Dobré noviny
Bývate v zime často chorí? Možno robíte túto drobnú chybu
TASR
TASR

Bývate v zime často chorí? Možno robíte túto drobnú chybu

Svetová zdravotnícka organizácia uvádza nízku spotrebu ovocia a zeleniny ako jeden z desiatich najdôležitejších rizikových faktorov, ktoré ohrozujú naše zdravie.

Ilustračné foto.
Ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Bratislava 8. januára (TASR) - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča denne skonzumovať aspoň päť porcií ovocia a zeleniny. "Výskumy potvrdzujú, že strava chudobná na ovocie a zeleninu vedie k rôznym druhom neprenosných chorôb, ako sú kardiovaskulárne choroby, rakovina alebo obezita," hovorí odborníčka na výživu Alžbeta Béderová, z bratislavského Regionálneho úradu verejného zdravotníctva.

"Svetová zdravotnícka organizácia uvádza nízku spotrebu ovocia a zeleniny ako jeden z desiatich najdôležitejších rizikových faktorov, ktoré ohrozujú naše zdravie. Aj keď nemožno jednoznačne deklarovať vzájomnú príčinnosť medzi spotrebou určitého druhu ovocia alebo zeleniny a uvedených ochorení, bolo preukázané, že denná spotreba ovocia a zeleniny znižuje riziko ochorení," vysvetlila Béderová. Preto sa odporúča konzumácia minimálne 400 gramov ovocia a zeleniny v piatich denných porciách.

Aktuálna kampaň s podporou Európskej únie (EÚ) poukazuje, že jednu porciu možno nahradiť aj stopercentným džúsom alebo pyré. Porciou sa rozumie 200 mililitrov džúsu alebo 100-gramové balenie pyré. "Podľa platnej právnej úpravy EÚ, 100-percentné džúsy obsahujú 100 percent ovocia a zeleniny, z ktorých sú vyrobené buď priamo odšťavením, alebo z koncentrátu. Pridávanie konzervantov, farbív alebo príchutí, ktoré ovocie a zelenina neobsahujú, je zakázané. Navyše sa do ovocných alebo rajčinových džúsov nemôže pridávať cukor ani sladidlá," ozrejmila Béderová.

Stopercentné džúsy sú nutrične veľmi podobné ovociu a zelenine, z ktorých boli vyrobené. Obsahujú takmer rovnaké množstvo cukru a majú podobnú kalorickú hodnotu. Zloženie závisí od konkrétneho druhu. Rozdiely sú aj v zložení vitamínov a minerálnych látok. Napríklad pomarančový či rajčinový džús je bohatý na vitamín C. Džúsy s dužinou alebo pyré majú zase viac vlákniny. Prísun vitamínu B9 môže zabezpečiť napríklad džús z červenej repy. Mrkvový džús a pyré zase obsahujú vitamín A. Jedno balenie jablkovovo-mrkvového pyré pokryje tretinu jeho potrebnej dennej dávky.

MYSLITE NA SVOJE ZDRAVIE NA FACEBOOKU!

Už ste čítali?