskej Čabe a okolí. Ako uviedol webový portál denníka SME, v roku 1855 tu už bolo viac ako 27-tisíc Slovákov, počet ošípaných sa pohyboval v stovkách ba až tisíckach. Zabíjačky neboli pre slovenských prisťahovalcov neznámou, vďaka ním si mohli zabezpečiť dostatok potravy.

To, že ide o produkt, za ktorým stoja Slováci, potvrdil pre Sme aj bývalý riaditeľ Výskumného ústavu Slovákov v Maďarsku Ján Chlebnícký. „Dolnozemská slovenská klobása je tradičným výrobkom Slovákov, ktorí sa po vyhnaní Osmanov usadili a založili viaceré dolnozemské strediská, kde dodnes žijú a uchovávajú svoje tradície,“ vysvetlil.

Foto: TASR

Takže, hoci sa čabajka zvykne hrdo preväzovať stuhou s maďarskou trikolórou, naši južní susedia nám vlastne môžu ďakovať za to, že sa môžu pýšiť receptom na takú chutnú a vyhľadávanú klobásu, ktorá má mimoriadne silnú tradíciu. Ako totiž uviedol historik Vladimír Tomčík pre týždenník Život, boli to práve Slováci, kto okrem výroby povestnej klobásy začal i tradíciu slávneho klobásového festivalu. Ten sa koná každoročne na počesť legendárnej čabajky. Len minulý rok na festivale čabianskej klobásy očakávali stotisícovú návštevu, ide totiž o významné gastronomické podujatie nielen v rámci Maďarska, ale aj strednej Európy.

Ako to naozaj s čabianskou klobásou a známym festivalom je, vysvetlil pre Tlačovú agentúru Slovenskej republiky (TASR) predseda Čabianskej organizácie Slovákov Michal Lásik: „My považujeme čabiansku klobásu za produkt slovenský, pretože keď sa pozriete okolo nás, na ďalšie osady, maďarské osady, tam je to ochutenie, korenenie tých klobás iné. My zásadne a nikdy nedávame do klobás čierne korenie a údime ich trošku inak a robíme ich veľmi štipľavé. Čabianska klobása bola patentovaná ako hungarikum, teda ako chránený produkt, ale môžem vám povedať, že v Slovenskom Komlóši, Sarvaši sa robia podobné klobásy, teda veľký rozdiel tam nenájdete. Takže vlastne podstatu tohto festivalu sme dali my Slováci, ktorý sme tento typ klobásy začali vyrábať.“

Už ste čítali?

Bráva si domov umierajúce deti, ktoré nik nechce. Celé noci…

Tento muž má veľké srdce. Vo svojom príbytku totiž vždy na istý…

Kováč z Handlovej dobyl Ameriku. Za jeho unikátnymi posteľami…

Za oceánom letia výrobky umeleckého kováčstva zo Slovenska. Boháči…

Na Donovaloch vyrástlo dlhoočakávané detské mestečko Donovalkovo.…

Donovaly na strednom Slovensku patria k vyhľadávaným miestam na oddych či športovanie…

Obrovský rešpekt: Fotka vyčerpaných hasičov, ktorí 12 hodín…

Zo všetkých síl sa snažili uhasiť hrozivý požiar, ktorý…