Dobré noviny
Viete, čo je to ghí? Jeho pozitívne účinky poznali už naše babičky
Iveta Bátrnová
Iveta Bátrnová

Viete, čo je to ghí? Jeho pozitívne účinky poznali už naše babičky

Ilustračné foto
Ilustračné foto — Foto: Flickr/spader

Zdravá potravina, ktorú ocenia všetci, ktorí majú vysoký krvný tlak, cholesterol, intoleranciu laktózy, problémy s trávením alebo chcú posilniť obranyschopnosť svojho organizmu. Najzaujímavejšie je, že si ju pripravovali už aj naše staré mamy.

Pokiaľ ste sa ešte s výrazom "ghí" nestretli, nič si z toho nerobte. Ide o potravinu, ktorú používali už naše staré mamy, no ani ony ju určite takto nenazývali. V súčasnosti  je známa najmä medzi ľuďmi, ktorí sa zaujímajú o zdravé stravovanie.

Tradičné maslo s exotickým názvom

Reč je o zdravej potravine, ktoré nesie názov ghí maslo. Využíva sa v indickej ajurvéde, ale aj pri príprave rôznych jedál v kuchyni a dokonca môže byť aj liekom. Vo svete si získalo úspech vďaka tomu, že je zdravšie ako bežné maslo a prináša so sebou mnohé pozitívne účinky.

Netreba mať obavy z toho, že je to zase nejaká cudzokrajná novinka, ktorú sem priniesla módna vlna v stravovaní. Hoci názov tohto masla znie exoticky, poznali ho v podstate aj naše babičky, ktoré ho takto celé roky upravovali. Jedná sa o "topené", respektíve prečistené maslo, z ktorého sú odstránené jeho netukové zložky. Ide teda ako keby o čistejšie a zdravšie maslo, iba s indickým názvom, pretože ghí v hindčine znamená tuk a v indickej kultúre je veľmi populárne. Keďže je zbavené vody a mliečnych súčastí, môže byť riešením aj pre ľudí, ktorí majú potravinovú intoleranciu na laktózu.

Účinky pre zdravie

Naše staré mamy takto upravovali maslo najmä kvôli tomu, aby zvýšili jeho trvanlivosť a okrem toho zistili, že sa na ňom omnoho lepšie vypráža. Obsahuje vitamíny A, B3, B12, E, K a mnoho minerálov. Je v ňom obsiahnutý zinok, horčík, draslík, ale aj omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, ktoré naše telo potrebuje pre správne fungovanie srdca a krvný tlak. Ghí maslo, ktoré je v podstate bio maslom, má na ľudský organizmus viaceré pozitívne účinky:

  • pomáha pri trávení,
  • zlepšuje stav pokožky, pomáha hojiť a zjemniť podráždenú kožu, pomáha aj pri popáleninách a pľuzgieroch,
  • na rozdiel od bežného masla znižuje cholesterol,
  • znižuje vysoký krvný tlak,
  • posilňuje imunitu organizmu,
  • podporuje správnu činnosť mozgu a zlepšuje pamäť,
  • upokojuje nervový systém.

Zvládne si ho vyrobiť každý

Okrem benefitov pre zdravie má význam aj pri varení, pretože jedlu dodáva zaujímavú chuť. Dá sa natierať na chlieb a pečivo, ale môžete na ňom aj vyprážať, používať ho pri pečení aj restovaní. Ako si ho však pripraviť doma?

1. Maslo v hrnci pri strednom plameni necháte rozpustiť a pomaly ho topíte. Môže použiť aj hrniec s dvojitým dnom alebo vodný kúpeľ.

Najskôr je potrebné maslo pri nízkej teplote roztopiť.
Najskôr je potrebné maslo pri nízkej teplote roztopiť. Foto: Flickr/LarryJacobsen

2. keď sa maslo úplne zohreje a roztopí, začne sa z neho uvoľňovať voda a mliečne bielkoviny. Prejavuje sa to hlasným bublaním a na povrchu sa začne tvoriť pena, ktorú by ste mali lyžicou odoberať. Maslo nechajte na nízkej teplote, aby vám neprihorelo.

3. V ďalších minútach, keď budete pokračovať pri zohrievaní, sa bielkoviny zrazia do hrudiek a klesnú ku dnu, pričom sa všetka voda vyparí. Maslo odstavte z platničky, pozbierajte z jeho povrchu mliečne čiastočky a keď už nebude také horúce, preceďte ho cez sitko a ideálne aj cez gázu.

4. Maslo potom nechajte stuhnúť v chladničke a skladujte ho v nej v uzatvorenej nádobe.

Hotové ghí maslo skladujte v uzatvorenej nádobe.
Hotové ghí maslo skladujte v uzatvorenej nádobe. Foto: wikimedia

Zdroje: Kitchenette, WhatIsGhee, Freshdesignpedia, Quora

MYSLITE NA SVOJE ZDRAVIE NA FACEBOOKU!

Už ste čítali?