Dobré noviny
Čo sa naozaj deje vo vašom tele, keď zjete neumyté jablko?
Dobré noviny
Dobré noviny

Čo sa naozaj deje vo vašom tele, keď zjete neumyté jablko?

Ilustračné foto.
Ilustračné foto. — Foto: freestockphotos.biz

Ako deťom nám rodičia neustále pripomínali, že jablko treba pred zjedením dôkladne umyť. Čo sa však naozaj môže stať, ak toto pravidlo porušíme? Je to pre naše zdravie naozaj nebezpečné alebo je všetko inak?

S touto situáciou sa stretol už asi každý: dostali ste neprekonateľnú chuť na jablko, ale práve nemáte možnosť ho umyť alebo sa vám jednoducho nechce. V podobnej situácii už asi každý z nás zariskoval a jablko zjedol, aj keď nebolo dôkladne umyté s výhovorkou pred samým sebou, že som si aspoň utrel do trička alebo nejakej nejakej handry.

Dôvodom, prečo riešime túto dilemu, je fakt, že nám rodičia odmalička vštepovali do hlavy, aby sme si jablká pred konzumáciou dôkladne umyli pod tečúcou vodou.

Sú obavy na mieste?

Stručne povedané: rodičia mali pravdu. Povrch jablka je hotovou baštou pre baktérie a tiež môže obsahovať stopy pesticídov.

V najhoršom prípade by vás tento patogén mohol usmrtiť. To sa týka najmä ľudí s narušeným imunitným systémom. Naopak, ľudia s dobre vyvinutou obranyschopnosťou môžu zjesť aj tony neumytých jabĺk a nič sa im nestane. Kto však vie so stopercentnou istotou vyhlásiť, že je jeho imunita bezchybná?

Kým sa jablko dostane až k vám, zväčša prejde dlhú cestu od pestovateľa cez distribútora a predajcu. Na tejto ceste môže jablko prísť do kontaktu s mnohými patogénmi a potenciálne nebezpečnými mikroorganizmami. Výskum amerického Centra kontroly chorôb a prevencie potvrdil, že viac ako 9 miliónov ľudí ochorie ročne práve vďaka konzumácii kontaminovaných potravín, pričom až v 46 percentách prípadov ide o ovocie a zeleninu. Najčastejšími patogénmi sú pritom E.coli, salmonela, Listeria a Norovirus. Samozrejme, ide iba o zlomok patogénov, ktoré sú pre ľudské telo nebezpečné.

Ak vás neodradilo ani to, máme pre vás bonus. Nezriedka sa u pestovateľov stáva, že popadané jablká prichádzajú do styku so zvieracími výkalmi. To však neznamená, že sa nedostanú do predaja.

Avšak ani u vás doma nie sú jablká a potraviny všeobecne úplne v bezpečí. Za najčastejšie miesto, kde môže dôjsť ku kontaminácii, sa považuje chladnička a hlavne zásuvky v nich, pretože práve tam skladujeme zeleninu, ktorú sme si práve priniesli z obchodu a bez ošetrenia sme ju z tašky odložili priamo do chladničky.

Myslite na prevenciu

Pokiaľ ste dostali chuť na jablko a nemáte ho práve ako umyť, otrite ho radšej papierovou vreckovkou, než tričkom. Je to málo známe, ale papier účinnejšie odstraňuje baktérie ako látka.

Samozrejme, ide iba o výnimočné prípady, ktorým je lepšie sa vyhnúť. Naďalej platí odporúčanie, že ovocie a zeleninu by ste mali pred konzumáciou dôkladne umyť pod tečúcou vodou a oboma rukami. Ani rýchle opláchnutie patogény neodstráni.

MYSLITE NA SVOJE ZDRAVIE NA FACEBOOKU!

Už ste čítali?