Na tataráku si pochutíme asi v polovici roka
TASR
TASR

Na tataráku si pochutíme asi v polovici roka

Úrad verejného zdravotníctva chystá novelu vyhlášky o podávaní tohto jedla.

Novým hlavným hygienikom sa stal Ján Mikas (archívna fotografia). — Foto: TASR/Tomáš Halász

Bratislava 10. januára (TASR) - Tatárske bifteky by bez hrozby pokút mohli v niektorých prevádzkach podávať už asi v polovici tohto roka. Odhaduje to hlavný hygienik SR Ján Mikas z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. "Tatarák" je tepelne neupravené mäso s vajcom a koreninami. Terajšia vyhláška ho zakazuje podávať v reštauráciách či iných stravovacích zariadeniach, pretože môže spôsobiť tráviace ťažkosti.

"Chystáme novelu vyhlášky, teraz prebiehajú jej posledné úpravy. Do legislatívneho procesu by sa mohla dostať na prelome januára a februára, v praxi by mohla platiť asi v polovici tohto roka," vysvetlil Mikas. Bude to však podľa neho závisieť aj od zapracovania pripomienok kompetentných strán. O úprave vyhlášky z roku 2007 vie aj ministerstvo zdravotníctva. Šéf rezortu Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) túto možnosť pripustil už v minulom roku pred poslancami v parlamente.

Mikas zatiaľ nechcel prezradiť konkrétnosti z plánovanej novely. Známe však je, že má stanoviť pravidlá, v akých stravovacích zariadeniach a akým spôsobom sa tatársky biftek bude môcť predávať. "Zodpovednosť bude na prevádzkovateľovi reštauračného zariadenia," zdôraznil hlavný hygienik.

Úpravou vyhlášky sa zaoberá pracovná skupina zložená z kuchárov, hotelierov, hygienikov či predstaviteľov Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. Mikas verí, že takáto zostava dokáže určiť pravidlá, "ktoré na jednej strane zabezpečia verejné zdravie a na druhej strane umožnia podávať niektoré špeciality".

Verejná diskusia o predaji "tataráku" v reštauráciách sa rozprúdila po tom, čo mali hygienici koncom septembra minulého roka zakázať predávať biftek niektorým prevádzkam. Za jeho zachovanie v stravovacích zariadeniach vznikla na webe petícia. ÚVZ SR odmietol, že by dovtedy podávanie tohto jedla v reštauráciách prehliadal. Aj v minulosti mal za to udeľovať finančné postihy, a to vo výške 150 až 20.000 eur.

Biftek ako tepelne nespracované mäso môže podľa hygienikov spôsobiť vracanie, bolesti brucha, zvýšenú teplotu, hnačky, v prípade listeriózy je riziko potratov. "Akékoľvek z týchto ochorení môže mať vzhľadom na infekčnú dávku napríklad v prípade ľudí s oslabenou imunitou či detí oveľa závažnejší až život ohrozujúci priebeh," vysvetlila hovorkyňa ÚVZ SR Zuzana Drobová.

Už ste čítali?

Povedzte doma, že je tu bezpečne, hovoria európskym turistom…

Pijú nelegálny alkohol, za benzín platia 20 centov a tvrdia, že…

Uznávaný český psychológ: Z dieťaťa sa stane dobrý človek, ak…

Čo sa môžeme my, dospelí, naučiť od detí a na čo pri ich výchove…

ZUZANA MAURÉRY: Majme vzdelaných ľudí, hlúpi sú ľahko manipulovateľní

Herectvo vyštudovala na bratislavskej VŠMU a získanú teóriu…

Táto nenápadná babička zachránila tisícky životov a takmer nikto…

Skromná žena stojí za záchranou približne 2 500 životov, hoci o nej málokto…