Dobré noviny
Naše babičky ju považovali za kráľovnú zimnej zeleniny, teraz je kľúčom v boji proti demencii
Radka Turoňová
Radka Turoňová

Naše babičky ju považovali za kráľovnú zimnej zeleniny, teraz je kľúčom v boji proti demencii

Ilustračné foto
Ilustračné foto — Foto: Pixabay, flickr.com

Už odmalička všetci veľmi dobre vedia, aká je zelenina zdravá, no len málokto sa prekoná, aby si pochutnával na príklad na ružičkovom keli. No práve táto zelenina je zrejme kľúčom k liečbe vážneho ochorenia.

ABERDEEN 14. januára - Už naše babičky považovali túto zeleninu za kráľovnú zimnej zeleniny a možno si spomeniete, ako vám ju pripravovala aj vaša stará mama. Je však pravda, že ružičkový kel sa vo všeobecnosti neteší veľkej obľube, a to aj napriek tomu, že je mimoriadne zdravý. Teraz sú však vďaka nemu vedci na stope prevratným liekom.

Vytvoria extra silnú verziu

Podarilo sa totiž zistiť, že ružičkový kel obsahuje živinu, ktorá vplýva na centrálny nervový systém a ktorá sa považuje za skvelého bojovníka proti neurologickým ochoreniam, vrátane demencie, informoval Daily Mail.

Nádej spočíva v kyseline retinovej, ktorá zohráva dôležitú úlohu v ľudskom centrálnom nervovom systéme. „Keď jeme ružičkový kel, množstvo tejto kyseliny sa v mozgu zvyšuje,“ vyhlásil doktor Peter McCaffery z Univerzity v Aberdeene. Ten však zároveň dodal, že hoci je ružičkový kel dobrý pre telo i pre mozog, budúcnosť v pomoci pacientom s Alzheimerovou chorobu, ale aj pri iných neurodegeneratívnych ochoreniach bude spočívať v pokroku, ktorý z vlastností tejto zeleniny vychádza.

Syntetické verzie kyseliny retinovej by mali interagovať s receptormi v mozgu silnejším spôsobom. Vedci chcú preto na základe získaných informácií vyvinúť účinné lieky. Kým sa tak stane, nezabudnite sa stravovať zdravo, k čomu konzumácia zeleniny ako takej neodmysliteľne patrí. Aby ste však vyťažili čo najviac z ružičkového kelu, konzumujte ho čo najmenej tepelne upravený.

MYSLITE NA SVOJE ZDRAVIE NA FACEBOOKU!

Už ste čítali?