Dobré noviny
Pozrite sa, ako sa v minulosti páralo perie
TASR
TASR

Pozrite sa, ako sa v minulosti páralo perie

Na snímke scénka o páraní peria na dedine, ktorú zahrali miestne divadelné ochotníčky 27. novembra 2016.
Na snímke scénka o páraní peria na dedine, ktorú zahrali miestne divadelné ochotníčky 27. novembra 2016. — Foto: TASR/Pavol Remiaš

Páranie peria bolo zvyčajne veselé. Bola to aj príležitosť na klebetenie, prekáranie sa i rozprávanie tajuplných či strašidelných príbehov.

Nedožery-Brezany 27. novembra (TASR) – Klasické dedinské páračky husieho peria pripravili v sobotu (26.11.) večer v hornonitrianskej obci Nedožery - Brezany. „Našim spoluobčanom, ale aj záujemcom zo širšieho okolia sme sa rozhodli priblížiť, ako trávili zimné večery naše staré a prastaré mamy. Namiesto sledovania televízie, ktorá vtedy samozrejme neexistovala, sa venovali predovšetkým ručným prácam. Párali perie, vyrábali z husích bŕk masteničky, lúskali orechy, moržovali kukuricu, či vyšívali,“ vysvetlila Bibiána Šimová, jedna z organizátoriek podujatia.

Najskôr domáce divadelné ochotníčky zahrali scénku, ako to na tých páračkách v skutočnosti vyzeralo. Pri páraní peria, ktoré mali na starosti ženy, si susedky navzájom pomáhali. Páranie peria bolo zvyčajne veselé. Bola to aj príležitosť na klebetenie, prekáranie sa i rozprávanie tajuplných či strašidelných príbehov. Nechýbalo počastovanie pálenkou alebo napečenými koláčmi.

Potom perie v pripravených džbánoch a slamených ošítkach porozdeľovali po jednotlivých stoloch návštevníkov a požiadali ich, aby im s páraním peria pomohli. Odstraňovať z peria kostrnky, aby periny neboli pichľavé, si vyskúšali aj mladé dievčatá. Chlapci sa zasa učili rozbíjať orechy a zo škrupín vylupovať jadierka. Vyskúšať si tiež mohli spletať veľké brká do masteničiek, ktoré sa v mnohých rodinách dodnes používajú na vymastenie pekáčov, potieranie koláčov maslom alebo rozšľahaným vajíčkom.

Všetci mohli ochutnať tradičnú melencovú polievku, domáce šišky a pagáče. O dobrú náladu sa postarala cimbalová muzika Braňa Jakubisa.

Už ste čítali?